Ryż cytrynowy na słodko

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Jest to danie bardziej luksusowe, ze względu na składniki, ale doskonałe w smaku i warto je wypróbować. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja" w opracowaniu kulinarnym Marii Lemnis.

Składniki
2 filiżanki ryżu
1/2 l białego półwytrawnego białego wina (lub soku jabłkowego - ja biorę wino)
filiżanka roztopionego miodu (racze o jasnej barwie)
sok z 3 - 4 cytryn
skórka otarta z 2 cytryn
filiżanka dobrze ocukrzonej ubitej śmietanki

Ryż wrzucamy do wina (soku jabłkowego), dodajemy miód i gotujemy na najmniejszym ogniu tak długo, póki się ryż nie wypiecze. Wówczas wlewamy sok z cytryn oraz dodajemy otartą skórkę cytrynową. Ryż mieszamy ostrożnie dwoma widelcami, by równomiernie nasiąkł sokiem. Po 10 minutach, gdy ryż nabierze już pięknego aromatu, zawartość garnka mieszamy z ubitą śmietanką. Przekładamy ryż do salaterki i podajemy.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy