Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałata zielona z rzodkiewkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 858649" data-attributes="member: 10341"><p>W maju sałata jest najsmaczniejsza, tworzy już główki, w środku których ukryte są żółtozielone, soczyste. kruche listki. Przepis na nią w połączeniu z rzodkiewkami zaczerpnęłam z miesięcznika Ty i Ja. Sałata dobrze przygotowana to taka, którą polewa się zalewą tuż przed podaniem. Najsmaczniejsza nawet zalewa użyta zbyt wcześnie, odbiera listkom jędrność, szybko więdną i stają się po prostu niesmaczne. Ale wróćmy do naszej sałaty z rzodkiewkami.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 - 2 główki sałaty</p><p>2 pęczki rzodkiewek</p><p>1 mała cebula</p><p>1/2 szklanki kwaśnej śmietany</p><p>2 łyżki oleju</p><p>na końcu noża utartego chrzanu (ja biorę ze słoika)</p><p>trochę soku cytrynowego</p><p>sól, pieprz, cukier do smaku</p><p>drobniutko posiekany szczypiorek do posypania</p><p></p><p>Sałatę dzielimy na listki, odrzucając te nadpsute lub uszkodzone, pozostałe dokładnie myjemy i osuszamy. Ja duże liście rwę palcami na mniejsze kawałki (kto chce, może zachować liście w całości, tak jak przewiduje to przepis). Rzodkiewki po dokładnym umyciu i osuszeniu kroimy na cienkie plasterki i delikatnie mieszamy z przygotowaną sałatą. </p><p>Cebulę ucieramy na tarce na miazgę i łączymy ze śmietaną, olejem, chrzanem i sokiem cytrynowym. Zalewę solimy do smaku dodajemy nieco pieprzu i cukru, żeby &quot;złamać&quot; zbytnią wytrawność zalewy. Wszystkie przyprawy dodajemy według własnego gustu smakowego.</p><p>Sałatę polewamy zalewą bezpośrednio przed podaniem, posypując ją posiekanym szczypiorkiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 858649, member: 10341"] W maju sałata jest najsmaczniejsza, tworzy już główki, w środku których ukryte są żółtozielone, soczyste. kruche listki. Przepis na nią w połączeniu z rzodkiewkami zaczerpnęłam z miesięcznika Ty i Ja. Sałata dobrze przygotowana to taka, którą polewa się zalewą tuż przed podaniem. Najsmaczniejsza nawet zalewa użyta zbyt wcześnie, odbiera listkom jędrność, szybko więdną i stają się po prostu niesmaczne. Ale wróćmy do naszej sałaty z rzodkiewkami. [B]Składniki[/B] 1 - 2 główki sałaty 2 pęczki rzodkiewek 1 mała cebula 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki oleju na końcu noża utartego chrzanu (ja biorę ze słoika) trochę soku cytrynowego sól, pieprz, cukier do smaku drobniutko posiekany szczypiorek do posypania Sałatę dzielimy na listki, odrzucając te nadpsute lub uszkodzone, pozostałe dokładnie myjemy i osuszamy. Ja duże liście rwę palcami na mniejsze kawałki (kto chce, może zachować liście w całości, tak jak przewiduje to przepis). Rzodkiewki po dokładnym umyciu i osuszeniu kroimy na cienkie plasterki i delikatnie mieszamy z przygotowaną sałatą. Cebulę ucieramy na tarce na miazgę i łączymy ze śmietaną, olejem, chrzanem i sokiem cytrynowym. Zalewę solimy do smaku dodajemy nieco pieprzu i cukru, żeby "złamać" zbytnią wytrawność zalewy. Wszystkie przyprawy dodajemy według własnego gustu smakowego. Sałatę polewamy zalewą bezpośrednio przed podaniem, posypując ją posiekanym szczypiorkiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałata zielona z rzodkiewkami
Top
Bottom