Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Ryż cytrynowy na słodko
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 779525" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to danie bardziej luksusowe, ze względu na składniki, ale doskonałe w smaku i warto je wypróbować. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot; w opracowaniu kulinarnym Marii Lemnis.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>2 filiżanki ryżu</p><p>1/2 l białego półwytrawnego białego wina (lub soku jabłkowego - ja biorę wino)</p><p>filiżanka roztopionego miodu (racze o jasnej barwie)</p><p>sok z 3 - 4 cytryn</p><p>skórka otarta z 2 cytryn</p><p>filiżanka dobrze ocukrzonej ubitej śmietanki</p><p></p><p>Ryż wrzucamy do wina (soku jabłkowego), dodajemy miód i gotujemy na najmniejszym ogniu tak długo, póki się ryż nie wypiecze. Wówczas wlewamy sok z cytryn oraz dodajemy otartą skórkę cytrynową. Ryż mieszamy ostrożnie dwoma widelcami, by równomiernie nasiąkł sokiem. Po 10 minutach, gdy ryż nabierze już pięknego aromatu, zawartość garnka mieszamy z ubitą śmietanką. Przekładamy ryż do salaterki i podajemy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 779525, member: 10341"] Jest to danie bardziej luksusowe, ze względu na składniki, ale doskonałe w smaku i warto je wypróbować. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja" w opracowaniu kulinarnym Marii Lemnis. [B]Składniki[/B] 2 filiżanki ryżu 1/2 l białego półwytrawnego białego wina (lub soku jabłkowego - ja biorę wino) filiżanka roztopionego miodu (racze o jasnej barwie) sok z 3 - 4 cytryn skórka otarta z 2 cytryn filiżanka dobrze ocukrzonej ubitej śmietanki Ryż wrzucamy do wina (soku jabłkowego), dodajemy miód i gotujemy na najmniejszym ogniu tak długo, póki się ryż nie wypiecze. Wówczas wlewamy sok z cytryn oraz dodajemy otartą skórkę cytrynową. Ryż mieszamy ostrożnie dwoma widelcami, by równomiernie nasiąkł sokiem. Po 10 minutach, gdy ryż nabierze już pięknego aromatu, zawartość garnka mieszamy z ubitą śmietanką. Przekładamy ryż do salaterki i podajemy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Ryż cytrynowy na słodko
Top
Bottom