Jest to danie bardziej luksusowe, ze względu na składniki, ale doskonałe w smaku i warto je wypróbować. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja" w opracowaniu kulinarnym Marii Lemnis.
Składniki
2 filiżanki ryżu
1/2 l białego półwytrawnego białego wina (lub soku jabłkowego - ja biorę wino)
filiżanka roztopionego miodu (racze o jasnej barwie)
sok z 3 - 4 cytryn
skórka otarta z 2 cytryn
filiżanka dobrze ocukrzonej ubitej śmietanki
Ryż wrzucamy do wina (soku jabłkowego), dodajemy miód i gotujemy na najmniejszym ogniu tak długo, póki się ryż nie wypiecze. Wówczas wlewamy sok z cytryn oraz dodajemy otartą skórkę cytrynową. Ryż mieszamy ostrożnie dwoma widelcami, by równomiernie nasiąkł sokiem. Po 10 minutach, gdy ryż nabierze już pięknego aromatu, zawartość garnka mieszamy z ubitą śmietanką. Przekładamy ryż do salaterki i podajemy.
Składniki
2 filiżanki ryżu
1/2 l białego półwytrawnego białego wina (lub soku jabłkowego - ja biorę wino)
filiżanka roztopionego miodu (racze o jasnej barwie)
sok z 3 - 4 cytryn
skórka otarta z 2 cytryn
filiżanka dobrze ocukrzonej ubitej śmietanki
Ryż wrzucamy do wina (soku jabłkowego), dodajemy miód i gotujemy na najmniejszym ogniu tak długo, póki się ryż nie wypiecze. Wówczas wlewamy sok z cytryn oraz dodajemy otartą skórkę cytrynową. Ryż mieszamy ostrożnie dwoma widelcami, by równomiernie nasiąkł sokiem. Po 10 minutach, gdy ryż nabierze już pięknego aromatu, zawartość garnka mieszamy z ubitą śmietanką. Przekładamy ryż do salaterki i podajemy.