Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ryż smażony z jajkami i szczypiorkiem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pela" data-source="post: 968414" data-attributes="member: 12418"><p>Kolejny przepis z książeczki K. Pospieszyńskiej &quot;Kuchnia chińska. Wydawnictwo specjalne KONTYNENTÓW&quot; 1984.</p><p>Tym razem wersja ryżu po chińsku.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>- 2 jajka</p><p>- pół łyżeczki soli</p><p>- 5 łyżek smalcu lub oleju (ja używam olej)</p><p>- pęczek posiekanego szczypiorku</p><p>- 4 szklanki zimnego ugotowanego ryżu</p><p>- 2 łyżki rosołu z kury lub wody</p><p>- 3 łyżki sosu sojowego</p><p>- pół łyżeczki pieprzu</p><p>- 2 łyżeczki oleju sezamowego (dowolnie)</p><p></p><p>Jajka ubić z solą w miseczce.</p><p>Dwie łyżki oleju rozgrzać na woku na średnim ogniu.</p><p>Wlać jajka, mieszając smażyć aż powstaną suche kawałki jajecznicy, wybrać, odstawić.</p><p>Trzy łyżki oleju rozgrzać na średnim ogniu przez minutę.</p><p>Wsypać szczypiorek i ryż, mieszając smażyć 5 minut.</p><p>Wlać rosół lub wodę, sos sojowy, dokładnie wymieszać, dodać usmażone jajka, pieprz i olej sezamowy.</p><p></p><p>Proporcje dla 4-6 osób.</p><p></p><p>Można podawać z jarzynką, sałatką.</p><p></p><p>[ATTACH=full]51909[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pela, post: 968414, member: 12418"] Kolejny przepis z książeczki K. Pospieszyńskiej "Kuchnia chińska. Wydawnictwo specjalne KONTYNENTÓW" 1984. Tym razem wersja ryżu po chińsku. [B]Składniki:[/B] - 2 jajka - pół łyżeczki soli - 5 łyżek smalcu lub oleju (ja używam olej) - pęczek posiekanego szczypiorku - 4 szklanki zimnego ugotowanego ryżu - 2 łyżki rosołu z kury lub wody - 3 łyżki sosu sojowego - pół łyżeczki pieprzu - 2 łyżeczki oleju sezamowego (dowolnie) Jajka ubić z solą w miseczce. Dwie łyżki oleju rozgrzać na woku na średnim ogniu. Wlać jajka, mieszając smażyć aż powstaną suche kawałki jajecznicy, wybrać, odstawić. Trzy łyżki oleju rozgrzać na średnim ogniu przez minutę. Wsypać szczypiorek i ryż, mieszając smażyć 5 minut. Wlać rosół lub wodę, sos sojowy, dokładnie wymieszać, dodać usmażone jajka, pieprz i olej sezamowy. Proporcje dla 4-6 osób. Można podawać z jarzynką, sałatką. [ATTACH=full]51909[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ryż smażony z jajkami i szczypiorkiem*
Top
Bottom