Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba w sosie pomidorowym*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 800014" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis , jak większość moich dań, pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Jego oryginalna nazwa brzmi &quot;Filets de poisson Duglere&quot; (Duglere był dyrektorem słynnej paryskiej restauracji Cafe Anglais). A to mówi samo za siebie. Ale przejdżmy do przepisu.</p><p></p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 kg grubych filetów z ryby morskiej o białym mięsie (ja robiłam z pangi)</p><p>1/2 szklanki oleju lub oliwy</p><p>4 średnie pokrojone w kosteczkę cebule</p><p>5 - 6 obranych ze skórki pomidorów (ja używam 2 puszek pomidorów krojonych)</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>1 pęczek drobno posiekanej naci pietruszki</p><p>1/2 szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina</p><p>1/4 szklanki kwaśnej śmietany (22%)</p><p>sok cytrynowy do skropienia ryby</p><p>1 - 1 1/2 łyżki masła</p><p>sól i pieprz</p><p>masło do wysmarowania formy</p><p></p><p>Filety dzielimy na zgrabne porcje po 20 - 25 dkg na osobę, skrapiamy sokiem cytrynowym, solimy i oprószamy pieprzem. W rondlu podgrzewamy silnie olej lub oliwę i w tłuszczu dusimy posiekane cebule oraz pokrojone na ćwiartki świeże pomidory lub pomidory z puszki. Ja zawsze , nawet latem, używam pomidorów z puszki, ponieważ są mniej wodniste i potrawa nie jest zbyt rzadka. Cebulę i pomidory z dodatkiem naciętego kilkakrotnie ząbka czosnku dusimy 20 - 25 minut. Kiedy masa cebulowo- pomidorowa jest dobrze rozgotowana, dodajemy posiekaną natkę i wino. W ogniotrwałym rondlu, lekko natłuszczonym masłem, układamy filety i zalewamy sosem. Rondel wsuwamy na 25 minut do gorącego (190 - 200 st.) piekarnika. Przed podaniem sos uszlachetniamy śmietaną i kilkoma kawałeczkami świeżego masła. Po dodaniu masła i śmietany sosu już nie gotujemy. Oddzielnie podamy ryż wypieczony na sypko lub ziemniaki z wody okraszone masłem i posypane odrobiną naci pietruszki. Znakomita potrawa, do przygotowania której nadają się prawie wszystkie ryby morskie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 800014, member: 10341"] Przepis , jak większość moich dań, pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Jego oryginalna nazwa brzmi "Filets de poisson Duglere" (Duglere był dyrektorem słynnej paryskiej restauracji Cafe Anglais). A to mówi samo za siebie. Ale przejdżmy do przepisu. [B]Składniki[/B] 1 kg grubych filetów z ryby morskiej o białym mięsie (ja robiłam z pangi) 1/2 szklanki oleju lub oliwy 4 średnie pokrojone w kosteczkę cebule 5 - 6 obranych ze skórki pomidorów (ja używam 2 puszek pomidorów krojonych) 1 ząbek czosnku 1 pęczek drobno posiekanej naci pietruszki 1/2 szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 1/4 szklanki kwaśnej śmietany (22%) sok cytrynowy do skropienia ryby 1 - 1 1/2 łyżki masła sól i pieprz masło do wysmarowania formy Filety dzielimy na zgrabne porcje po 20 - 25 dkg na osobę, skrapiamy sokiem cytrynowym, solimy i oprószamy pieprzem. W rondlu podgrzewamy silnie olej lub oliwę i w tłuszczu dusimy posiekane cebule oraz pokrojone na ćwiartki świeże pomidory lub pomidory z puszki. Ja zawsze , nawet latem, używam pomidorów z puszki, ponieważ są mniej wodniste i potrawa nie jest zbyt rzadka. Cebulę i pomidory z dodatkiem naciętego kilkakrotnie ząbka czosnku dusimy 20 - 25 minut. Kiedy masa cebulowo- pomidorowa jest dobrze rozgotowana, dodajemy posiekaną natkę i wino. W ogniotrwałym rondlu, lekko natłuszczonym masłem, układamy filety i zalewamy sosem. Rondel wsuwamy na 25 minut do gorącego (190 - 200 st.) piekarnika. Przed podaniem sos uszlachetniamy śmietaną i kilkoma kawałeczkami świeżego masła. Po dodaniu masła i śmietany sosu już nie gotujemy. Oddzielnie podamy ryż wypieczony na sypko lub ziemniaki z wody okraszone masłem i posypane odrobiną naci pietruszki. Znakomita potrawa, do przygotowania której nadają się prawie wszystkie ryby morskie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba w sosie pomidorowym*
Bottom