- Lis 28, 2005
- 34,040
- 6,494
- 113
Ryż Kondeuszów z morelami
Ryż Kondeuszów to znany francuski deser z gotowanego w mleku z wanilią ryżu, zwykle z dodatkiem cukru, masła, śmietany i żółtek, podawany w kształcie wieńca wypełnionego smażonymi morelami i polanego sosem morelowym.
To wersja uboższa, mniej kaloryczna, z morelami z puszki.
Przepis pochodzi z tomu „Kuchnia francuska II ”Encyklopedii Kulinarnej.
Składniki:
200 g ryżu 800 ml mleka
80 g cukru pudru
10 g cukru waniliowego
20 połówek moreli z syropu
2 morele z syropu pokrojone w drobne kawałki
50 g obranych migdałów
syrop z moreli
50 ml wódki z wiśni
Ryż opłukać w zimnej wodzie. Zalać 1 l wrzątku i gotować przez 3 minuty.
Odcedzić, zalać wrzącym mlekiem i gotować pod przykryciem przez 15 minut ( w innych wersjach – od 20 do 35 minut).
Zdjąć z ognia, dodać cukier puder i cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Na środku dużego talerza uformować z ryżu pierścień o szerokości 5 – 7 cm.
Jedną połówkę moreli umieścić w środku pierścienia, resztę ułożyć wokół niego. Przybrać pokrojonymi morelami i migdałami. Osobno w sosjerce podać syrop z moreli wymieszany z wódką.
Moje uwagi:
We wszystkich innych dostępnych mi przepisach na ten deser występuje ryż krótkoziarnisty, więc i ja takiego użyłam. Zamiast dodawać cukier waniliowy, gotowałam mleko z połówką laski wanilii. Deser ten najczęściej robi się w formie w kształcie wieńca, wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem. Ryż mocno się w niej ugniata i chłodzi w lodówce przez kilka godzin, a potem wykłada na półmisek. Ja z lenistwa i braku czasu porcjowałam po prostu ryż do pucharków i dekorowałam morelami, wiśniami z syropu oraz lekko podprażonymi płatkami migdałów.
W wersji klasycznej do ugotowanego ryżu dodaje się około 100 g masła, 4 żółtka i 2 łyżki śmietany.

Ryż Kondeuszów to znany francuski deser z gotowanego w mleku z wanilią ryżu, zwykle z dodatkiem cukru, masła, śmietany i żółtek, podawany w kształcie wieńca wypełnionego smażonymi morelami i polanego sosem morelowym.
To wersja uboższa, mniej kaloryczna, z morelami z puszki.
Przepis pochodzi z tomu „Kuchnia francuska II ”Encyklopedii Kulinarnej.
Składniki:
200 g ryżu 800 ml mleka
80 g cukru pudru
10 g cukru waniliowego
20 połówek moreli z syropu
2 morele z syropu pokrojone w drobne kawałki
50 g obranych migdałów
syrop z moreli
50 ml wódki z wiśni
Ryż opłukać w zimnej wodzie. Zalać 1 l wrzątku i gotować przez 3 minuty.
Odcedzić, zalać wrzącym mlekiem i gotować pod przykryciem przez 15 minut ( w innych wersjach – od 20 do 35 minut).
Zdjąć z ognia, dodać cukier puder i cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Na środku dużego talerza uformować z ryżu pierścień o szerokości 5 – 7 cm.
Jedną połówkę moreli umieścić w środku pierścienia, resztę ułożyć wokół niego. Przybrać pokrojonymi morelami i migdałami. Osobno w sosjerce podać syrop z moreli wymieszany z wódką.
Moje uwagi:
We wszystkich innych dostępnych mi przepisach na ten deser występuje ryż krótkoziarnisty, więc i ja takiego użyłam. Zamiast dodawać cukier waniliowy, gotowałam mleko z połówką laski wanilii. Deser ten najczęściej robi się w formie w kształcie wieńca, wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem. Ryż mocno się w niej ugniata i chłodzi w lodówce przez kilka godzin, a potem wykłada na półmisek. Ja z lenistwa i braku czasu porcjowałam po prostu ryż do pucharków i dekorowałam morelami, wiśniami z syropu oraz lekko podprażonymi płatkami migdałów.
W wersji klasycznej do ugotowanego ryżu dodaje się około 100 g masła, 4 żółtka i 2 łyżki śmietany.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: