Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Sałata głowiasta na jarzynę*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 978340" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z dziewiętnastowiecznego Praktycznego Kucharza Warszawskigo, ale taką sałatę robiła też moja Babcia i do tej pory pamiętam jej smak. Podam proporcje dla 3 - 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 duża lub 2 mniejsze główki sałaty</p><p>3 - 4 dkg słoniny</p><p>kilka łyżek octu zwykłego, winnego lub sok z całej cytryny</p><p>sól</p><p></p><p>Sałatę oczyścić ze zwiędłych liści, dokładnie umyć, otrząsnąć z wody na sicie i posolić na 10 minut. Gdy ocieknie z wody ułożyć w głębokiej salaterce. Słoninę drobno pokroić i zesmażyć na rumiane skwarki. Uważać, żeby nie były przypalone. Do wytopionej słoniny ze skwarkami wlać kilka łyżek octu i tyle wody, żeby roztwór był kwaśny. W oryginale jest tyle samo wody co octu. Ja dałam zwykły ocet i tyle wody, aby było kwaśne na mój gust. W sumie było około 3/4 szklanki mocno kwaśnego płynu, który wlałam do tłuszczu ze skwarkami. Wszystko zagotowałam i wrzącym polałam sałatę, wymieszałam, znów odlalam ocet, zagotowałam i ponownie sparzyłam sałatę. Zrobiłam to raz jeszcze, czyli w sumie trzy razy parzymy sałatę na salaterce i, razem z zalewą, gorącą podajemy do stołu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 978340, member: 10341"] Przepis pochodzi z dziewiętnastowiecznego Praktycznego Kucharza Warszawskigo, ale taką sałatę robiła też moja Babcia i do tej pory pamiętam jej smak. Podam proporcje dla 3 - 4 osób. [B]Składniki [/B]1 duża lub 2 mniejsze główki sałaty 3 - 4 dkg słoniny kilka łyżek octu zwykłego, winnego lub sok z całej cytryny sól Sałatę oczyścić ze zwiędłych liści, dokładnie umyć, otrząsnąć z wody na sicie i posolić na 10 minut. Gdy ocieknie z wody ułożyć w głębokiej salaterce. Słoninę drobno pokroić i zesmażyć na rumiane skwarki. Uważać, żeby nie były przypalone. Do wytopionej słoniny ze skwarkami wlać kilka łyżek octu i tyle wody, żeby roztwór był kwaśny. W oryginale jest tyle samo wody co octu. Ja dałam zwykły ocet i tyle wody, aby było kwaśne na mój gust. W sumie było około 3/4 szklanki mocno kwaśnego płynu, który wlałam do tłuszczu ze skwarkami. Wszystko zagotowałam i wrzącym polałam sałatę, wymieszałam, znów odlalam ocet, zagotowałam i ponownie sparzyłam sałatę. Zrobiłam to raz jeszcze, czyli w sumie trzy razy parzymy sałatę na salaterce i, razem z zalewą, gorącą podajemy do stołu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Sałata głowiasta na jarzynę*
Bottom