Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Ryż z truskawkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 867725" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to bardzo ciekawy przepis dla tych, którzy lubią połączenia kaszkowo - ryżowe z owocami. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>2 filiżanki ryżu</p><p>4 - 5 filiżanek mleka </p><p>1/2 kg truskawek + kilka ładnych, niezbyt wielkich do dekoracji</p><p>3 łyżki miodu (ja miałam gryczany, ale lepszy byłby o mniej zdecydowanym smaku)</p><p>1 kieliszek koniaku (dałam brandy, a można w ogóle opuścić)</p><p>1 szklanka silnie ochłodzonej śmietanki kremówki</p><p>czubata łyżka przesianego cukru pudru</p><p>1/2 pojedynczej paczki cukru waniliowego</p><p></p><p>Ryż wsypujemy do garnka, w którym zagotowaliśmy mleko ze szczyptą soli. Na najmniejszym ogniu, gotujemy ryż pod przykryciem, aż będzie ugotowany i sypki. Ja gotuję ryż do wchłonięcia płynu, a póżniej owijam w czystą ściereczkę i kocyk i pozwalam mu &quot;dojść&quot; w tym prowizorycznym termosiku. Ugotowany (lecz nie rozgotowany ) ryż wykładamy do miski i ochładzamy.</p><p>Połowę truskawek wsypujemy do miksera, dodajemy miód, ewentualnie koniak, i miksujemy do uzyskania gęstego puree, które łączymy z ochłodzonym ryżem. Pozostałe truskawki dzielimy na ćwiartki lub połówki. </p><p>Szklankę zimnej śmietany kremówki ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Odkładamy 4 łyżki do dekoracji, a resztę śmietanki i podzielone na kawałki truskawki również łączymy z ryżem. Truskawkowy ryż przekładamy do szklanej salaterki i ozdabiamy kleksami bitej śmietanki oraz odłożonymi truskawkami. Deser ten przechowujemy w lodówce, a przygotowujemy go krótko przed podaniem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 867725, member: 10341"] Jest to bardzo ciekawy przepis dla tych, którzy lubią połączenia kaszkowo - ryżowe z owocami. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. [B]Składniki[/B] 2 filiżanki ryżu 4 - 5 filiżanek mleka 1/2 kg truskawek + kilka ładnych, niezbyt wielkich do dekoracji 3 łyżki miodu (ja miałam gryczany, ale lepszy byłby o mniej zdecydowanym smaku) 1 kieliszek koniaku (dałam brandy, a można w ogóle opuścić) 1 szklanka silnie ochłodzonej śmietanki kremówki czubata łyżka przesianego cukru pudru 1/2 pojedynczej paczki cukru waniliowego Ryż wsypujemy do garnka, w którym zagotowaliśmy mleko ze szczyptą soli. Na najmniejszym ogniu, gotujemy ryż pod przykryciem, aż będzie ugotowany i sypki. Ja gotuję ryż do wchłonięcia płynu, a póżniej owijam w czystą ściereczkę i kocyk i pozwalam mu "dojść" w tym prowizorycznym termosiku. Ugotowany (lecz nie rozgotowany ) ryż wykładamy do miski i ochładzamy. Połowę truskawek wsypujemy do miksera, dodajemy miód, ewentualnie koniak, i miksujemy do uzyskania gęstego puree, które łączymy z ochłodzonym ryżem. Pozostałe truskawki dzielimy na ćwiartki lub połówki. Szklankę zimnej śmietany kremówki ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Odkładamy 4 łyżki do dekoracji, a resztę śmietanki i podzielone na kawałki truskawki również łączymy z ryżem. Truskawkowy ryż przekładamy do szklanej salaterki i ozdabiamy kleksami bitej śmietanki oraz odłożonymi truskawkami. Deser ten przechowujemy w lodówce, a przygotowujemy go krótko przed podaniem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Ryż z truskawkami
Bottom