Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Salata cobb
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1625635" data-attributes="member: 2354"><p>Troche na temat salaty cobb:</p><p>Amerykanska salatke &quot;cobb&quot; wymyslil ok. 1930 r. wlasciciel restauracji Robert Howard Cobb, badz jego szef Pail J. Posti, jest to popisowe i bardzo popularne danie od tego czasu. Nazwa pochodzi od nazwiska restauratora.</p><p>Jest wiele odmian tej salatki, ale charakterystyczna cecha czy zasada jest sposob podania. Skladniki sa ukladane rzedami, a nie mieszane - jak bylo w pierwotnej wersji, tym sie rozni od innych salat. </p><p>Oryginalna wersja: lodowa, rzymska, endywia lub inne, pomidory, wysmazony boczek, piers kurczaka pieczona lub z grila, jajka na twardo, avocado, szczypiorek, ser plesniowy Roquefort i sos/polewa z czerwonego wina. Skladniki moga sie roznic jak i sosy, ale sposob podania zawsze ten sam.</p><p>----------------------------------------------------------------</p><p>Rozne wersje popularnej salatki cobb:</p><p>Wg. Ree Drumond (na 8 porcji)</p><p>sos:</p><p>szklanka majozezu</p><p>pol szklanki maslanki</p><p>pol szklanki smietany</p><p>3 chlupniecia sosu Worcestershire</p><p>ok. 130 g. sera plesniowego</p><p>2 lyzki szczypiorku</p><p>sol i swiezo mielony pieprz do smaku</p><p></p><p>skladniki salatki:</p><p>2 polowki piersi kurczaka doprawione sala i pieprzem oraz usmazone na oliwie</p><p>2 glowki salaty maslanej podzielonej na liscie</p><p>2 glowki rzymskiej salaty pokrojone</p><p>1 glowka lodowej salaty w kostke</p><p>ok. pol kg. wedzonego boczku, wysmazonego na chrupko</p><p>kisc czerwonych winogron (ok. cwierc kg) przekrojone na polowki</p><p>6 jajek na twardo pokrojonych w plastry</p><p>2 avocado w kostke 1/3 szklanki sera plesniowego </p><p>3 zielone cebulki posiekane</p><p>sol i s.m. pieprz</p><p></p><p>wykonanie:</p><p>plynne skladniki sosu miesza sie na gladko, dodaje rozdrobniony ser, szczypiorek, sol i pieprz do smaku, nalezy wstawic do lodowki na 2 godziny przed podaniem.</p><p>Salaty uklada sie na polmisku w trzech rzedach, na nich reszte skladnikow w rzedach, ser plesniowy po srodku, posypuje sie cebulka, sola, pieprzem i polewa sosem.</p><p>-----------------------------------------------</p><p>Wg. Ellie Krieger, wersja mniej kaloryczna (na 4 osoby)</p><p>sos:</p><p>3 lyzki oliwy z oliwek</p><p>2 lyzki czerwonego octu winnego</p><p>1 lyzka soku z cytryny</p><p>1 lyzeczka musztardy Dijon</p><p>1 lyzeczka sosu Worcestershire</p><p>1 posiekany zabek czosnku</p><p>sol i s.m. pieprz do smaku (po ok. 1/4 lyzeczki)</p><p></p><p>skladniki salaty:</p><p>mw. 10 dkg szynki black forest lub innej wedzonej</p><p>2 jajka na twardo</p><p>6 szklanek rzymskiej salaty grubo pokrojonej</p><p>2 szkl. listkow rzezuchy/rukwii wodnej (watercress)</p><p>2 srednie pomidory bez pestek pokrojone w kostke</p><p>pol avocado w kostke</p><p>szklanka gotowanej piersi kurcz. w kostke</p><p>pol szkl. sera Roquefort lub innego blekitnego pokruszonego</p><p></p><p>wykonanie: w misce wymieszac skladniki sosu.</p><p>Patelnie spryskac sprajem, rozgrzac i na srednim ogniu podsmazyc pokrojona szynke 3-5 min. Posiekac jedno cale jajko i bialko z drugiego. W misce wymieszac salaty i 2/3 sosu, wylozyc na polmisek. Ukladac rzedami skladniki, pomidory posrodku, polac reszta sosu.</p><p>-------------------------------------------------------------</p><p>Wg. Kelsey Nixon (4-6 porcji):</p><p>sos:</p><p>pol szklanki sera Roquefort rozdrobniony</p><p>1/3 szkl. czerwonego octu winnego</p><p>1 lyzka miodowej Dijon musztardy</p><p>2/3 szkl. extra virgin oliwy</p><p>sol, pieprz do smaku</p><p></p><p>skladniki salaty</p><p>pol glowki rzymskiej salaty pokrojonej</p><p>pol glowki salaty Boston, pokrojonej</p><p>1,5 szkl. rzezuchy wodnej bez ogonkow</p><p>3 polowki piersi kurcz. gotowanej, pokrojone w kostke</p><p>6 plastrow boczku usmazone i pokrojone</p><p>2 avocado w kostke</p><p>4 pomidory bez pestek pokrojone w kostke</p><p>3/4 szkl. sera Roquefort rozdrobnionego</p><p>1 jajko na twardo przefasowane przez sitko</p><p>1/4 szkl. dzrobno posiekanego szczypiorku</p><p></p><p>wkonanie</p><p>wymieszac razem ser, ocet i musztarde, dolac strumyczkiem oliwe mieszajac, doprawic sola i pieprzem do smaku.</p><p>Pokrojone salaty wymieszac, wlozyc do duzej miski, na tym ulozyc rzedami reszte skladnikow, posypac jajkiem i szczypiorkiem, tuz przed podaniem polac vinegretem.</p><p>---------------------------------------------------------</p><p>Wg. Nancy Fuller (4-6 porcji)</p><p></p><p>sos:</p><p>pol szklanki maslanki</p><p>1/3 szkl. smietany</p><p>1 lyzka soku z cytryny</p><p>2 lyzeczki musztardy Dijon</p><p>pol lyzeczki chili w proszku</p><p>po pol lyzeczki soli i pieprzu</p><p>4 plastry bekonu usmazone na chrupiaco i posiekane</p><p>wszystkie skladniki sosu zmiksowac w mikserze, wstawic do lodowki.</p><p></p><p>wykonanie: </p><p>2 srodki rzymskiej salaty pokrojone</p><p>1 czerwona papryka pokrojona w paski</p><p>1 angielski ogorek pokrojony w cwiartki i w plasterki</p><p>1 mala czerwona cebula w kostke</p><p>1 pomidor pokrojony w czastki</p><p>2 avocado w kostke</p><p>2 szkl. ostrego sera Cheddar w mala kostke</p><p>6 jajek na twardo dzobno posiekanych</p><p>ulozyc salate na polmisku i na niej rzedami reszte skladnikow</p><p>salate polac schlodzonym sosem tuz przed podaniem.</p><p>---------------------------------------------------</p><p>Klasyczna salatka wg. Food Network Kitczen (4-6 porcji):</p><p></p><p>8 plastrow bekonu (boczku) posiekanych</p><p>4 duze jajka </p><p>sol koszerna</p><p>2 polowki piersi kurczaka </p><p>starta skorka i sok z cytryny</p><p>2 listki laurowe i 2 galazki tymianku</p><p>1 lyzeczka pieprzu w ziarnach</p><p>sos</p><p>1/4 szkl. octu jablkowego</p><p>pol szlotki posiekanej</p><p>1 lyzka muszt. Dijon</p><p>1/4 szkl. extra virgin oliwy z oliwek</p><p>swiezo mielony pieprz</p><p>2 avocado</p><p>2 dojrzale pomidory posiekane, posolone</p><p>1 glowka maslanej salaty pokrojonej</p><p>2 glowki salaty rzymskiej</p><p>ok. 13 dkg. blekitnego sera rozdrobnionego</p><p></p><p>wykonanie:</p><p>boczek usmazyc na chrupko (15-20 min), wylozyc na recznik papierowy, piersi kurczaka ugotowac w lekko wrzacej wodzie z dodatkiem skorki i soku cytryny, listkow tymianku, soli i pieprzu w ziarnach, jajka ugotowac na twardo, posiekac, posolic.</p><p>Skladniki sosu zmiksowac w misce dolewajac oliwe strumyczkiem, doprawic sola i pieprzem.</p><p>Pokrojone w kostke mieso wymieszac osobno z jedna lyzka sosu. Polmisek wylozyc salatami, wymieszac z sosem, na nich ulozyc rzedami skladniki, doprawic jeszcze sola i pieprzem.</p><p></p><p>W wersji jarskiej zamiast miesa i boczku daje sie jakakolwiek fasole z puszki (przeplukana), fasolke szparagowa, ciecierzyce, szparagi, karczochy marynowane. marynowane buraki, kukurydze, marynowane grzybki, gotowane kalafior, brokuly - do wyboru, do salat mozna dodac pokrojony jarmuz.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1625635, member: 2354"] Troche na temat salaty cobb: Amerykanska salatke "cobb" wymyslil ok. 1930 r. wlasciciel restauracji Robert Howard Cobb, badz jego szef Pail J. Posti, jest to popisowe i bardzo popularne danie od tego czasu. Nazwa pochodzi od nazwiska restauratora. Jest wiele odmian tej salatki, ale charakterystyczna cecha czy zasada jest sposob podania. Skladniki sa ukladane rzedami, a nie mieszane - jak bylo w pierwotnej wersji, tym sie rozni od innych salat. Oryginalna wersja: lodowa, rzymska, endywia lub inne, pomidory, wysmazony boczek, piers kurczaka pieczona lub z grila, jajka na twardo, avocado, szczypiorek, ser plesniowy Roquefort i sos/polewa z czerwonego wina. Skladniki moga sie roznic jak i sosy, ale sposob podania zawsze ten sam. ---------------------------------------------------------------- Rozne wersje popularnej salatki cobb: Wg. Ree Drumond (na 8 porcji) sos: szklanka majozezu pol szklanki maslanki pol szklanki smietany 3 chlupniecia sosu Worcestershire ok. 130 g. sera plesniowego 2 lyzki szczypiorku sol i swiezo mielony pieprz do smaku skladniki salatki: 2 polowki piersi kurczaka doprawione sala i pieprzem oraz usmazone na oliwie 2 glowki salaty maslanej podzielonej na liscie 2 glowki rzymskiej salaty pokrojone 1 glowka lodowej salaty w kostke ok. pol kg. wedzonego boczku, wysmazonego na chrupko kisc czerwonych winogron (ok. cwierc kg) przekrojone na polowki 6 jajek na twardo pokrojonych w plastry 2 avocado w kostke 1/3 szklanki sera plesniowego 3 zielone cebulki posiekane sol i s.m. pieprz wykonanie: plynne skladniki sosu miesza sie na gladko, dodaje rozdrobniony ser, szczypiorek, sol i pieprz do smaku, nalezy wstawic do lodowki na 2 godziny przed podaniem. Salaty uklada sie na polmisku w trzech rzedach, na nich reszte skladnikow w rzedach, ser plesniowy po srodku, posypuje sie cebulka, sola, pieprzem i polewa sosem. ----------------------------------------------- Wg. Ellie Krieger, wersja mniej kaloryczna (na 4 osoby) sos: 3 lyzki oliwy z oliwek 2 lyzki czerwonego octu winnego 1 lyzka soku z cytryny 1 lyzeczka musztardy Dijon 1 lyzeczka sosu Worcestershire 1 posiekany zabek czosnku sol i s.m. pieprz do smaku (po ok. 1/4 lyzeczki) skladniki salaty: mw. 10 dkg szynki black forest lub innej wedzonej 2 jajka na twardo 6 szklanek rzymskiej salaty grubo pokrojonej 2 szkl. listkow rzezuchy/rukwii wodnej (watercress) 2 srednie pomidory bez pestek pokrojone w kostke pol avocado w kostke szklanka gotowanej piersi kurcz. w kostke pol szkl. sera Roquefort lub innego blekitnego pokruszonego wykonanie: w misce wymieszac skladniki sosu. Patelnie spryskac sprajem, rozgrzac i na srednim ogniu podsmazyc pokrojona szynke 3-5 min. Posiekac jedno cale jajko i bialko z drugiego. W misce wymieszac salaty i 2/3 sosu, wylozyc na polmisek. Ukladac rzedami skladniki, pomidory posrodku, polac reszta sosu. ------------------------------------------------------------- Wg. Kelsey Nixon (4-6 porcji): sos: pol szklanki sera Roquefort rozdrobniony 1/3 szkl. czerwonego octu winnego 1 lyzka miodowej Dijon musztardy 2/3 szkl. extra virgin oliwy sol, pieprz do smaku skladniki salaty pol glowki rzymskiej salaty pokrojonej pol glowki salaty Boston, pokrojonej 1,5 szkl. rzezuchy wodnej bez ogonkow 3 polowki piersi kurcz. gotowanej, pokrojone w kostke 6 plastrow boczku usmazone i pokrojone 2 avocado w kostke 4 pomidory bez pestek pokrojone w kostke 3/4 szkl. sera Roquefort rozdrobnionego 1 jajko na twardo przefasowane przez sitko 1/4 szkl. dzrobno posiekanego szczypiorku wkonanie wymieszac razem ser, ocet i musztarde, dolac strumyczkiem oliwe mieszajac, doprawic sola i pieprzem do smaku. Pokrojone salaty wymieszac, wlozyc do duzej miski, na tym ulozyc rzedami reszte skladnikow, posypac jajkiem i szczypiorkiem, tuz przed podaniem polac vinegretem. --------------------------------------------------------- Wg. Nancy Fuller (4-6 porcji) sos: pol szklanki maslanki 1/3 szkl. smietany 1 lyzka soku z cytryny 2 lyzeczki musztardy Dijon pol lyzeczki chili w proszku po pol lyzeczki soli i pieprzu 4 plastry bekonu usmazone na chrupiaco i posiekane wszystkie skladniki sosu zmiksowac w mikserze, wstawic do lodowki. wykonanie: 2 srodki rzymskiej salaty pokrojone 1 czerwona papryka pokrojona w paski 1 angielski ogorek pokrojony w cwiartki i w plasterki 1 mala czerwona cebula w kostke 1 pomidor pokrojony w czastki 2 avocado w kostke 2 szkl. ostrego sera Cheddar w mala kostke 6 jajek na twardo dzobno posiekanych ulozyc salate na polmisku i na niej rzedami reszte skladnikow salate polac schlodzonym sosem tuz przed podaniem. --------------------------------------------------- Klasyczna salatka wg. Food Network Kitczen (4-6 porcji): 8 plastrow bekonu (boczku) posiekanych 4 duze jajka sol koszerna 2 polowki piersi kurczaka starta skorka i sok z cytryny 2 listki laurowe i 2 galazki tymianku 1 lyzeczka pieprzu w ziarnach sos 1/4 szkl. octu jablkowego pol szlotki posiekanej 1 lyzka muszt. Dijon 1/4 szkl. extra virgin oliwy z oliwek swiezo mielony pieprz 2 avocado 2 dojrzale pomidory posiekane, posolone 1 glowka maslanej salaty pokrojonej 2 glowki salaty rzymskiej ok. 13 dkg. blekitnego sera rozdrobnionego wykonanie: boczek usmazyc na chrupko (15-20 min), wylozyc na recznik papierowy, piersi kurczaka ugotowac w lekko wrzacej wodzie z dodatkiem skorki i soku cytryny, listkow tymianku, soli i pieprzu w ziarnach, jajka ugotowac na twardo, posiekac, posolic. Skladniki sosu zmiksowac w misce dolewajac oliwe strumyczkiem, doprawic sola i pieprzem. Pokrojone w kostke mieso wymieszac osobno z jedna lyzka sosu. Polmisek wylozyc salatami, wymieszac z sosem, na nich ulozyc rzedami skladniki, doprawic jeszcze sola i pieprzem. W wersji jarskiej zamiast miesa i boczku daje sie jakakolwiek fasole z puszki (przeplukana), fasolke szparagowa, ciecierzyce, szparagi, karczochy marynowane. marynowane buraki, kukurydze, marynowane grzybki, gotowane kalafior, brokuly - do wyboru, do salat mozna dodac pokrojony jarmuz. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Salata cobb
Top
Bottom