Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Ryż po turecku. Pirinç Pilavı.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1510830" data-attributes="member: 2721"><p><em><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><span style="font-size: 26px">Poniższy przepis to prosty i pyszny sposób na urozmaicenie &quot;zwykłego&quot; ryżu. Idealnie pasuje zarówno do mięs, jak i do warzyw.</span></span></em><span style="font-size: 26px"><em><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"> Na podstawie <a href="http://www.youtube.com/watch?v=WC-Tnvyqxj4" target="_blank">Meinerezepte.</a></span></em></span></p><p><span style="font-size: 26px"><em><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"></span></em></span></p><p><span style="font-size: 26px"><em><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"></span></em></span>[ATTACH=full]87980[/ATTACH]</p><p></p><p>1/2 szklanki makaronu orzo (makaron w kształcie ziaren ryżu)</p><p>1 łyżka oleju</p><p>1 łyżka masła</p><p>1 szklanka ryżu basmati </p><p>2 szklanki wody </p><p>szczypta kuminu (kmin rzymski) w ziarnach</p><p>sól do smaku ( u mnie 1/2 łyżeczki. Zawsze można dosolić ryż po ugotowaniu)</p><p></p><p>ew. garść rodzynek</p><p></p><p></p><p>W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wsypać makaron orzo i smażyć, mieszając, aż zrobi się złoty i rumiany (uważamy, by się nie spalił).</p><p>Dodajemy ryż i mieszamy całość. Zalewamy woda, dodając szczyptę kuminu i sól do smaku. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie cała wodę i będzie miękki. Wówczas dokładnie go mieszamy aby rozdzielić ziarna. </p><p>Ugotowany ryż zestawiamy z ognia i odstawiamy na 5 minut - nadal pod przykryciem.</p><p>Gotowy ryż można dodatkowo dosolić do smaku, jeśli jest taka potrzeba, lub wzbogacić dodatkiem rodzynek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1510830, member: 2721"] [I][FONT=georgiatimes new romantimesserif][SIZE=10]Poniższy przepis to prosty i pyszny sposób na urozmaicenie "zwykłego" ryżu. Idealnie pasuje zarówno do mięs, jak i do warzyw.[/SIZE][/FONT][SIZE=10][/SIZE][/I][SIZE=10][I][FONT=georgiatimes new romantimesserif] Na podstawie [URL="http://www.youtube.com/watch?v=WC-Tnvyqxj4"]Meinerezepte.[/URL] [/FONT][/I][/SIZE][ATTACH=full]87980[/ATTACH] 1/2 szklanki makaronu orzo (makaron w kształcie ziaren ryżu) 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 szklanka ryżu basmati 2 szklanki wody szczypta kuminu (kmin rzymski) w ziarnach sól do smaku ( u mnie 1/2 łyżeczki. Zawsze można dosolić ryż po ugotowaniu) ew. garść rodzynek W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wsypać makaron orzo i smażyć, mieszając, aż zrobi się złoty i rumiany (uważamy, by się nie spalił). Dodajemy ryż i mieszamy całość. Zalewamy woda, dodając szczyptę kuminu i sól do smaku. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie cała wodę i będzie miękki. Wówczas dokładnie go mieszamy aby rozdzielić ziarna. Ugotowany ryż zestawiamy z ognia i odstawiamy na 5 minut - nadal pod przykryciem. Gotowy ryż można dodatkowo dosolić do smaku, jeśli jest taka potrzeba, lub wzbogacić dodatkiem rodzynek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Ryż po turecku. Pirinç Pilavı.
Top
Bottom