Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Ryż Kondeuszów z morelami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 672875" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ryż Kondeuszów z morelami</strong></p><p></p><p>Ryż Kondeuszów to znany francuski deser z gotowanego w mleku z wanilią ryżu, zwykle z dodatkiem cukru, masła, śmietany i żółtek, podawany w kształcie wieńca wypełnionego smażonymi morelami i polanego sosem morelowym.</p><p>To wersja uboższa, mniej kaloryczna, z morelami z puszki. </p><p>Przepis pochodzi z tomu &#8222;Kuchnia francuska II &#8221;Encyklopedii Kulinarnej. </p><p> </p><p>Składniki:</p><p>200 g ryżu 800 ml mleka</p><p>80 g cukru pudru</p><p>10 g cukru waniliowego </p><p>20 połówek moreli z syropu</p><p>2 morele z syropu pokrojone w drobne kawałki</p><p>50 g obranych migdałów</p><p>syrop z moreli</p><p>50 ml wódki z wiśni</p><p></p><p>Ryż opłukać w zimnej wodzie. Zalać 1 l wrzątku i gotować przez 3 minuty.</p><p>Odcedzić, zalać wrzącym mlekiem i gotować pod przykryciem przez 15 minut ( w innych wersjach – od 20 do 35 minut).</p><p>Zdjąć z ognia, dodać cukier puder i cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Ostudzić.</p><p>Na środku dużego talerza uformować z ryżu pierścień o szerokości 5 – 7 cm.</p><p>Jedną połówkę moreli umieścić w środku pierścienia, resztę ułożyć wokół niego. Przybrać pokrojonymi morelami i migdałami. Osobno w sosjerce podać syrop z moreli wymieszany z wódką.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>We wszystkich innych dostępnych mi przepisach na ten deser występuje ryż krótkoziarnisty, więc i ja takiego użyłam. Zamiast dodawać cukier waniliowy, gotowałam mleko z połówką laski wanilii. Deser ten najczęściej robi się w formie w kształcie wieńca, wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem. Ryż mocno się w niej ugniata i chłodzi w lodówce przez kilka godzin, a potem wykłada na półmisek. Ja z lenistwa i braku czasu porcjowałam po prostu ryż do pucharków i dekorowałam morelami, wiśniami z syropu oraz lekko podprażonymi płatkami migdałów.</p><p>W wersji klasycznej do ugotowanego ryżu dodaje się około 100 g masła, 4 żółtka i 2 łyżki śmietany. </p><p></p><p>[ATTACH=full]23190[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 672875, member: 1024"] [B]Ryż Kondeuszów z morelami[/B] Ryż Kondeuszów to znany francuski deser z gotowanego w mleku z wanilią ryżu, zwykle z dodatkiem cukru, masła, śmietany i żółtek, podawany w kształcie wieńca wypełnionego smażonymi morelami i polanego sosem morelowym. To wersja uboższa, mniej kaloryczna, z morelami z puszki. Przepis pochodzi z tomu „Kuchnia francuska II ”Encyklopedii Kulinarnej. Składniki: 200 g ryżu 800 ml mleka 80 g cukru pudru 10 g cukru waniliowego 20 połówek moreli z syropu 2 morele z syropu pokrojone w drobne kawałki 50 g obranych migdałów syrop z moreli 50 ml wódki z wiśni Ryż opłukać w zimnej wodzie. Zalać 1 l wrzątku i gotować przez 3 minuty. Odcedzić, zalać wrzącym mlekiem i gotować pod przykryciem przez 15 minut ( w innych wersjach – od 20 do 35 minut). Zdjąć z ognia, dodać cukier puder i cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Na środku dużego talerza uformować z ryżu pierścień o szerokości 5 – 7 cm. Jedną połówkę moreli umieścić w środku pierścienia, resztę ułożyć wokół niego. Przybrać pokrojonymi morelami i migdałami. Osobno w sosjerce podać syrop z moreli wymieszany z wódką. Moje uwagi: We wszystkich innych dostępnych mi przepisach na ten deser występuje ryż krótkoziarnisty, więc i ja takiego użyłam. Zamiast dodawać cukier waniliowy, gotowałam mleko z połówką laski wanilii. Deser ten najczęściej robi się w formie w kształcie wieńca, wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem. Ryż mocno się w niej ugniata i chłodzi w lodówce przez kilka godzin, a potem wykłada na półmisek. Ja z lenistwa i braku czasu porcjowałam po prostu ryż do pucharków i dekorowałam morelami, wiśniami z syropu oraz lekko podprażonymi płatkami migdałów. W wersji klasycznej do ugotowanego ryżu dodaje się około 100 g masła, 4 żółtka i 2 łyżki śmietany. [ATTACH=full]23190[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Ryż Kondeuszów z morelami
Bottom