Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sałata rozmaicie przyprawiona*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 884307" data-attributes="member: 10341"><p>Zastanawiałam się, czy nie otworzyć nowego tematu, bo kto będzie chciał zaglądać do już istniejącego od dawna. Ale, chociaż tym razem będą to sosy a nie zalewy, łączy się to z podawaniem sałaty, chociaż tym razem odmiennym niż poprzednio. Na pomysł wpadłam, przeglądając &quot;Smaki i aromaty&quot; i zaraz wzięłam się za wypróbowywanie sosów i metody ich podawania. </p><p>Otóż tym razem jedna sałata wystarczy do podania jej w kilku smakach. Po prostu na talerzu czy w salaterce układamy dobrze umyte i osączone z wody liście sałaty, jaka nam w tym dniu odpowiada. Możemy wzbogacić ją o cieniutkie plastry ogórka, awokado, drobno posiekany szczypiorek, albo też zostawić solo. Obok wystarczy ustawić 2 - 3 lub ile kto chce miseczek z sosami i mamy sałatę o kilku smakach, które sobie doprawiamy w dowolnej kolejności, zależnie od chęci i smaku. Oczywiście, każdy sos do nowej porcji sałaty, a nie wszystkie naraz. Mam nadzieję, że wyraziłam się jasno i mam też nadzieję, że znajdą się cierpliwi, którzy doczytają ten temat do końca.</p><p>Sosów wypróbowałam kilka i w zależności do czego ma być podany, komponowałam różne smaki.</p><p></p><p><strong>SOS Z AWOKADO: 1 bardzo dojrzały owoc awokado, 1/2 cytryny, po 100 ml majonezu i śmietany, 2 łyżki brandy</strong>, <strong>pieprz, sól, szczypta cukru pudru i chilli;</strong></p><p><strong></strong></p><p>Przekroić awokado na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę , natychmiast skropić sokiem z cytryny i zmiksować. Dodać śmietanę, majonez, brandy, wsypać do smaku przyprawy i miksować jeszcze chwilę.</p><p></p><p><strong>SOS BANANOWY: 2 dojrzałe banany, 2 łyżki soku cytrynowego, 150 ml majonezu, 100 ml śmietany, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz, szczypta cukru</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong>Obrać zw skórki banany - odłożyć pół owocu, a resztę zmiksować. Odłożoną połówkę pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Zmiksowane banany utrzeć na gładka masę ze śmietaną, majonezem i przyprawami do smaku. Przełożyć do szklanej miseczki, posypać kostkami banana.</p><p></p><p><strong>SOS PORZECZKOWY: 250 ml majonezu, 3 łyżki niezbyt słodkich konfitur z czerwonej porzeczki, 1 łyżka octu winnego, łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu</strong></p><p></p><p>Wymieszać łyżką wszystkie składniki.</p><p></p><p><strong>SOS WŁOSKI: 100 ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku</strong>, <strong>3 łyżki posiekanej drobno cebuli, 5 łyżek posiekanej czerwonej papryki, 1 łyżeczka cukru pudru, 3 łyżki octu winnego, po pół łyżeczki liści tymianku, bazylii, majeranku, sól i pieprz</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong>Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wstawić na całą noc do lodówki, by zioła rozwinęły swój aromat.</p><p></p><p>Wszystkie podane tutaj sosy są na bazie majonezu i śmietany. Wybierałam śmietanę o małej zawartości tłuszczu, albo zastępowałam ją jogurtem. Sosy nic nie traciły na smaku. W ten sam sposób, to znaczy kilka na raz, można podać też zalewy do sałaty. Z jednej salaterki możemy mieć kilka kompozycji.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 884307, member: 10341"] Zastanawiałam się, czy nie otworzyć nowego tematu, bo kto będzie chciał zaglądać do już istniejącego od dawna. Ale, chociaż tym razem będą to sosy a nie zalewy, łączy się to z podawaniem sałaty, chociaż tym razem odmiennym niż poprzednio. Na pomysł wpadłam, przeglądając "Smaki i aromaty" i zaraz wzięłam się za wypróbowywanie sosów i metody ich podawania. Otóż tym razem jedna sałata wystarczy do podania jej w kilku smakach. Po prostu na talerzu czy w salaterce układamy dobrze umyte i osączone z wody liście sałaty, jaka nam w tym dniu odpowiada. Możemy wzbogacić ją o cieniutkie plastry ogórka, awokado, drobno posiekany szczypiorek, albo też zostawić solo. Obok wystarczy ustawić 2 - 3 lub ile kto chce miseczek z sosami i mamy sałatę o kilku smakach, które sobie doprawiamy w dowolnej kolejności, zależnie od chęci i smaku. Oczywiście, każdy sos do nowej porcji sałaty, a nie wszystkie naraz. Mam nadzieję, że wyraziłam się jasno i mam też nadzieję, że znajdą się cierpliwi, którzy doczytają ten temat do końca. Sosów wypróbowałam kilka i w zależności do czego ma być podany, komponowałam różne smaki. [B]SOS Z AWOKADO: 1 bardzo dojrzały owoc awokado, 1/2 cytryny, po 100 ml majonezu i śmietany, 2 łyżki brandy[/B], [B]pieprz, sól, szczypta cukru pudru i chilli; [/B] Przekroić awokado na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę , natychmiast skropić sokiem z cytryny i zmiksować. Dodać śmietanę, majonez, brandy, wsypać do smaku przyprawy i miksować jeszcze chwilę. [B]SOS BANANOWY: 2 dojrzałe banany, 2 łyżki soku cytrynowego, 150 ml majonezu, 100 ml śmietany, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz, szczypta cukru [/B]Obrać zw skórki banany - odłożyć pół owocu, a resztę zmiksować. Odłożoną połówkę pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Zmiksowane banany utrzeć na gładka masę ze śmietaną, majonezem i przyprawami do smaku. Przełożyć do szklanej miseczki, posypać kostkami banana. [B]SOS PORZECZKOWY: 250 ml majonezu, 3 łyżki niezbyt słodkich konfitur z czerwonej porzeczki, 1 łyżka octu winnego, łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu[/B] Wymieszać łyżką wszystkie składniki. [B]SOS WŁOSKI: 100 ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku[/B], [B]3 łyżki posiekanej drobno cebuli, 5 łyżek posiekanej czerwonej papryki, 1 łyżeczka cukru pudru, 3 łyżki octu winnego, po pół łyżeczki liści tymianku, bazylii, majeranku, sól i pieprz [/B]Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wstawić na całą noc do lodówki, by zioła rozwinęły swój aromat. Wszystkie podane tutaj sosy są na bazie majonezu i śmietany. Wybierałam śmietanę o małej zawartości tłuszczu, albo zastępowałam ją jogurtem. Sosy nic nie traciły na smaku. W ten sam sposób, to znaczy kilka na raz, można podać też zalewy do sałaty. Z jednej salaterki możemy mieć kilka kompozycji. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sałata rozmaicie przyprawiona*
Bottom