Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ryba z grzybami mun*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 839294" data-attributes="member: 10341"><p>Przyznam, że jestem w nielada kłopocie, ponieważ oryginalna wersja tego przepisu zatytułowana jest &quot;Panga z grzybami mun&quot;. Po obszernej dyskusji na temat metod hodowli tej ryby, część osób zrezygnowała z jej jedzenia, a część się po prostu do tego nie przyznaje. Wolałam nie ryzykować i kupiłam dorsza. Przepis zaczerpnięty z miesięcznika &quot;Kuchnia&quot;, musiałam zmodyfikować. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p>80 dkg filetów z dorsza</p><p>5 dkg chińskich grzybów mun</p><p>3 białka</p><p>4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>1 pęczek cebuli dymki</p><p>5 cm kawałek imbiru</p><p>olej do smażenia </p><p>150 ml bulionu (może być warzywny z kostki)</p><p>100 ml słodkiego białego wina</p><p>2 łyżki cukru</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami ciepłej wody, odstawiamy na 20 minut, po czym gotujemy je około pół godziny. Odcedzamy grzyby, wywar zachowujemy, a grzyby kroimy w paski około 1 cm, odrzucając twarde części trzonków.</p><p>Rybę płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki długości 4 cm i oprószamy solą i pieprzem. Białka ubijamy lekko widelcem, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, mieszamy. Maczamy rybę w białku i i smażymy na złoto, po 3 - 4 minuty z każdej strony. Wstawiamy do ciepłego piekarnika, żeby nie wystygła.</p><p>Dymkę płuczemy i drobno kroimy. Imbir obieramy, tniemy na plasterki, następnie kroimy w zapałkę. </p><p>Wywar z grzybów odparowujemy do objętości 50 ml. Pozostałe 2 łyżki mąki ziemniaczanej mieszamy z bulionem, winem i wywarem z grzybów, dodajemy imbir, cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy sos mieszając, aż zgęstnieje. Dodajemy grzyby. Gdy sos ponownie się zagotuje, polewamy nim usmażoną rybę i posypujemy dymką. Podajemy z ryżem wypieczonym na sypko albo z chrupiącą bagietką.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 839294, member: 10341"] Przyznam, że jestem w nielada kłopocie, ponieważ oryginalna wersja tego przepisu zatytułowana jest "Panga z grzybami mun". Po obszernej dyskusji na temat metod hodowli tej ryby, część osób zrezygnowała z jej jedzenia, a część się po prostu do tego nie przyznaje. Wolałam nie ryzykować i kupiłam dorsza. Przepis zaczerpnięty z miesięcznika "Kuchnia", musiałam zmodyfikować. [B]Składniki[/B] 80 dkg filetów z dorsza 5 dkg chińskich grzybów mun 3 białka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 pęczek cebuli dymki 5 cm kawałek imbiru olej do smażenia 150 ml bulionu (może być warzywny z kostki) 100 ml słodkiego białego wina 2 łyżki cukru sól, pieprz Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami ciepłej wody, odstawiamy na 20 minut, po czym gotujemy je około pół godziny. Odcedzamy grzyby, wywar zachowujemy, a grzyby kroimy w paski około 1 cm, odrzucając twarde części trzonków. Rybę płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki długości 4 cm i oprószamy solą i pieprzem. Białka ubijamy lekko widelcem, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, mieszamy. Maczamy rybę w białku i i smażymy na złoto, po 3 - 4 minuty z każdej strony. Wstawiamy do ciepłego piekarnika, żeby nie wystygła. Dymkę płuczemy i drobno kroimy. Imbir obieramy, tniemy na plasterki, następnie kroimy w zapałkę. Wywar z grzybów odparowujemy do objętości 50 ml. Pozostałe 2 łyżki mąki ziemniaczanej mieszamy z bulionem, winem i wywarem z grzybów, dodajemy imbir, cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy sos mieszając, aż zgęstnieje. Dodajemy grzyby. Gdy sos ponownie się zagotuje, polewamy nim usmażoną rybę i posypujemy dymką. Podajemy z ryżem wypieczonym na sypko albo z chrupiącą bagietką. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ryba z grzybami mun*
Bottom