- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Poniższy przepis to prosty i pyszny sposób na urozmaicenie "zwykłego" ryżu. Idealnie pasuje zarówno do mięs, jak i do warzyw. Na podstawie Meinerezepte.
1/2 szklanki makaronu orzo (makaron w kształcie ziaren ryżu)
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 szklanka ryżu basmati
2 szklanki wody
szczypta kuminu (kmin rzymski) w ziarnach
sól do smaku ( u mnie 1/2 łyżeczki. Zawsze można dosolić ryż po ugotowaniu)
ew. garść rodzynek
W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wsypać makaron orzo i smażyć, mieszając, aż zrobi się złoty i rumiany (uważamy, by się nie spalił).
Dodajemy ryż i mieszamy całość. Zalewamy woda, dodając szczyptę kuminu i sól do smaku. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie cała wodę i będzie miękki. Wówczas dokładnie go mieszamy aby rozdzielić ziarna.
Ugotowany ryż zestawiamy z ognia i odstawiamy na 5 minut - nadal pod przykryciem.
Gotowy ryż można dodatkowo dosolić do smaku, jeśli jest taka potrzeba, lub wzbogacić dodatkiem rodzynek.

1/2 szklanki makaronu orzo (makaron w kształcie ziaren ryżu)
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 szklanka ryżu basmati
2 szklanki wody
szczypta kuminu (kmin rzymski) w ziarnach
sól do smaku ( u mnie 1/2 łyżeczki. Zawsze można dosolić ryż po ugotowaniu)
ew. garść rodzynek
W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wsypać makaron orzo i smażyć, mieszając, aż zrobi się złoty i rumiany (uważamy, by się nie spalił).
Dodajemy ryż i mieszamy całość. Zalewamy woda, dodając szczyptę kuminu i sól do smaku. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie cała wodę i będzie miękki. Wówczas dokładnie go mieszamy aby rozdzielić ziarna.
Ugotowany ryż zestawiamy z ognia i odstawiamy na 5 minut - nadal pod przykryciem.
Gotowy ryż można dodatkowo dosolić do smaku, jeśli jest taka potrzeba, lub wzbogacić dodatkiem rodzynek.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: