Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba w marynacie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Penia" data-source="post: 2147" data-attributes="member: 39"><p><strong>Ryba w marynacie</strong></p><p></p><p>1 kg ryby (śledź, leszcz, płotka czy okoń)</p><p>mąka do panierki</p><p>olej do smażenia</p><p>Ryby sprawić, wypatroszyć, odfiletować lub nabyć filety. Posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. </p><p>Marynata:</p><p>6 szkl. wody</p><p>1 i 1/2 do 2 szkl. octu 10%</p><p>10-15 ziaren ziela angielskiego</p><p>3 listki laurowe</p><p>3 łyżki soli (płaskie)</p><p>3 łyżki cukru (można pominąć, bo marchew jest słodka)</p><p>3 spore marchewki</p><p>3 pietruszki</p><p>1/2 selera</p><p>4-5 cebul (raczej dużych)</p><p>Warzywa umyć, obrać i pokroić w talarki lub kostkę 0,5cm. </p><p></p><p>Cebulę pokroić w krążki. Zagotować wodę z solą, cukrem, zielem angielskim dodać warzywa (cebulę dodać na końcu). Gotować do lekkiego zmięknięcia warzyw, dodać ocet, chwilę jeszcze gotowac i odstawić do lekkiego ostudzenia. </p><p>Usmażoną rybę układać warstwami z warzywami w slojach. Zalać ciepłą marynatą, zamknąć i odstawić po ostudzeniu do lodówki na min. 2-3 dni do przegryzienia. </p><p></p><p>Z podanych proporcji wychodzą 3 słoiki litrowe ryby w marynacie z dużą ilością warzyw. Ilość octu do wody w stosunku 1:4, kto lubi kwaśniejszą niech robi 1:3.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Penia, post: 2147, member: 39"] [B]Ryba w marynacie[/B] 1 kg ryby (śledź, leszcz, płotka czy okoń) mąka do panierki olej do smażenia Ryby sprawić, wypatroszyć, odfiletować lub nabyć filety. Posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Marynata: 6 szkl. wody 1 i 1/2 do 2 szkl. octu 10% 10-15 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 3 łyżki soli (płaskie) 3 łyżki cukru (można pominąć, bo marchew jest słodka) 3 spore marchewki 3 pietruszki 1/2 selera 4-5 cebul (raczej dużych) Warzywa umyć, obrać i pokroić w talarki lub kostkę 0,5cm. Cebulę pokroić w krążki. Zagotować wodę z solą, cukrem, zielem angielskim dodać warzywa (cebulę dodać na końcu). Gotować do lekkiego zmięknięcia warzyw, dodać ocet, chwilę jeszcze gotowac i odstawić do lekkiego ostudzenia. Usmażoną rybę układać warstwami z warzywami w slojach. Zalać ciepłą marynatą, zamknąć i odstawić po ostudzeniu do lodówki na min. 2-3 dni do przegryzienia. Z podanych proporcji wychodzą 3 słoiki litrowe ryby w marynacie z dużą ilością warzyw. Ilość octu do wody w stosunku 1:4, kto lubi kwaśniejszą niech robi 1:3. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba w marynacie*
Top
Bottom