Jest to bardzo ciekawy przepis dla tych, którzy lubią połączenia kaszkowo - ryżowe z owocami. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja.
Składniki
2 filiżanki ryżu
4 - 5 filiżanek mleka
1/2 kg truskawek + kilka ładnych, niezbyt wielkich do dekoracji
3 łyżki miodu (ja miałam gryczany, ale lepszy byłby o mniej zdecydowanym smaku)
1 kieliszek koniaku (dałam brandy, a można w ogóle opuścić)
1 szklanka silnie ochłodzonej śmietanki kremówki
czubata łyżka przesianego cukru pudru
1/2 pojedynczej paczki cukru waniliowego
Ryż wsypujemy do garnka, w którym zagotowaliśmy mleko ze szczyptą soli. Na najmniejszym ogniu, gotujemy ryż pod przykryciem, aż będzie ugotowany i sypki. Ja gotuję ryż do wchłonięcia płynu, a póżniej owijam w czystą ściereczkę i kocyk i pozwalam mu "dojść" w tym prowizorycznym termosiku. Ugotowany (lecz nie rozgotowany ) ryż wykładamy do miski i ochładzamy.
Połowę truskawek wsypujemy do miksera, dodajemy miód, ewentualnie koniak, i miksujemy do uzyskania gęstego puree, które łączymy z ochłodzonym ryżem. Pozostałe truskawki dzielimy na ćwiartki lub połówki.
Szklankę zimnej śmietany kremówki ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Odkładamy 4 łyżki do dekoracji, a resztę śmietanki i podzielone na kawałki truskawki również łączymy z ryżem. Truskawkowy ryż przekładamy do szklanej salaterki i ozdabiamy kleksami bitej śmietanki oraz odłożonymi truskawkami. Deser ten przechowujemy w lodówce, a przygotowujemy go krótko przed podaniem.
Składniki
2 filiżanki ryżu
4 - 5 filiżanek mleka
1/2 kg truskawek + kilka ładnych, niezbyt wielkich do dekoracji
3 łyżki miodu (ja miałam gryczany, ale lepszy byłby o mniej zdecydowanym smaku)
1 kieliszek koniaku (dałam brandy, a można w ogóle opuścić)
1 szklanka silnie ochłodzonej śmietanki kremówki
czubata łyżka przesianego cukru pudru
1/2 pojedynczej paczki cukru waniliowego
Ryż wsypujemy do garnka, w którym zagotowaliśmy mleko ze szczyptą soli. Na najmniejszym ogniu, gotujemy ryż pod przykryciem, aż będzie ugotowany i sypki. Ja gotuję ryż do wchłonięcia płynu, a póżniej owijam w czystą ściereczkę i kocyk i pozwalam mu "dojść" w tym prowizorycznym termosiku. Ugotowany (lecz nie rozgotowany ) ryż wykładamy do miski i ochładzamy.
Połowę truskawek wsypujemy do miksera, dodajemy miód, ewentualnie koniak, i miksujemy do uzyskania gęstego puree, które łączymy z ochłodzonym ryżem. Pozostałe truskawki dzielimy na ćwiartki lub połówki.
Szklankę zimnej śmietany kremówki ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Odkładamy 4 łyżki do dekoracji, a resztę śmietanki i podzielone na kawałki truskawki również łączymy z ryżem. Truskawkowy ryż przekładamy do szklanej salaterki i ozdabiamy kleksami bitej śmietanki oraz odłożonymi truskawkami. Deser ten przechowujemy w lodówce, a przygotowujemy go krótko przed podaniem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: