Wytyczne w sprawie gotowania ryżu:
Ryż płuczemy trzykrotnie w letniej wodzie po ok. 2 minuty z małą ilością wody żeby było duże tarcie ziaren o siebie
Nalewamy tyle wody żeby przykrywała ryż ponad ok. 3 cm
Nalewamy dużo wody żeby wypłukać pozostałości
następnie wstawiamy ryż do garnka ( na 1 szklankę ryżu 1 szklanka wody)
wkładamy kawałek Kombu ok. 6cm (niekoniecznie)
doprowadzamy ryż do zagotowania tz. ryż zacznie puszczać bąbelki
gotujemy przez 3 minuty na zmniejszonym gazie następnie
zmniejszamy ogień do minimum gotujemy 15 minut
wyłączamy gaz i czekamy 20 minut
(przez cały proces nie podnosimy pokrywki, pokrywka powinna być szklana żeby zobaczyć moment zagotowania się ryżu, oraz powinna mieć otwór do odprowadzania pary, najlepiej by było gdyby garnek był teflonowy)
Jeżeli po ugotowaniu ryżu okaże się, że jest bardzo wilgotny wstawiamy garnek bez pokrywki na minimalny ogień na ok. 5 minut.
Ryż po ugotowaniu przekładamy do plastikowej miski.
Wyjmujemy Kombu
Zaprawa do ryżu:
1 litr octu ryżowego ,0,7 - 0,5 kg cukru, 1 cała limonka, 1 płaska łyżeczka soli
na 1 kilogram ryżu suchego dodaje się 300ml zaprawy.
Ja na kilogram daje 1 szklanke octu, 1/2 szklanki cukru, sok z 1/2 limonki i 1/2 łyżeczki soli
Zaprawę dodajemy do lekko przestudzonego ryżu polewając ja na łyżkę a nie bezpośrednio na ryż
Ryż podczas chłodzenie cały czas ?kroimy? plastikowa łyżką uważając żeby nie połamać ziaren, nie kopiemy w nim dołków przewracając spodniej części na wierzchnią
Moje uwagi:
obecnie pomijam ten etap: "gotujemy przez 3 minuty na zmniejszonym gazie"
I jeszcze nigdy nie dosuszałam ryżu
Powodzenia
Ryż płuczemy trzykrotnie w letniej wodzie po ok. 2 minuty z małą ilością wody żeby było duże tarcie ziaren o siebie
Nalewamy tyle wody żeby przykrywała ryż ponad ok. 3 cm
Nalewamy dużo wody żeby wypłukać pozostałości
następnie wstawiamy ryż do garnka ( na 1 szklankę ryżu 1 szklanka wody)
wkładamy kawałek Kombu ok. 6cm (niekoniecznie)
doprowadzamy ryż do zagotowania tz. ryż zacznie puszczać bąbelki
gotujemy przez 3 minuty na zmniejszonym gazie następnie
zmniejszamy ogień do minimum gotujemy 15 minut
wyłączamy gaz i czekamy 20 minut
(przez cały proces nie podnosimy pokrywki, pokrywka powinna być szklana żeby zobaczyć moment zagotowania się ryżu, oraz powinna mieć otwór do odprowadzania pary, najlepiej by było gdyby garnek był teflonowy)
Jeżeli po ugotowaniu ryżu okaże się, że jest bardzo wilgotny wstawiamy garnek bez pokrywki na minimalny ogień na ok. 5 minut.
Ryż po ugotowaniu przekładamy do plastikowej miski.
Wyjmujemy Kombu
Zaprawa do ryżu:
1 litr octu ryżowego ,0,7 - 0,5 kg cukru, 1 cała limonka, 1 płaska łyżeczka soli
na 1 kilogram ryżu suchego dodaje się 300ml zaprawy.
Ja na kilogram daje 1 szklanke octu, 1/2 szklanki cukru, sok z 1/2 limonki i 1/2 łyżeczki soli
Zaprawę dodajemy do lekko przestudzonego ryżu polewając ja na łyżkę a nie bezpośrednio na ryż
Ryż podczas chłodzenie cały czas ?kroimy? plastikowa łyżką uważając żeby nie połamać ziaren, nie kopiemy w nim dołków przewracając spodniej części na wierzchnią
Moje uwagi:
obecnie pomijam ten etap: "gotujemy przez 3 minuty na zmniejszonym gazie"
I jeszcze nigdy nie dosuszałam ryżu
Powodzenia

Ostatnią edycję dokonał moderator: