Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Ryżowo i słodko
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="osulka" data-source="post: 648902" data-attributes="member: 4961"><p>Uwielbiam ryż i gotując go na słodko używam różnych sposobów:</p><p></p><p><strong>Ryż na mleku ;</strong></p><p>1 szkl ryżu</p><p>3 szkl mleka</p><p>kawałek wanilii</p><p>15 dag cukru</p><p>2 zółtka</p><p>łyżkamasła i sól</p><p></p><p>1. Zagotować 2 litry wody i do wrzątku wsypać umyty ryż gotować 4-5 min, osączyć na sicie, przełożyć do rondla, dodać wanilię i sól, wlać <u>gorace mleka</u>, niezbyt szczelnie przykryć i gotowac na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko. </p><p>2. Utrzeć żółtka z cukrem i masłem, dokładnie wymieszać z gorącym ryżem. </p><p></p><p>Taki ryż jem sam, czasem jeszcze gozapiekam w piekarniku by skróka była chrupiaca i posypuje cynamonem. Może też być podawany na zimno z owocami (uwielbbiam z wiśniami z syropu lub dżemikami domowymi) , sokami lub bitą śmietaną.</p><p></p><p><strong>Ryż z bananami:</strong></p><p>1 szklryżu krótkoziarnistego</p><p>4 łyżki masła</p><p>2 szkl mleka</p><p>4 banany</p><p>2 łyżki cukru</p><p>szklanka bitej smitany</p><p>łyżweczka skórki cytrynowej</p><p>2 łyżki cukru pudru</p><p></p><p>W rondlu o grubym dnie stopić 2 łyżkimasła, włożyć umyty i osączony ryż, chwilę smażyć,mieszając, aż ryzwchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. </p><p>Dodać cukier, skórkę, zalać wrzącym mlekiem i gotowaćna pół przykryty na malutkim ogniu, aż ryzwchłonie płyn.</p><p>Obrane banany obsmażyć na maśle, delikatnie wymieszać z ryżem. </p><p>Deser wyłożyć na półmisek ,polacbitą śmietana i posypaccukrem pudrem. TO WERSJA DESEROWA do zasłodzenia i zaspokojenia big zachcianek i głodu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="osulka, post: 648902, member: 4961"] Uwielbiam ryż i gotując go na słodko używam różnych sposobów: [B]Ryż na mleku ;[/B] 1 szkl ryżu 3 szkl mleka kawałek wanilii 15 dag cukru 2 zółtka łyżkamasła i sól 1. Zagotować 2 litry wody i do wrzątku wsypać umyty ryż gotować 4-5 min, osączyć na sicie, przełożyć do rondla, dodać wanilię i sól, wlać [U]gorace mleka[/U], niezbyt szczelnie przykryć i gotowac na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko. 2. Utrzeć żółtka z cukrem i masłem, dokładnie wymieszać z gorącym ryżem. Taki ryż jem sam, czasem jeszcze gozapiekam w piekarniku by skróka była chrupiaca i posypuje cynamonem. Może też być podawany na zimno z owocami (uwielbbiam z wiśniami z syropu lub dżemikami domowymi) , sokami lub bitą śmietaną. [B]Ryż z bananami:[/B] 1 szklryżu krótkoziarnistego 4 łyżki masła 2 szkl mleka 4 banany 2 łyżki cukru szklanka bitej smitany łyżweczka skórki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru W rondlu o grubym dnie stopić 2 łyżkimasła, włożyć umyty i osączony ryż, chwilę smażyć,mieszając, aż ryzwchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Dodać cukier, skórkę, zalać wrzącym mlekiem i gotowaćna pół przykryty na malutkim ogniu, aż ryzwchłonie płyn. Obrane banany obsmażyć na maśle, delikatnie wymieszać z ryżem. Deser wyłożyć na półmisek ,polacbitą śmietana i posypaccukrem pudrem. TO WERSJA DESEROWA do zasłodzenia i zaspokojenia big zachcianek i głodu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Ryżowo i słodko
Top
Bottom