Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Rzodkiewka na jarzynę
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 868933" data-attributes="member: 10341"><p>Tym razem przepisy pochodzą ze starych książek kucharskich, to znaczy dwa, a trzeci jest mojego autorstwa. Kiedy już rzodkiewki na surowo trochę się znudzą, zaczynam z nich robić jarzyny do obiadów lub kolacji. Ale zacznijmy od podania przepisów z książek w takim brzmieniu, jak zostały napisane. Są to łatwe przepisy i nie trzeba ich przeredagowywać. Pierwszy sposób na jarzynę z rzodkiewki będzie pochodził z Praktycznego Kucharza Warszawskiego z 1898 roku.</p><p><strong>Rzodkiewka (I sposób). </strong>Z zwyczajnej różowej rzodkiewki można mieć bardzo delikatną i smaczną jarzynkę. Obrawszy z wierzchniej skóreczki, gotować w całości, a następnie dusić w maśle, dodawszy sporo cukru, nie nakrywając pokrywą, aby gorycz wyszła. Podaje się z grzankami albo jako garnitur do polędwicy. </p><p><strong>Moje uwagi: </strong>zalewam rzodkiewki niewielką ilością osolonej wody, dodaję 1 - 2 łyżki masła (zależnie od ilości rzodkiewek), cukru do smaku i duszę do miękkości. Można dodać posiekanego koperku.</p><p></p><p>Drugi przepis pochodzi z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Marji Ochorowicz-Monatowej z 1926 roku.</p><p><strong>Rzodkiewka (II sposób). </strong> Młodą, niesłupiastą, okrągłą rzodkiewkę ostrugać z wierzchniej łupy i posolić, zalać szklanką osolonej wody lub rosołu z dodaniem 1 - 2 łyżek masła. Gdy już miękka, a sos się wysadzi, obsypać ją cukrem i obrumienić, a potem oprószyć mąką, zasmażyć i rozprowadzić sos kilku łyżkami rosołu. Rzodkiewka duszona w smaku przypomina kalarepkę, jest jednak o wiele delikatniejszą. </p><p><strong>Moje uwagi: </strong>jeśli daję rosół, to z kostki, delikatny rosół z kury. Cukru dodaje się do smaku, a mąki na 2 - 3 pęczki rzodkiewek najwyżej łyżkę.</p><p></p><p><strong>Rzodkiewka (III sposób). </strong>Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>3 - 4 pęczki czerwonych, okrągłych rzodkiewek</p><p>sól i cukier do smaku</p><p>masło i bułka tarta do polania</p><p></p><p>Rzodkiewki obieramy cienko nożykiem do warzyw, zalewamy niezbyt dużą ilością osolonej oraz ocukrzonej wody i gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu polewamy masłem ze zrumienioną bułeczką. Smakują jak szparagi.</p><p></p><p>Wszystkie sposoby przyrządzania rzodkiewek są bardzo smaczne, nadają się do zarówno do mięs, jak i do obiadów jarskich, na przykład do <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28292" target="_blank">jajek sadzonych na śmietanie</a> z młodymi ziemniakami z koperkiem. Warto sprobować. Serdecznie zachęcam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 868933, member: 10341"] Tym razem przepisy pochodzą ze starych książek kucharskich, to znaczy dwa, a trzeci jest mojego autorstwa. Kiedy już rzodkiewki na surowo trochę się znudzą, zaczynam z nich robić jarzyny do obiadów lub kolacji. Ale zacznijmy od podania przepisów z książek w takim brzmieniu, jak zostały napisane. Są to łatwe przepisy i nie trzeba ich przeredagowywać. Pierwszy sposób na jarzynę z rzodkiewki będzie pochodził z Praktycznego Kucharza Warszawskiego z 1898 roku. [B]Rzodkiewka (I sposób). [/B]Z zwyczajnej różowej rzodkiewki można mieć bardzo delikatną i smaczną jarzynkę. Obrawszy z wierzchniej skóreczki, gotować w całości, a następnie dusić w maśle, dodawszy sporo cukru, nie nakrywając pokrywą, aby gorycz wyszła. Podaje się z grzankami albo jako garnitur do polędwicy. [B]Moje uwagi: [/B]zalewam rzodkiewki niewielką ilością osolonej wody, dodaję 1 - 2 łyżki masła (zależnie od ilości rzodkiewek), cukru do smaku i duszę do miękkości. Można dodać posiekanego koperku. Drugi przepis pochodzi z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Marji Ochorowicz-Monatowej z 1926 roku. [B]Rzodkiewka (II sposób). [/B] Młodą, niesłupiastą, okrągłą rzodkiewkę ostrugać z wierzchniej łupy i posolić, zalać szklanką osolonej wody lub rosołu z dodaniem 1 - 2 łyżek masła. Gdy już miękka, a sos się wysadzi, obsypać ją cukrem i obrumienić, a potem oprószyć mąką, zasmażyć i rozprowadzić sos kilku łyżkami rosołu. Rzodkiewka duszona w smaku przypomina kalarepkę, jest jednak o wiele delikatniejszą. [B]Moje uwagi: [/B]jeśli daję rosół, to z kostki, delikatny rosół z kury. Cukru dodaje się do smaku, a mąki na 2 - 3 pęczki rzodkiewek najwyżej łyżkę. [B]Rzodkiewka (III sposób). [/B]Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]3 - 4 pęczki czerwonych, okrągłych rzodkiewek sól i cukier do smaku masło i bułka tarta do polania Rzodkiewki obieramy cienko nożykiem do warzyw, zalewamy niezbyt dużą ilością osolonej oraz ocukrzonej wody i gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu polewamy masłem ze zrumienioną bułeczką. Smakują jak szparagi. Wszystkie sposoby przyrządzania rzodkiewek są bardzo smaczne, nadają się do zarówno do mięs, jak i do obiadów jarskich, na przykład do [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28292"]jajek sadzonych na śmietanie[/URL] z młodymi ziemniakami z koperkiem. Warto sprobować. Serdecznie zachęcam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Rzodkiewka na jarzynę
Top
Bottom