- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
1 szkl ryzu*
2 szkl wody
laska cynamonu
3/4 szkl smietanki kokosowej*
1/3 szkl cukru (moze byc brazowy)
4 dojrzale banany
1/2 szkl cukru
1 i 1/2 lyzeczki cynamonu
Ryz dobrze wyplukac na sicie. Przelozyc do garnka, dodac wode, cynamon i zagotowac.
Szczelnie zakryc i na malym ogniu gotowac do wchloniecia wody. Dodac smietanke, cukier i gotowac jeszcze 5 min na minimum.
W takzwanym miedzyczasie
przekrojone wzdluz banany posypac cukrem i cynamonem.
Patelnie teflonowa rozgrzac i podgrzewac mocno banany z obu stron az cukier sie skrystalizuje.
Jeszcze jedna uwaga: do przewrocenia bananow lepiej uzyc szeroka lopatke, bo sklonne sa sie rozpasc.
Na porcje dla doroslych goraco polecam chlusnac likieru Kahlua.
*Ryz moze byc dlugoziarnisty (nie basmati) ale lepszy jest zawierajacy wiecej skrobii okragly (srednio- lub krotko-ziarnisty)
*Smietanke kokosowa mozna zrobic samemu - albo uzyc mleko kokosowe i zwykle (w moim przypadku sojowe) zamiast smietanki i wody.
Niby to deser, ale bardzo sycacy. Wedlug mnie podane proporcje sa nie na 4, a 6 osob.
2 szkl wody
laska cynamonu
3/4 szkl smietanki kokosowej*
1/3 szkl cukru (moze byc brazowy)
4 dojrzale banany
1/2 szkl cukru
1 i 1/2 lyzeczki cynamonu
Ryz dobrze wyplukac na sicie. Przelozyc do garnka, dodac wode, cynamon i zagotowac.
Szczelnie zakryc i na malym ogniu gotowac do wchloniecia wody. Dodac smietanke, cukier i gotowac jeszcze 5 min na minimum.
W takzwanym miedzyczasie

Patelnie teflonowa rozgrzac i podgrzewac mocno banany z obu stron az cukier sie skrystalizuje.
Jeszcze jedna uwaga: do przewrocenia bananow lepiej uzyc szeroka lopatke, bo sklonne sa sie rozpasc.
Na porcje dla doroslych goraco polecam chlusnac likieru Kahlua.
*Ryz moze byc dlugoziarnisty (nie basmati) ale lepszy jest zawierajacy wiecej skrobii okragly (srednio- lub krotko-ziarnisty)
*Smietanke kokosowa mozna zrobic samemu - albo uzyc mleko kokosowe i zwykle (w moim przypadku sojowe) zamiast smietanki i wody.
Niby to deser, ale bardzo sycacy. Wedlug mnie podane proporcje sa nie na 4, a 6 osob.
Ostatnią edycję dokonał moderator: