Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba w sosie cytrynowym*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 777939" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Jest to przepis bardzo szybki do wykonania i często go stosuję. Pochodzi z miesięcznika &quot;Kuchnia&quot; wyd. Agora. Przygotowanie go nie zajmuje więcej niż pół godziny. Jeśli w tym samym czasie wstawimy ziemniaki, mamy gotowy obiad.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">80 dkg filetów rybnych ( ja wzięłam okonia nilowego, nazywanego też afrykańskim) z ryb o białym mięsie</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 pęczka natki</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 cytryna</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżka kaparów</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 łyżki schłodzonego masła</span></p><p><span style="font-size: 26px">3 łyżki mąki</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 łyżki oleju ( ja daję więcej)</span></p><p><span style="font-size: 26px">sól, pieprz, cukier</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Jeśli filety są zamrożone, to wcześniej je odmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Filety dzielimy na 4 porcje, solimy i oprószamy pieprzem. Natkę płuczemy, strząsamy nadmiar wody a póżniej drobno siekamy. Ocieramy skórkę z wyszorowanej cytryny i wyciskamy z niej sok. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Filety obtaczamy w mące i smażymy na dużym ogniu 1 minutę. Zmniejszamy ogień, odwracamy rybę i dosmażamy jeszcze 2 - 4 minuty. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, najlepiej do nagrzanego do 50 - 80 st. piekarnika. Do garnuszka wlewamy sok z cytryny i dodajemy małymi porcjami masło, skórkę cytrynową, kapary i natkę. Delikatnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sosem polewamy filety i krótko podgrzewamy. Doskonałe z ziemniakami w mundurkach.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 777939, member: 10341"] [SIZE=10]Jest to przepis bardzo szybki do wykonania i często go stosuję. Pochodzi z miesięcznika "Kuchnia" wyd. Agora. Przygotowanie go nie zajmuje więcej niż pół godziny. Jeśli w tym samym czasie wstawimy ziemniaki, mamy gotowy obiad. [B]Składniki[/B] 80 dkg filetów rybnych ( ja wzięłam okonia nilowego, nazywanego też afrykańskim) z ryb o białym mięsie 1/2 pęczka natki 1 cytryna 1 łyżka kaparów 4 łyżki schłodzonego masła 3 łyżki mąki 2 łyżki oleju ( ja daję więcej) sól, pieprz, cukier Jeśli filety są zamrożone, to wcześniej je odmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Filety dzielimy na 4 porcje, solimy i oprószamy pieprzem. Natkę płuczemy, strząsamy nadmiar wody a póżniej drobno siekamy. Ocieramy skórkę z wyszorowanej cytryny i wyciskamy z niej sok. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Filety obtaczamy w mące i smażymy na dużym ogniu 1 minutę. Zmniejszamy ogień, odwracamy rybę i dosmażamy jeszcze 2 - 4 minuty. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, najlepiej do nagrzanego do 50 - 80 st. piekarnika. Do garnuszka wlewamy sok z cytryny i dodajemy małymi porcjami masło, skórkę cytrynową, kapary i natkę. Delikatnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sosem polewamy filety i krótko podgrzewamy. Doskonałe z ziemniakami w mundurkach. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba w sosie cytrynowym*
Top
Bottom