Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba w winnym sosie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Diabolique" data-source="post: 770655" data-attributes="member: 10042"><p>4 plastry ryby </p><p>12 średnich pieczarek</p><p>20 dag śmietany kremówki</p><p>2 marchewki</p><p>2 cebule</p><p>1 seler</p><p>1 cytryna</p><p>2 szklanki białego wytrawnego wina</p><p>2 żółtka</p><p>1 łyżeczka ziarenek pieprzu</p><p>2 listki laurowe</p><p>sól</p><p>pieprz</p><p></p><p>Obrać marchew i selera, umyć, a następnie pokroić w kostkę. Obrać cebulę, pokroić na połówki. Dusić warzywa około pół godziny w winie i &frac12; szklanki wody. Wrzucić listki laurowe, ziarenka pieprzu i &frac12; łyżeczki soli. Wycisnąć sok z cytryny. Połową soku skropić opłukane kawałki ryby, odstawić je na 5 minut. Przecedzić wywar z warzyw do drugiego garnka, włożyć rybę. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem 10 minut. Wyjąć rybę na półmisek, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Zaciągnąć wywar śmietaną, gotując na dużym ogniu odparować połowę płynu. Oczyścić i umyć pieczarki, pokroić na plasterki, skropić resztą soku z cytryny. Wrzucić grzyby do sosu, gotować około 5 minut. Rozprowadzić żółtka w odrobinie sosu, dolać do reszty. Nie gotować! Doprawić do smaku solą i pieprzem. </p><p></p><p>Ja podaję rybę z gotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą.</p><p>Przepis idealny dla halibuta, ale nie mogłam dostać nigdzie, więc zrobiłam z mintajem i był palce lizać.</p><p>Przepraszam za słabe zdjęcie, ale akurat byli goście na kolacji i nie było czasu, fotki robiłam w biegu.</p><p>[ATTACH=full]34598[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Diabolique, post: 770655, member: 10042"] 4 plastry ryby 12 średnich pieczarek 20 dag śmietany kremówki 2 marchewki 2 cebule 1 seler 1 cytryna 2 szklanki białego wytrawnego wina 2 żółtka 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 2 listki laurowe sól pieprz Obrać marchew i selera, umyć, a następnie pokroić w kostkę. Obrać cebulę, pokroić na połówki. Dusić warzywa około pół godziny w winie i ½ szklanki wody. Wrzucić listki laurowe, ziarenka pieprzu i ½ łyżeczki soli. Wycisnąć sok z cytryny. Połową soku skropić opłukane kawałki ryby, odstawić je na 5 minut. Przecedzić wywar z warzyw do drugiego garnka, włożyć rybę. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem 10 minut. Wyjąć rybę na półmisek, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Zaciągnąć wywar śmietaną, gotując na dużym ogniu odparować połowę płynu. Oczyścić i umyć pieczarki, pokroić na plasterki, skropić resztą soku z cytryny. Wrzucić grzyby do sosu, gotować około 5 minut. Rozprowadzić żółtka w odrobinie sosu, dolać do reszty. Nie gotować! Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja podaję rybę z gotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą. Przepis idealny dla halibuta, ale nie mogłam dostać nigdzie, więc zrobiłam z mintajem i był palce lizać. Przepraszam za słabe zdjęcie, ale akurat byli goście na kolacji i nie było czasu, fotki robiłam w biegu. [ATTACH=full]34598[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba w winnym sosie*
Top
Bottom