Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba z jabłkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1397563" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam, jak większość ostatnio, w Bibliotece Poradnika Domowego. Zestawienie może wydawać się nieco dziwne, ale zapewniam, w smaku jest doskonałe. Podaję proporcje dla 4 niezbyt głodnych osób, albo jako drugie danie po zupie.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 60 dkg filetów z dorsza</p><p>- mąka do obtoczenia</p><p>- 15 dkg masła (ja do smażenia brałam masło pół na pół z olejem)</p><p>- 40 dkg kwaśnych jabłek</p><p>- 25 dkg cebuli</p><p>- kawałek (2 dkg) wędzonej słoniny (nie miałam, wzięłam tę ilość tłuszczu z wędzonego boczku)</p><p>- cukier</p><p>- sól</p><p>- pieprz </p><p>- posiekana natka pietruszki</p><p>- cytryna</p><p>- tymianek</p><p>- majeranek</p><p></p><p>Filety myjemy i osuszamy, a następnie skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i tymiankiem, obtaczamy w mące i smażymy na samym maśle (8-10 dkg), może też być masło sklarowane, a u mnie połowa tej ilości masła z olejem.</p><p>Posiekaną cebulę rumienimy na tłuszczu wytopionym ze słoniny lub boczku. Obrane i oczyszczone jabłka (ja specjalną łyżeczką wydrążyłam gniazda nasienne) posypujemy majerankiem, kroimy w plastry i smażymy na pozostałym maśle (tu już nie dodawałam oleju).</p><p>Łączymy usmażone (ale nie rozgotowane) jabłka z cebulą, na wierzchu układamy rybę, posypujemy natką, przykrywamy i dusimy kilka minut. Ja to robiłam na średnim ogniu jakieś 2-3 minuty. Jabłka są usmażone, ryba też, więc nie ma potrzeby długiego duszenia. Przed podaniem jeszcze raz posypujemy świeżą natką (umiarkowanie) i podajemy z ziemniakami. W oryginalnym przepisie jest jeszcze propozycja podawania z ryżem wypieczonym na sypko, ale to połączenie do mnie nie przemawia. Ziemniaki mogą być z wody lub puree.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1397563, member: 10341"] Przepis znalazłam, jak większość ostatnio, w Bibliotece Poradnika Domowego. Zestawienie może wydawać się nieco dziwne, ale zapewniam, w smaku jest doskonałe. Podaję proporcje dla 4 niezbyt głodnych osób, albo jako drugie danie po zupie. [B]Składniki [/B]- 60 dkg filetów z dorsza - mąka do obtoczenia - 15 dkg masła (ja do smażenia brałam masło pół na pół z olejem) - 40 dkg kwaśnych jabłek - 25 dkg cebuli - kawałek (2 dkg) wędzonej słoniny (nie miałam, wzięłam tę ilość tłuszczu z wędzonego boczku) - cukier - sól - pieprz - posiekana natka pietruszki - cytryna - tymianek - majeranek Filety myjemy i osuszamy, a następnie skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i tymiankiem, obtaczamy w mące i smażymy na samym maśle (8-10 dkg), może też być masło sklarowane, a u mnie połowa tej ilości masła z olejem. Posiekaną cebulę rumienimy na tłuszczu wytopionym ze słoniny lub boczku. Obrane i oczyszczone jabłka (ja specjalną łyżeczką wydrążyłam gniazda nasienne) posypujemy majerankiem, kroimy w plastry i smażymy na pozostałym maśle (tu już nie dodawałam oleju). Łączymy usmażone (ale nie rozgotowane) jabłka z cebulą, na wierzchu układamy rybę, posypujemy natką, przykrywamy i dusimy kilka minut. Ja to robiłam na średnim ogniu jakieś 2-3 minuty. Jabłka są usmażone, ryba też, więc nie ma potrzeby długiego duszenia. Przed podaniem jeszcze raz posypujemy świeżą natką (umiarkowanie) i podajemy z ziemniakami. W oryginalnym przepisie jest jeszcze propozycja podawania z ryżem wypieczonym na sypko, ale to połączenie do mnie nie przemawia. Ziemniaki mogą być z wody lub puree. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba z jabłkami
Bottom