W maju sałata jest najsmaczniejsza, tworzy już główki, w środku których ukryte są żółtozielone, soczyste. kruche listki. Przepis na nią w połączeniu z rzodkiewkami zaczerpnęłam z miesięcznika Ty i Ja. Sałata dobrze przygotowana to taka, którą polewa się zalewą tuż przed podaniem. Najsmaczniejsza nawet zalewa użyta zbyt wcześnie, odbiera listkom jędrność, szybko więdną i stają się po prostu niesmaczne. Ale wróćmy do naszej sałaty z rzodkiewkami.
Składniki
1 - 2 główki sałaty
2 pęczki rzodkiewek
1 mała cebula
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki oleju
na końcu noża utartego chrzanu (ja biorę ze słoika)
trochę soku cytrynowego
sól, pieprz, cukier do smaku
drobniutko posiekany szczypiorek do posypania
Sałatę dzielimy na listki, odrzucając te nadpsute lub uszkodzone, pozostałe dokładnie myjemy i osuszamy. Ja duże liście rwę palcami na mniejsze kawałki (kto chce, może zachować liście w całości, tak jak przewiduje to przepis). Rzodkiewki po dokładnym umyciu i osuszeniu kroimy na cienkie plasterki i delikatnie mieszamy z przygotowaną sałatą.
Cebulę ucieramy na tarce na miazgę i łączymy ze śmietaną, olejem, chrzanem i sokiem cytrynowym. Zalewę solimy do smaku dodajemy nieco pieprzu i cukru, żeby "złamać" zbytnią wytrawność zalewy. Wszystkie przyprawy dodajemy według własnego gustu smakowego.
Sałatę polewamy zalewą bezpośrednio przed podaniem, posypując ją posiekanym szczypiorkiem.
Składniki
1 - 2 główki sałaty
2 pęczki rzodkiewek
1 mała cebula
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki oleju
na końcu noża utartego chrzanu (ja biorę ze słoika)
trochę soku cytrynowego
sól, pieprz, cukier do smaku
drobniutko posiekany szczypiorek do posypania
Sałatę dzielimy na listki, odrzucając te nadpsute lub uszkodzone, pozostałe dokładnie myjemy i osuszamy. Ja duże liście rwę palcami na mniejsze kawałki (kto chce, może zachować liście w całości, tak jak przewiduje to przepis). Rzodkiewki po dokładnym umyciu i osuszeniu kroimy na cienkie plasterki i delikatnie mieszamy z przygotowaną sałatą.
Cebulę ucieramy na tarce na miazgę i łączymy ze śmietaną, olejem, chrzanem i sokiem cytrynowym. Zalewę solimy do smaku dodajemy nieco pieprzu i cukru, żeby "złamać" zbytnią wytrawność zalewy. Wszystkie przyprawy dodajemy według własnego gustu smakowego.
Sałatę polewamy zalewą bezpośrednio przed podaniem, posypując ją posiekanym szczypiorkiem.