- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
sałatka 1000 Wysp
(porcja dla 2 osób do obiadu)
4 liście kapusty pekińskiej drobno posiekać, dodać drobno posiekane pół cebuli – lub całą, jeśli mała. Dać pokrojonego w kostkę i obranego ze skórki pomidora i garść startego na tarce żółtego serka. Wymieszać z sosem 1000 Wysp, przygotowanym wcześniej.
SOS:
kubeczek śmietany 22%, (lub ewentualnie jagurt naturalny... ale wyjdzie mniej gęsty sos)
2 łyżki oleju sojowego,
2 łyżeczki octu,
pół łyżeczki cukru,
1 lub pół łyżeczki koncentratu pomidorowego ( tyle, by kolor był właściwy),
pół łyżeczki musztardy (najlepiej sarepskiej).
Wymieszać, dodać drobniutko posiekane pół małej cebuli i korniszona. (można go ewentualnie zastąpić ogórkiem konserwowym bądź kiszonym, jeśli ktoś konserwowych nie lubi
). Odstawić na 15 min.
Smacznego
(porcja dla 2 osób do obiadu)
4 liście kapusty pekińskiej drobno posiekać, dodać drobno posiekane pół cebuli – lub całą, jeśli mała. Dać pokrojonego w kostkę i obranego ze skórki pomidora i garść startego na tarce żółtego serka. Wymieszać z sosem 1000 Wysp, przygotowanym wcześniej.

SOS:
kubeczek śmietany 22%, (lub ewentualnie jagurt naturalny... ale wyjdzie mniej gęsty sos)
2 łyżki oleju sojowego,
2 łyżeczki octu,
pół łyżeczki cukru,
1 lub pół łyżeczki koncentratu pomidorowego ( tyle, by kolor był właściwy),
pół łyżeczki musztardy (najlepiej sarepskiej).
Wymieszać, dodać drobniutko posiekane pół małej cebuli i korniszona. (można go ewentualnie zastąpić ogórkiem konserwowym bądź kiszonym, jeśli ktoś konserwowych nie lubi

Smacznego


