Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Ryżowa babka naleśnikowa*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="ewalukas" data-source="post: 391029" data-attributes="member: 2190"><p><strong>ciasto </strong></p><p>20 dag mąki</p><p>1 żółtko</p><p>1 jajko</p><p>1 1/3 szkl mleka</p><p>2 dag drożdży</p><p>3 dag margaryny</p><p>5 dag cukru</p><p>sól</p><p></p><p><strong>nadzienie</strong></p><p>10 dag ryżu</p><p>1 szkl mleka</p><p>4 dag margaryny</p><p>40 gad truskawek</p><p>10 dag cukru</p><p>cukier waniliowy</p><p>3 dag rodzynek</p><p></p><p>Z drożdży zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Żółtko i jajko utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo mleko, mąkę, sól i drożdże, ciągle mieszając. Wyrabiać łyżką aż pojawią się pęcherzyki. Wlać stopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smażyć naleśniki grubości 0,5 cm.</p><p></p><p>Ryż ugotować na sypko w mleku. Truskawki pokroić na kawałki. Rodzynki namoczyć, a potem odsączyć. Truskawki i rodzynki wymieszać z ryżem, stopionym tłuszczem i cukrem.</p><p></p><p>Głębokie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wysypał bułką tartą. Układać warstwami naleśniki i ryż z owocami.</p><p></p><p>Zapiekać 20-30 min w piekarniku w 180 st. Polać zmiksowanymi i osłodzonymi truskawkami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ewalukas, post: 391029, member: 2190"] [B]ciasto [/B] 20 dag mąki 1 żółtko 1 jajko 1 1/3 szkl mleka 2 dag drożdży 3 dag margaryny 5 dag cukru sól [B]nadzienie[/B] 10 dag ryżu 1 szkl mleka 4 dag margaryny 40 gad truskawek 10 dag cukru cukier waniliowy 3 dag rodzynek Z drożdży zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Żółtko i jajko utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo mleko, mąkę, sól i drożdże, ciągle mieszając. Wyrabiać łyżką aż pojawią się pęcherzyki. Wlać stopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smażyć naleśniki grubości 0,5 cm. Ryż ugotować na sypko w mleku. Truskawki pokroić na kawałki. Rodzynki namoczyć, a potem odsączyć. Truskawki i rodzynki wymieszać z ryżem, stopionym tłuszczem i cukrem. Głębokie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wysypał bułką tartą. Układać warstwami naleśniki i ryż z owocami. Zapiekać 20-30 min w piekarniku w 180 st. Polać zmiksowanymi i osłodzonymi truskawkami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Ryżowa babka naleśnikowa*
Top
Bottom