Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
rybka w rybce by cydorka*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="cydorka" data-source="post: 292748" data-attributes="member: 1742"><p>rybka w rybce by cydorka </p><p>zanim podam przepis małe wyjasnienie- ja wlewam masę, której skład za chwilkę ujawnie , do takich plastikowych foremek w kształcie ryb </p><p>( foremki są z odzysku po kupowanych garmażeryjnych róznościach, jak zjem wkład zachowuje foremkę) </p><p>Ale kiedyś jak nie miałam takowych to wlewałam w małe miseczki i zamast kstałtu rybki był kształt miseczki, kiedyś jeszcze wlałam w dużą salaterke całą masę i konstrukcja miała kształt salaterki </p><p>reasumując kształt foremki jest bz, rybka najlepsza bo wkład będzie rybny </p><p>ilośc, którą podam mi wystarcza na 6 foremek &quot;rybnych&quot; </p><p></p><p></p><p>potrzebujemy: </p><p>2 puszki tuńczyka w oleju </p><p>1 duży majonez ( ja uzywam kieleckiego, ale moja mama np robi z winiar) </p><p>1 duży zielony ogórek ( może być go więcej to zależy czy chcemy smak mniej czy bardziej ogórkowy) </p><p>koperek </p><p>żelatynę ( taką co się rozpuszcza w gorącej wodzie)- 1 łyżkę </p><p>pieprz/ sól do smaku </p><p>szklanka mleka </p><p>vegetę lub ziarenka smaku lub cos w tym rodzaju- 1 łyżeczkę </p><p>naczynie do mieszania masy </p><p></p><p>wykonanie </p><p>wyjmujemy tuńczyka z puszki- puszek nie wyrzucamy,oleju nie wylewamy do zlewu </p><p>mieszamy w jednym naczyniu: </p><p>tuńczyk z puszki ( ja osobiscie wolę w kawałkach i rozgniesc widelcem ale może byc taki rozdrobniony) </p><p>ogórek krojony w drobną kostke lub tarty na tarce o grubych oczkach (dobrze jest go potem odsączyć, zwłaszcza ten starty ) </p><p>słoik majonezu </p><p>mleko </p><p>pokrojony drobno koperek </p><p>do tego pieprz sól </p><p></p><p>rozpuszczamy w szklance gorącej wody żelatynę i łyżeczkę vegety </p><p>i studzimy , tak żeby była letnia, ( uawaga jeśli będzie zbyt gorąca może nam się rozwarstwić masa) </p><p>zalewamy masę żelatyną i dobrze wszystko mieszamy </p><p>nie wpadamy w panikę na widok płynnej masy, nie myślimy sobie rany przeiez to się nie zsiądzie </p><p></p><p>przygotowujemy foremki/miseczki/ dowolne naczynia </p><p>do każdej foremki wlewamy odrobinę oleju co nam został na dnie puszki, rozprowadzamy po całej foremce </p><p></p><p>do tak przygotowanych foremek wlewamy masę </p><p></p><p>siup do lodówki na min 2-3 h </p><p></p><p>wyjmujemy, z lodówki odwracamy do góry nogami i siup na półmisek </p><p></p><p>podajemy z cytrynka do pokropienia </p><p></p><p>smacznego </p><p>cyd</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="cydorka, post: 292748, member: 1742"] rybka w rybce by cydorka zanim podam przepis małe wyjasnienie- ja wlewam masę, której skład za chwilkę ujawnie , do takich plastikowych foremek w kształcie ryb ( foremki są z odzysku po kupowanych garmażeryjnych róznościach, jak zjem wkład zachowuje foremkę) Ale kiedyś jak nie miałam takowych to wlewałam w małe miseczki i zamast kstałtu rybki był kształt miseczki, kiedyś jeszcze wlałam w dużą salaterke całą masę i konstrukcja miała kształt salaterki reasumując kształt foremki jest bz, rybka najlepsza bo wkład będzie rybny ilośc, którą podam mi wystarcza na 6 foremek "rybnych" potrzebujemy: 2 puszki tuńczyka w oleju 1 duży majonez ( ja uzywam kieleckiego, ale moja mama np robi z winiar) 1 duży zielony ogórek ( może być go więcej to zależy czy chcemy smak mniej czy bardziej ogórkowy) koperek żelatynę ( taką co się rozpuszcza w gorącej wodzie)- 1 łyżkę pieprz/ sól do smaku szklanka mleka vegetę lub ziarenka smaku lub cos w tym rodzaju- 1 łyżeczkę naczynie do mieszania masy wykonanie wyjmujemy tuńczyka z puszki- puszek nie wyrzucamy,oleju nie wylewamy do zlewu mieszamy w jednym naczyniu: tuńczyk z puszki ( ja osobiscie wolę w kawałkach i rozgniesc widelcem ale może byc taki rozdrobniony) ogórek krojony w drobną kostke lub tarty na tarce o grubych oczkach (dobrze jest go potem odsączyć, zwłaszcza ten starty ) słoik majonezu mleko pokrojony drobno koperek do tego pieprz sól rozpuszczamy w szklance gorącej wody żelatynę i łyżeczkę vegety i studzimy , tak żeby była letnia, ( uawaga jeśli będzie zbyt gorąca może nam się rozwarstwić masa) zalewamy masę żelatyną i dobrze wszystko mieszamy nie wpadamy w panikę na widok płynnej masy, nie myślimy sobie rany przeiez to się nie zsiądzie przygotowujemy foremki/miseczki/ dowolne naczynia do każdej foremki wlewamy odrobinę oleju co nam został na dnie puszki, rozprowadzamy po całej foremce do tak przygotowanych foremek wlewamy masę siup do lodówki na min 2-3 h wyjmujemy, z lodówki odwracamy do góry nogami i siup na półmisek podajemy z cytrynka do pokropienia smacznego cyd [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
rybka w rybce by cydorka*
Top
Bottom