Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ryż z jabłkami na sposób indonezyjski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 769421" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Kupiłam bardzo ładne kotleciki jagnięce i właśnie zastanawiałam się z czym i jak je podać, kiedy przypomniał mi się stary przepis z lat 70. na ryż do </span>pieczeni i kotletów baranich. O jagnięcinie nie było wtedy mowy, ale jesienią pojawiała się w sklepach baranina, która odpowiednio przyprawiona uchodziła za danie eksportowe.</p><p>Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot; w opracowaniu kulinarnym Marii Lemnis i Henryka Vitry.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>30 dkg ryżu</p><p>2 średnie, lekko kwaskowate jabłka obrane i pokrojone w kostkę</p><p>2 średnie, drobno posiekane cebule</p><p>10 dkg pokrojonych w plasterki pieczarek</p><p>3 łyżki sparzonych i osączonych rodzynek</p><p>2 łyżki sparzonych i obranych z łuski migdałów</p><p>czubata łyżeczka przyprawy curry</p><p>5 łyżek oleju</p><p>szczypta cukru</p><p>sól</p><p></p><p>Przygotowane cebule, jabłka, rodzynki, oraz pieczarki przesmażamy przez 15 minut w oleju. Całość przysmaczamy solą, sporą szczyptą cukru i przyprawą curry. Ryż wsypujemy do dużego garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy 15 - 18 minut,aż będzie prawie miękki. Wtedy go osączamy, spłukujemy zimną wodą i znów pieczołowicie osączamy. Tak przygotowany ryz łączymy z usmażonymi uprzednio dodatkami, przekładamy do ogniotrwałej formy i wkładamy do gorącego piekarnika, żeby się dobrze zagrzał. Gorący, w tej samej formie, podajemy do stołu jako dodatek do mięs pieczonych i smażonych.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 769421, member: 10341"] [SIZE=10]Kupiłam bardzo ładne kotleciki jagnięce i właśnie zastanawiałam się z czym i jak je podać, kiedy przypomniał mi się stary przepis z lat 70. na ryż do [/SIZE]pieczeni i kotletów baranich. O jagnięcinie nie było wtedy mowy, ale jesienią pojawiała się w sklepach baranina, która odpowiednio przyprawiona uchodziła za danie eksportowe. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja" w opracowaniu kulinarnym Marii Lemnis i Henryka Vitry. [B]Składniki[/B] 30 dkg ryżu 2 średnie, lekko kwaskowate jabłka obrane i pokrojone w kostkę 2 średnie, drobno posiekane cebule 10 dkg pokrojonych w plasterki pieczarek 3 łyżki sparzonych i osączonych rodzynek 2 łyżki sparzonych i obranych z łuski migdałów czubata łyżeczka przyprawy curry 5 łyżek oleju szczypta cukru sól Przygotowane cebule, jabłka, rodzynki, oraz pieczarki przesmażamy przez 15 minut w oleju. Całość przysmaczamy solą, sporą szczyptą cukru i przyprawą curry. Ryż wsypujemy do dużego garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy 15 - 18 minut,aż będzie prawie miękki. Wtedy go osączamy, spłukujemy zimną wodą i znów pieczołowicie osączamy. Tak przygotowany ryz łączymy z usmażonymi uprzednio dodatkami, przekładamy do ogniotrwałej formy i wkładamy do gorącego piekarnika, żeby się dobrze zagrzał. Gorący, w tej samej formie, podajemy do stołu jako dodatek do mięs pieczonych i smażonych. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ryż z jabłkami na sposób indonezyjski
Top
Bottom