Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba w pomidorach*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 974541" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z Nowej Kuchni Polskiej ze &quot;spotkań z przyprawami&quot;. Robiłam już z tego dodatku do GW kilka rzeczy i wszystkie bardzo mi smakowały, ale nie wszystkie zamieszczałam na forum - a szkoda. Dzisiaj będzie ryba w pomidorach i innych dodatkach, w proporcji obliczonej dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 kg łososia, dorsza lub pstrąga ( ja wzięłam 4 niewielkie pstrągi)</p><p>2 cytryny</p><p>4 pomidory ( wzięłam puszkę krojonych pomidorów bez skórki - 40 dkg)</p><p>2 cebule</p><p>3 ząbki czosnku</p><p>2 łyżki kaparów</p><p>10 zielonych oliwek bez pestek</p><p>4 łyżki oliwy</p><p>2 łyżki posiekanej natki</p><p>2 liście laurowe</p><p>2 łyżeczki suszonego oregano</p><p>sól, pieprz</p><p>masło do posmarowania formy</p><p></p><p>Pstrągi sprawiłam, oskrobałam, obcięłam głowy, dokładnie umyłam i wysuszyłam papierowym recznikiem. Przy innych rybach pewnie będzie mniej pracy. Jeden ząbek czosnku dokładnie roztarłam z solą i natarłam ryby wewnątrz i zewnątrz. Następnie skropiłam je sokiem cytrynowym i odstawiłam na jakieś 10 minut.</p><p>Cebule obrałam i drobno posiekałam, pozostały czosnek obrałam i zmiażdżyłam. Kto bierze świeże pomidory powinien obrać je ze skórki i posiekać. Ja miałam z puszki. </p><p>W garnku rozgrzać połowę oliwy i wrzucić cebulę oraz czosnek. Dodać pomidory i dusić przez chwilę na dość dużym ogniu. Potem zmniejszyć ogień, wrzucić oregano i liście laurowe. Teraz dodać oliwki i kapary i dusić na małym ogniu 10 minut. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy. </p><p>Na pozostałej oliwie obsmażamy ryby. Naczynie żaroodporne (najlepiej z przykrywką) smarujemy masłem, układamy ryby, zalewamy sosem, przykrywamy i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ja ten czas nieco przedłuzyłam do 20 minut, bo bałam się, że pstrągi będą w środku surowe. Nie były, a sama potrawa okazała się wyjątkowo smaczna. Podawać najlepiej w tym samym naczyniu, co się zapiekały, posypane natką pietruszki.</p><p>Następnym razem spróbuję zrobić je na gazie, na blasze kuchennej, a nie w piekarniku. Powinny wyjść równie dobre.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 974541, member: 10341"] Przepis pochodzi z Nowej Kuchni Polskiej ze "spotkań z przyprawami". Robiłam już z tego dodatku do GW kilka rzeczy i wszystkie bardzo mi smakowały, ale nie wszystkie zamieszczałam na forum - a szkoda. Dzisiaj będzie ryba w pomidorach i innych dodatkach, w proporcji obliczonej dla 4 osób. [B]Składniki [/B]1 kg łososia, dorsza lub pstrąga ( ja wzięłam 4 niewielkie pstrągi) 2 cytryny 4 pomidory ( wzięłam puszkę krojonych pomidorów bez skórki - 40 dkg) 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów 10 zielonych oliwek bez pestek 4 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki 2 liście laurowe 2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz masło do posmarowania formy Pstrągi sprawiłam, oskrobałam, obcięłam głowy, dokładnie umyłam i wysuszyłam papierowym recznikiem. Przy innych rybach pewnie będzie mniej pracy. Jeden ząbek czosnku dokładnie roztarłam z solą i natarłam ryby wewnątrz i zewnątrz. Następnie skropiłam je sokiem cytrynowym i odstawiłam na jakieś 10 minut. Cebule obrałam i drobno posiekałam, pozostały czosnek obrałam i zmiażdżyłam. Kto bierze świeże pomidory powinien obrać je ze skórki i posiekać. Ja miałam z puszki. W garnku rozgrzać połowę oliwy i wrzucić cebulę oraz czosnek. Dodać pomidory i dusić przez chwilę na dość dużym ogniu. Potem zmniejszyć ogień, wrzucić oregano i liście laurowe. Teraz dodać oliwki i kapary i dusić na małym ogniu 10 minut. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy. Na pozostałej oliwie obsmażamy ryby. Naczynie żaroodporne (najlepiej z przykrywką) smarujemy masłem, układamy ryby, zalewamy sosem, przykrywamy i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ja ten czas nieco przedłuzyłam do 20 minut, bo bałam się, że pstrągi będą w środku surowe. Nie były, a sama potrawa okazała się wyjątkowo smaczna. Podawać najlepiej w tym samym naczyniu, co się zapiekały, posypane natką pietruszki. Następnym razem spróbuję zrobić je na gazie, na blasze kuchennej, a nie w piekarniku. Powinny wyjść równie dobre. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba w pomidorach*
Top
Bottom