Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ryż smażony z mięsem i pieczarkami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 967138" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z &quot;Kuchni chińskiej&quot; Katarzyny Pospieszyńskiej. Robiłam to danie kilkakrotnie, jak zostawało mi ryżu ugotowanego na sypko. Tutaj jednak podam chińską metodę gotowania ryżu, ponieważ jest on trochę bardziej jędrny aniżeli gotowany czy też wypiekany znanymi nam metodami. Proporcje dań dla 4 - 6 osób. Zaczniemy od ryżu.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>2 szklanki ryżu</p><p>3 szklanki wody</p><p></p><p>Ryż płuczemy w kilku wodach, dokładnie osączamhy i wkładamy do rondla o grubym dnie. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut na najmniejszym ogniu. Następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy przykryty ryż na kuchence przez dalsze 10 minut. Powinien być miękki i suchy.</p><p></p><p><strong>Danie z ryżu, mięsa i pieczarek</strong></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 - 2 jajka</p><p>1 średnia cebula</p><p>9 łyżek oleju sojowego ( brałam ryżowy)</p><p>10 - 20 dkg chudej wieprzowiny, wołowiny lub piersi kurczaka ( wzięlam kurczaka)</p><p>10 dkg pieczarek</p><p>3 łyżki sosu sojowego (brałam jasny)</p><p>pół łyżeczki cukru</p><p>sól, pieprz do smaku</p><p>3 - 4 piórka szczypiorku</p><p>2 - 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki (wzięlam 2)</p><p>porcja ugotowanego na sypoko rużu (patrz wyżej)</p><p><strong>Marynata</strong></p><p><strong></strong>1 łyżka sosu sojowego</p><p>1 roztarty ząbek czosnku (przecisnęlam przez praskę)</p><p>1 łyżeczka mąki ziemniaczanej</p><p>pół łyżeczki cukru</p><p>1 łyżka wódki wyborowej </p><p></p><p>Najpierw mieszamy składniki marynaty. Mięso kroimy w cienkie paseczki, mieszamy z marynatą i odstawiamy na 15 minut.</p><p>Jajka ubijamy lekko widelcem. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki po wypłukaniu i wysuszeniu, kroimy w plasterki, a szczypior w 3 - 4 cm kawałki. </p><p>Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wlewamy roztrzepane jajka i, nie mieszając, smażymy na średnim ogniu omlet. Dobrze jest poruszać patelnią, żeby nie przywarł do dna. Kiedy już jest usmażony, zsuwamy na talerz i pozostawiamy do przestygnięcia. Póżniej zwijamy w rulon i kroimy jak makaron.</p><p>Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wkładamy cebulę, smażymy na dużym ogniu, ciągle mieszając, 1 minutę, dodajemy mięso, znów mieszając smażymy dalszą minutę. Zawartość patelni wyjmujemy łyżką cedzakową.</p><p>Do patelni wlewamy 2 łyżki oleju, wkładamy pieczarki, smażymy, stale mieszając, 1,5 minuty na ostrym ogniu i wybieramy łyżką cedzakową.</p><p>Na tę samą patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, mocno rozgrzewamy, wkładamy przygotowany ryż, mieszając smażymy na dużym ogniu 1 minutę, wlewamy sos sojowy, posypujemy cukrem, znów mieszamy, dodajemy mięso, pieczarki i szczypior, dokładnie mieszamy i smażymy 1 minutę, ciągle mieszając. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.</p><p>Wykładamy na ogrzany półmisek, przybieramy paskami omletu i zieloną pietruszką.</p><p></p><p>Więcej pisania niż pracy, ale tak jest z większością &quot;kilkuminutowych&quot; dań chińskich. Robiłam to i podobne dania, kiedy zostawał mi ryż z poprzedniego dnia. Nie może być tylko zbyt słony, bo jak zauważyliscie, ryż gotowany po chińsku jest bez soli. Danie przyprawia się do smaku po dodaniu wszystkich składników.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 967138, member: 10341"] Przepis pochodzi z "Kuchni chińskiej" Katarzyny Pospieszyńskiej. Robiłam to danie kilkakrotnie, jak zostawało mi ryżu ugotowanego na sypko. Tutaj jednak podam chińską metodę gotowania ryżu, ponieważ jest on trochę bardziej jędrny aniżeli gotowany czy też wypiekany znanymi nam metodami. Proporcje dań dla 4 - 6 osób. Zaczniemy od ryżu. [B]Składniki [/B]2 szklanki ryżu 3 szklanki wody Ryż płuczemy w kilku wodach, dokładnie osączamhy i wkładamy do rondla o grubym dnie. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut na najmniejszym ogniu. Następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy przykryty ryż na kuchence przez dalsze 10 minut. Powinien być miękki i suchy. [B]Danie z ryżu, mięsa i pieczarek Składniki [/B]1 - 2 jajka 1 średnia cebula 9 łyżek oleju sojowego ( brałam ryżowy) 10 - 20 dkg chudej wieprzowiny, wołowiny lub piersi kurczaka ( wzięlam kurczaka) 10 dkg pieczarek 3 łyżki sosu sojowego (brałam jasny) pół łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku 3 - 4 piórka szczypiorku 2 - 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki (wzięlam 2) porcja ugotowanego na sypoko rużu (patrz wyżej) [B]Marynata [/B]1 łyżka sosu sojowego 1 roztarty ząbek czosnku (przecisnęlam przez praskę) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki cukru 1 łyżka wódki wyborowej Najpierw mieszamy składniki marynaty. Mięso kroimy w cienkie paseczki, mieszamy z marynatą i odstawiamy na 15 minut. Jajka ubijamy lekko widelcem. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki po wypłukaniu i wysuszeniu, kroimy w plasterki, a szczypior w 3 - 4 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wlewamy roztrzepane jajka i, nie mieszając, smażymy na średnim ogniu omlet. Dobrze jest poruszać patelnią, żeby nie przywarł do dna. Kiedy już jest usmażony, zsuwamy na talerz i pozostawiamy do przestygnięcia. Póżniej zwijamy w rulon i kroimy jak makaron. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wkładamy cebulę, smażymy na dużym ogniu, ciągle mieszając, 1 minutę, dodajemy mięso, znów mieszając smażymy dalszą minutę. Zawartość patelni wyjmujemy łyżką cedzakową. Do patelni wlewamy 2 łyżki oleju, wkładamy pieczarki, smażymy, stale mieszając, 1,5 minuty na ostrym ogniu i wybieramy łyżką cedzakową. Na tę samą patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, mocno rozgrzewamy, wkładamy przygotowany ryż, mieszając smażymy na dużym ogniu 1 minutę, wlewamy sos sojowy, posypujemy cukrem, znów mieszamy, dodajemy mięso, pieczarki i szczypior, dokładnie mieszamy i smażymy 1 minutę, ciągle mieszając. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na ogrzany półmisek, przybieramy paskami omletu i zieloną pietruszką. Więcej pisania niż pracy, ale tak jest z większością "kilkuminutowych" dań chińskich. Robiłam to i podobne dania, kiedy zostawał mi ryż z poprzedniego dnia. Nie może być tylko zbyt słony, bo jak zauważyliscie, ryż gotowany po chińsku jest bez soli. Danie przyprawia się do smaku po dodaniu wszystkich składników. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ryż smażony z mięsem i pieczarkami*
Bottom