Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałata ze śmietaną
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 854125" data-attributes="member: 2721"><p><em>Przepis pochodzi z książki, której autorką jest Maria Disslowa, pt. &quot;Jak Gotować&quot;, Praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku.</em></p><p><em>Taka sałata to staropolska klasyka. Należy bowiem zauważyć, że w dawnych czasach nie jadano takiej ilości i tak różnorodnych sałatek, jak dziś. Po pierwsze, dostępność warzyw była ściśle uzależniona od pory roku, po drugie - nie było to po prostu modne! W czasach , kiedy królowało pieczyste i pożywne bigosy, nie zastanawiano się nad ilością witamin, jakie zawarte są w świeżych warzywach.</em></p><p><em>Wybór warzyw też był ograniczony: w przepisach znajdują się głównie sałata, kapusta, groch, ogórki, kalafiory, selery, rzodkiew i pomidor. A metody: ze śmietaną ( ogórki, sałata, pomidory), polane przesmażoną na maśle tartą bułką ( kalafior, kapusta, szparagi), z oliwą ( sałata, fasola) lub z majonezem ( warzywa gotowane).</em></p><p></p><p>[ATTACH=full]41495[/ATTACH]</p><p>kilka liści sałaty ( ja dałam lodową)</p><p>kwaśna śmietana</p><p>cukier i sól do smaku</p><p>ew. kilka kropli soku z cytryny.</p><p></p><p>Sałatę porwać na małe kawałki. Śmietaną, wymieszaną z przyprawami, polać sałatę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 854125, member: 2721"] [I]Przepis pochodzi z książki, której autorką jest Maria Disslowa, pt. "Jak Gotować", Praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku. Taka sałata to staropolska klasyka. Należy bowiem zauważyć, że w dawnych czasach nie jadano takiej ilości i tak różnorodnych sałatek, jak dziś. Po pierwsze, dostępność warzyw była ściśle uzależniona od pory roku, po drugie - nie było to po prostu modne! W czasach , kiedy królowało pieczyste i pożywne bigosy, nie zastanawiano się nad ilością witamin, jakie zawarte są w świeżych warzywach. Wybór warzyw też był ograniczony: w przepisach znajdują się głównie sałata, kapusta, groch, ogórki, kalafiory, selery, rzodkiew i pomidor. A metody: ze śmietaną ( ogórki, sałata, pomidory), polane przesmażoną na maśle tartą bułką ( kalafior, kapusta, szparagi), z oliwą ( sałata, fasola) lub z majonezem ( warzywa gotowane).[/I] [ATTACH=full]41495[/ATTACH] kilka liści sałaty ( ja dałam lodową) kwaśna śmietana cukier i sól do smaku ew. kilka kropli soku z cytryny. Sałatę porwać na małe kawałki. Śmietaną, wymieszaną z przyprawami, polać sałatę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałata ze śmietaną
Top
Bottom