Przepis pochodzi z książeczki Kuchni Smakosza zatytułowanej "Pierogi - dania kuchni rosyjskiej".
"(6 porcji)
CIASTO:
- 1,2 kg mąki
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka oleju
- 30-40 g drożdży (dałam świeżych)
- 1 łyżeczka soli
NADZIENIE:
- 500 filetów rybnych (u mnie panga)
- 2-3 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- mielony czarny pieprz
- sól
Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe. Gry wyrośnie, rozwałkować na dwa okragłe placki.
Jeden położyć na blasze posmarowanej olejem i warstwami ułożyć na nim ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki, plastry filetów, a następnie palsterki cebuli. Wszystko skropić olejem. Przykryć druim plackiem i zlepić brzegi obydwu kawałków ciasta. Ostawić do wyrośniecia na 30 minut.
Pieróg ponakłuwać widelcem i piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 230*C.
KOMENTARZ Z KSIĄŻECZKI: im drożdza ryba, tym smaczniejszy pieróg. Polecam sielawę."
Ja tradycyjnie użyłam pangę. Ciasto robiłam z połowy porcji (brak odpowiedniej ilości drożdży) więc wyszło cienkie, poza tym z braku czasu nie rosło zbyt długo. Ciasto uformowałam na kształt ryby
"(6 porcji)
CIASTO:
- 1,2 kg mąki
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka oleju
- 30-40 g drożdży (dałam świeżych)
- 1 łyżeczka soli
NADZIENIE:
- 500 filetów rybnych (u mnie panga)
- 2-3 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- mielony czarny pieprz
- sól
Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe. Gry wyrośnie, rozwałkować na dwa okragłe placki.
Jeden położyć na blasze posmarowanej olejem i warstwami ułożyć na nim ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki, plastry filetów, a następnie palsterki cebuli. Wszystko skropić olejem. Przykryć druim plackiem i zlepić brzegi obydwu kawałków ciasta. Ostawić do wyrośniecia na 30 minut.
Pieróg ponakłuwać widelcem i piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 230*C.
KOMENTARZ Z KSIĄŻECZKI: im drożdza ryba, tym smaczniejszy pieróg. Polecam sielawę."
Ja tradycyjnie użyłam pangę. Ciasto robiłam z połowy porcji (brak odpowiedniej ilości drożdży) więc wyszło cienkie, poza tym z braku czasu nie rosło zbyt długo. Ciasto uformowałam na kształt ryby


