Ryż z jabłkami na sposób indonezyjski

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Kupiłam bardzo ładne kotleciki jagnięce i właśnie zastanawiałam się z czym i jak je podać, kiedy przypomniał mi się stary przepis z lat 70. na ryż do pieczeni i kotletów baranich. O jagnięcinie nie było wtedy mowy, ale jesienią pojawiała się w sklepach baranina, która odpowiednio przyprawiona uchodziła za danie eksportowe.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja" w opracowaniu kulinarnym Marii Lemnis i Henryka Vitry.

Składniki
30 dkg ryżu
2 średnie, lekko kwaskowate jabłka obrane i pokrojone w kostkę
2 średnie, drobno posiekane cebule
10 dkg pokrojonych w plasterki pieczarek
3 łyżki sparzonych i osączonych rodzynek
2 łyżki sparzonych i obranych z łuski migdałów
czubata łyżeczka przyprawy curry
5 łyżek oleju
szczypta cukru
sól

Przygotowane cebule, jabłka, rodzynki, oraz pieczarki przesmażamy przez 15 minut w oleju. Całość przysmaczamy solą, sporą szczyptą cukru i przyprawą curry. Ryż wsypujemy do dużego garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy 15 - 18 minut,aż będzie prawie miękki. Wtedy go osączamy, spłukujemy zimną wodą i znów pieczołowicie osączamy. Tak przygotowany ryz łączymy z usmażonymi uprzednio dodatkami, przekładamy do ogniotrwałej formy i wkładamy do gorącego piekarnika, żeby się dobrze zagrzał. Gorący, w tej samej formie, podajemy do stołu jako dodatek do mięs pieczonych i smażonych.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy