Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Ryz meksykanski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1580417" data-attributes="member: 2354"><p>Ryz meksykanski:</p><p></p><p>3 dojrzale pomidory</p><p>2 szklanki bulionu z kurczaka + jeszcze prawie dwie</p><p>1 lyzka oliwy z oliwek</p><p>1 duza cebula drobno pokrojona</p><p>1 duza marchewka pokrojona w mala kostke</p><p>1 duzy zabek czosnku drobno posiekany</p><p>2 szklanki srednioziarnistego ryzu, ktory jest gotowy w 20 minut</p><p>2 lyzeczki soli</p><p>1 lisc laurowy</p><p>1 swieza papryczka serrano (bardzo pikantna)</p><p>1/4 szklanki mrozonego groszku (mini)</p><p></p><p>* ewentualnie extra 2 lyzki pasty pomidorowej</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>przekroic pomidory i usunac pestki, wrzucic do blendera, dodac 2 szkl. bulionu i zmiksowac. Przecedzic przez sitko, dopelnic bulionem aby bylo 4 szklanki.</p><p>W szerokim garnku/rondlu rozgrzac oliwe na srednim ogniu, dodac cebule i marchewke, zaszklic. Dodac czosnek, smazyc jeszcze minute. Wrzucic ryz, smazyc przegarniajac ok. 3 minut. Dodac przygotowany goracy bulion pomidorowy, wymieszac i doprowadzic do wrzenia, posolic, dodac lisc laurowy i papryczke serrano w calosci. Zmniejszyc ogien do minimum, gotowac pod przykrywka ok. 20 minut. - az ryz bedzie gotowy. </p><p>Wylaczyc ogien, wrzucic groszek, nakryc pokrywka i odczekac 5 minut. Gotowy ryz wymieszac widelcem, papryczke usunac i podawac.</p><p>Dla lepszego koloru ewentualnie mozna dodac 2 lyzki pasty pomidorowej, kiedy sie dodaje sol, listek laurowy i serrano papryczke.</p><p></p><p>Przepis autorstwa Marceli Valladolid z pokazu - Mexican made easy, link do przepisu:</p><p><a href="http://www.foodnetwork.com/recipes/marcela...ano-recipe.html" target="_blank">http://www.foodnetwork.com/recipes/marcela...ano-recipe.html</a></p><p></p><p>Ps. mrozony mini groszek wystarczy przelac goraca woda, jest gotowy do uzycia, bo przed mrozeniem byl plukany i sparzony, wiec zachowuje swoj swiezy kolor i odpowiednia konsystencje, nie trzeba gotowac.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Pierwszy raz jadlam meksykanski ryz bardzo dawno temu w kantynie. Bardzo mi zasmakowal, wiec sobie wykombinowalam jak go zrobic. Ryz byl srednioziarnisty, takiego zwykle uzywaja Meksykanie. Zagotowalam bulion z kurczaka w proporcji 1:2 do ryzu. Cebule i czosnek drobno posiekalam, takze 2 pomidory srednie lub 1 duzy. Do gotujacego sie bulionu wrzucilam troche soli i pieprzu &quot;na oko&quot; i lyzke masla, nastepnie wrzucilam ryz, cebule, czosnek i pomidory, zamieszalam, zredukowalam gaz i gotowalam pod nakryciem na malym ogniu 20 min.</p><p></p><p>Ryz, ktory jadlam wczesniej nie byl pikantny, wiec tak go nie doprawilam, nie bylo tam tez groszku ani marchewki, jednak i tak byl bardzo smaczny, choc &quot;oszczednosciowy&quot;.</p><p>Potem, w miare czasu, sobie doprawialam dowolniedo smaku.</p><p></p><p>Jak widac moja technika gotowania w tym przypadku byla calkiem inna, bardzo amatorska, jednak efekt smakowy byl podobny.</p><p>Wg. moich &quot;odkryc&quot; niekoniecznie trzeba usuwac pestki z pomidorow, nigdy tego nie robie, ani nie obieram pomidorow, bardzo drobno pokrojone dobrze komponuja sie z ryzem i ja lubie widoczne czastki jarzyn w potrawie zamiast pure.</p><p></p><p>Nastepnie w miare doswiadczenia kulinarnego zmienilam proporcje ryzu do plynu. Najczesciej stosuje proporcje 1:1,5 albo 1:1,75. Takie proporcje stosuje i do zwyklego ryzu i do ryzu basmati - ale do tego raczej 1:1,5.</p><p></p><p>W meksykanskiej kuchni procz wielu innych najczesciej sa stosowane papryczki jalapeno (czyt. halapenio), sa dosyc ostre, ale takze papryczki serrano - te sa duzo ostrzejsze i bardzo smaczne. Uzywane tez sa ostre male papryczki suszone, t.zw. platki razem z pestkami albo suszone w calosci, ktore mozna kroic nozyczkami kuchennymi albo dodawac w calosci do gotowania.</p><p></p><p>Jest w tym dziale dawno podany &quot;ryz po meksykansku&quot; - ale to wg. mnie raczej jakis swojski przepis z dodatkami jak leci, raczej nie majacy nic wspolnego z kuchnia meksykanska, choc moze byc smaczny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1580417, member: 2354"] Ryz meksykanski: 3 dojrzale pomidory 2 szklanki bulionu z kurczaka + jeszcze prawie dwie 1 lyzka oliwy z oliwek 1 duza cebula drobno pokrojona 1 duza marchewka pokrojona w mala kostke 1 duzy zabek czosnku drobno posiekany 2 szklanki srednioziarnistego ryzu, ktory jest gotowy w 20 minut 2 lyzeczki soli 1 lisc laurowy 1 swieza papryczka serrano (bardzo pikantna) 1/4 szklanki mrozonego groszku (mini) * ewentualnie extra 2 lyzki pasty pomidorowej Wykonanie: przekroic pomidory i usunac pestki, wrzucic do blendera, dodac 2 szkl. bulionu i zmiksowac. Przecedzic przez sitko, dopelnic bulionem aby bylo 4 szklanki. W szerokim garnku/rondlu rozgrzac oliwe na srednim ogniu, dodac cebule i marchewke, zaszklic. Dodac czosnek, smazyc jeszcze minute. Wrzucic ryz, smazyc przegarniajac ok. 3 minut. Dodac przygotowany goracy bulion pomidorowy, wymieszac i doprowadzic do wrzenia, posolic, dodac lisc laurowy i papryczke serrano w calosci. Zmniejszyc ogien do minimum, gotowac pod przykrywka ok. 20 minut. - az ryz bedzie gotowy. Wylaczyc ogien, wrzucic groszek, nakryc pokrywka i odczekac 5 minut. Gotowy ryz wymieszac widelcem, papryczke usunac i podawac. Dla lepszego koloru ewentualnie mozna dodac 2 lyzki pasty pomidorowej, kiedy sie dodaje sol, listek laurowy i serrano papryczke. Przepis autorstwa Marceli Valladolid z pokazu - Mexican made easy, link do przepisu: [URL="http://www.foodnetwork.com/recipes/marcela...ano-recipe.html"]http://www.foodnetwork.com/recipes/marcela...ano-recipe.html[/URL] Ps. mrozony mini groszek wystarczy przelac goraca woda, jest gotowy do uzycia, bo przed mrozeniem byl plukany i sparzony, wiec zachowuje swoj swiezy kolor i odpowiednia konsystencje, nie trzeba gotowac. Moje uwagi: Pierwszy raz jadlam meksykanski ryz bardzo dawno temu w kantynie. Bardzo mi zasmakowal, wiec sobie wykombinowalam jak go zrobic. Ryz byl srednioziarnisty, takiego zwykle uzywaja Meksykanie. Zagotowalam bulion z kurczaka w proporcji 1:2 do ryzu. Cebule i czosnek drobno posiekalam, takze 2 pomidory srednie lub 1 duzy. Do gotujacego sie bulionu wrzucilam troche soli i pieprzu "na oko" i lyzke masla, nastepnie wrzucilam ryz, cebule, czosnek i pomidory, zamieszalam, zredukowalam gaz i gotowalam pod nakryciem na malym ogniu 20 min. Ryz, ktory jadlam wczesniej nie byl pikantny, wiec tak go nie doprawilam, nie bylo tam tez groszku ani marchewki, jednak i tak byl bardzo smaczny, choc "oszczednosciowy". Potem, w miare czasu, sobie doprawialam dowolniedo smaku. Jak widac moja technika gotowania w tym przypadku byla calkiem inna, bardzo amatorska, jednak efekt smakowy byl podobny. Wg. moich "odkryc" niekoniecznie trzeba usuwac pestki z pomidorow, nigdy tego nie robie, ani nie obieram pomidorow, bardzo drobno pokrojone dobrze komponuja sie z ryzem i ja lubie widoczne czastki jarzyn w potrawie zamiast pure. Nastepnie w miare doswiadczenia kulinarnego zmienilam proporcje ryzu do plynu. Najczesciej stosuje proporcje 1:1,5 albo 1:1,75. Takie proporcje stosuje i do zwyklego ryzu i do ryzu basmati - ale do tego raczej 1:1,5. W meksykanskiej kuchni procz wielu innych najczesciej sa stosowane papryczki jalapeno (czyt. halapenio), sa dosyc ostre, ale takze papryczki serrano - te sa duzo ostrzejsze i bardzo smaczne. Uzywane tez sa ostre male papryczki suszone, t.zw. platki razem z pestkami albo suszone w calosci, ktore mozna kroic nozyczkami kuchennymi albo dodawac w calosci do gotowania. Jest w tym dziale dawno podany "ryz po meksykansku" - ale to wg. mnie raczej jakis swojski przepis z dodatkami jak leci, raczej nie majacy nic wspolnego z kuchnia meksykanska, choc moze byc smaczny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Ryz meksykanski
Top
Bottom