Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ryż po persku - dekoracyjny i smaczny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1454202" data-attributes="member: 2721"><p><em>Ryż po persku to świetny sposób na ciekawe, eleganckie i niestandardowe podanie ryżu. Jego dwa kolory prezentują się niezwykle deokracyjnie a przyrumienione ziemniaki są naprawde pyszne. Zachęcam do spróbowania, wbrew pozorom nie jest to wcale skomplikowane. Przepis na podstawie <a href="http://www.kosherpersianfoodblog.com/sample-recipes-and-videos/" target="_blank">Kosher Persian Food Blog.</a></em></p><p><em></em></p><p><em></em>[ATTACH=full]84447[/ATTACH]</p><p></p><p>1 szklanka ryżu basmati</p><p>1 duży, podłużny ziemniak</p><p>1/2 łyżeczki kurkumy (zmieszałam kurkumę z curry, ponieważ wolę ten smak)</p><p>1/2 łyżeczki nasion kolendry</p><p>2 łyżki masła</p><p></p><p>sól do smaku</p><p>1 łyżeczka oleju</p><p></p><p>woda</p><p>2 łyżki oleju</p><p></p><p>2 kawałki kuchennego ręcznika papierowego</p><p></p><p>1. Ryż basmati 2 razy przepłukać w misce, aby woda nie była mętna. Ugotować wraz z 1 łyżeczką oleju i solą do smaku <u>al dente, czyli na pół miękko </u>- wewnątrz zairna powinno się wyczuwać nadal twardawy rdzeń. Odcedzić dokładnie na sicie.</p><p></p><p>2. W międzyczasie obrać ziemniak i pokroić na plastry grubości 1/2 cm. W garnku, z którego potem będziemy przekładać ryż na talerz (czyli dobranym wielkością do talerza, na którym chcemy serwować ryż) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy kurkumę oraz kolendrę. Na dnie układamy równą warstwą plastry ziemniaka starając się, by powierzchnia była w miarę możliwości w całości zakryta (te ziemnaki są potem super pyszne, więc warto, by ich było jak najwiecej!). </p><p></p><p>Podlewamy ok. 50 ml wody. Na ziemniaki wykładamy podgotowany wcześniej ryż - nie ubijamy. Trzonkiem łyżki robimy w ryżu kilka otworów sięgających aż do dna garnka, by para mogła uchodzić. Na ryżu układamy kawałeczki masła.</p><p>Garnek przykrywamy najpierw 2 kawałkami ręcznika papierowego a nastąpnie pokrywką. Ręcznik stanowi uszczelnienie i wyłapuje uchodzącą parę wodną.</p><p></p><p>3. Ryż pozostawiamy w ten sposób na minimalnym ogniu na 30-40 minut. Kiedy ziarenka u góry są miękkie, ryż jest gotowy.</p><p></p><p>Garnek odkrywamy, zdejmujamy recznik papierowy. Na garnku układamy talerz, na którym będziemy serwować ryż.</p><p>Mocno trzymając przez ściereczkę kuchanną, odwracamy całość do góry nogami: ryż znajdzie się na talerzu w takiej formie, jaką nadał mu garnek. Z rumianymi ziemniaczkami, żółty u góry, biały u dołu. Gotowe!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1454202, member: 2721"] [I]Ryż po persku to świetny sposób na ciekawe, eleganckie i niestandardowe podanie ryżu. Jego dwa kolory prezentują się niezwykle deokracyjnie a przyrumienione ziemniaki są naprawde pyszne. Zachęcam do spróbowania, wbrew pozorom nie jest to wcale skomplikowane. Przepis na podstawie [URL="http://www.kosherpersianfoodblog.com/sample-recipes-and-videos/"]Kosher Persian Food Blog.[/URL] [/I][ATTACH=full]84447[/ATTACH] 1 szklanka ryżu basmati 1 duży, podłużny ziemniak 1/2 łyżeczki kurkumy (zmieszałam kurkumę z curry, ponieważ wolę ten smak) 1/2 łyżeczki nasion kolendry 2 łyżki masła sól do smaku 1 łyżeczka oleju woda 2 łyżki oleju 2 kawałki kuchennego ręcznika papierowego 1. Ryż basmati 2 razy przepłukać w misce, aby woda nie była mętna. Ugotować wraz z 1 łyżeczką oleju i solą do smaku [U]al dente, czyli na pół miękko [/U]- wewnątrz zairna powinno się wyczuwać nadal twardawy rdzeń. Odcedzić dokładnie na sicie. 2. W międzyczasie obrać ziemniak i pokroić na plastry grubości 1/2 cm. W garnku, z którego potem będziemy przekładać ryż na talerz (czyli dobranym wielkością do talerza, na którym chcemy serwować ryż) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy kurkumę oraz kolendrę. Na dnie układamy równą warstwą plastry ziemniaka starając się, by powierzchnia była w miarę możliwości w całości zakryta (te ziemnaki są potem super pyszne, więc warto, by ich było jak najwiecej!). Podlewamy ok. 50 ml wody. Na ziemniaki wykładamy podgotowany wcześniej ryż - nie ubijamy. Trzonkiem łyżki robimy w ryżu kilka otworów sięgających aż do dna garnka, by para mogła uchodzić. Na ryżu układamy kawałeczki masła. Garnek przykrywamy najpierw 2 kawałkami ręcznika papierowego a nastąpnie pokrywką. Ręcznik stanowi uszczelnienie i wyłapuje uchodzącą parę wodną. 3. Ryż pozostawiamy w ten sposób na minimalnym ogniu na 30-40 minut. Kiedy ziarenka u góry są miękkie, ryż jest gotowy. Garnek odkrywamy, zdejmujamy recznik papierowy. Na garnku układamy talerz, na którym będziemy serwować ryż. Mocno trzymając przez ściereczkę kuchanną, odwracamy całość do góry nogami: ryż znajdzie się na talerzu w takiej formie, jaką nadał mu garnek. Z rumianymi ziemniaczkami, żółty u góry, biały u dołu. Gotowe! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ryż po persku - dekoracyjny i smaczny
Top
Bottom