Rzodkiewki marynowane

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Robiłam już rok temu z powodu nadmiaru tych warzywek na dzialce - nie bylismy w stanie przejeść to kombinowałam
rofl.gif


Zalewa - ilośc na oko, bo w sumie zalezy ile rzodkiewek mamy.

woda
ocet
sól
liść laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskiego

Woda (żeby zakryc rzodkiewki), ocet - ja lubie kwasne, wiec ok. pół szklanki, sól do smaku, liscie, ziela zagotowac. Dodać rzodkiewki podzielone na cząstki - połówki albo ćwiartki jak rzodkiewka większa. Zagotować wszystko chwilkę razem. Przełożyć do słoików. Zakręcić. Odwrócić słoiki do góry nogami i dać wystygnąć do rana
icon_mrgreen.gif

Pyszne kilka dni po zrobieniu - chrupiące ale...ostatnio byłam u rodziców i mama mi przypomniala ,ze od zeszlego roku stoi słoik pod ławką w kuchni... Toż to niebo w gębie było... Mięciutkie, kwasowe. Pyszne.

7____rzodkiewki.jpg


Nawet zdjecie mam tych zeszłorocznych
icon_razz.gif


Zdj_cie026.jpg

 

Załączniki

  • 7____rzodkiewki.jpg
    7____rzodkiewki.jpg
    23.2 KB · Wyświetleń: 1
  • Zdj_cie026.jpg
    Zdj_cie026.jpg
    30.6 KB · Wyświetleń: 1

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Ilonko, a nie zauważyłaś, że kolor rzodkiewek blednie znacznie w zalewie ?
Ja kilka lat temu miałam przypływ ambicji kulinarnych i marynowałam różne dziwne rzeczy...
icon_wink.gif

Masowo robiłam pikle w tysiącu odmian i rzodkieweczki także się załapały na marynowanie...
icon_smile.gif

Jedyne, co mi się nie spodobało to fakt, że tracą ten świeży kolor... :|
Być może to w moim przypadku "wina" słabej zalewy, ale wydaje mi się, ze w każdej (niezależnie od stężenia %) tak się dzieje...
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Mnie strata koloru nie przeszkadza, wyglądają bardziej zagadkowo
icon_wink.gif
, gdyby Ilonka mnie tym poczęstowała, to chyba bym nie wiedziała co mam na talerzu
icon_mrgreen.gif
.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Ilonko-gdyby nie ocet, to też bym się skusiła ale za to robiłam pierwszy raz małosolne
rzodkiewki. Jestem mile zaskoczona smakiem i tym, że nadają się do kiszenia. Polecam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ooo kiszonki tez lubię
icon_mrgreen.gif
TO następnym rzem też zakisze nadmiar
fiesgrins.gif

A w tym roku jeszcze nawet ogórków nie robiłam małosolnych
gruebel_2.gif
tezeba wkrótce nadrobić
fiesgrins.gif
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Ilona @ 29 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=868717Zauważyłam
icon_mrgreen.gif

Mnie to nie przeszkadza.
Mnie również nie przeszkadza, tylko pamiętam, że troszkę mnie to rozczarowało - po doświadczeniach np. z buraczkami czy czerwoną kapustą, które, mam wrażenie, zyskują na kolorku
icon_biggrin.gif


Poza tym też lubię marynaty, ale swoje robię podobnie, jak sałatkę szwedzką - troszkę słodkawe.

Rzodkiewek nie kisiłam, ale grzyby i paprykę próbowała - niestety pierwsza próba była nieudana.
Minęło 2 czy trzy lata i chyba spróbuję ponownie...
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
mam pytanie czy włozyc do słoika z lisciem laurowym i zielem ????
mam zamiar zrobic jutro rzodkiewke bo mam urodzaj a nie chca jeść w sałatce i na kanapce !!!
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
odkopuję temat, bo dziś zrobiłam.
z trzech pęczków wyszły mi 2 średnie słoiczki.
po jakim czasie są dobre do konsumpcji? chciałabym, żeby nabrały trochę smaku zalewy.

hah, a liście też odpowiednio zagospodarowałam, nic się nie marnuje.
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Oł. Moje rzodkiewy
icon_razz.gif

Vana nie pamiętam dokłądnie ile trzymałam. Wydaje mi się, że po tygodniu już będą miały smak zalewy. Pewnie i wcześniej ale lepiej poczekać
icon_wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy