- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Sałatka a'la Gundel
Karol Gundel dla kuchni wengierskiej to prawie wyrocznia a ta sałatka zdobyła złoty medal Paryżu na Expo 1900
300 g pieczarek
100 g czerwonej papryki
100 g zielonej papryki
150 g fasolki szparagowej (może być normalna zielona)
200 g szparagów
3 pomidory
sałata
ogórek
mielona papryka (kto chce ostre to ostrą paprykę a kto nie to nie)
sól
biały pieprz
natka pietruszki (dużo)
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sok z jednej cytryny
1. Pieczarki pokroiłem w ćwiartki i włożyąłem do sosu przygotowanego z oliwki z dodatkiem łyżeczki białego pieprzu i posiekanej pietruszki.
2.Następnie należy w osolonej wodzie ugotować faselkę uprzednio pokrojoną na 2 cm kawałki.Tak samo należy postąpoć z szparagami.
Ja osobiście zadowoliłem się przetworami ze słoika.(Należy je bardzo ale to bardzo dobrze odsączyć.)
3.Pomidory przez chwilkę gotowałem, a następnie obrałem ze skórki, pozbyłem się pestek i pokroiłem na ćwiartki.
4.Jeśli mamy orginalną węgierską długą paprykę to kroimy ją w krążki a jeśli taką jak ja (beczułkę) to w plasterki.
5.Ogórek obieramy i w miarę jak najdrobniej kroimy na plasterki. Trochę solimy.
6.Sałatę myjemy i jeśli to możliwe to odwirowujemy z wody i kroimy w drobne paski.
7.Wszystko to co przygotowaliśmy mieszamy w jednej misce dodając sok z cytryny, paprykę ,jeśli jeszcze potrzeba to dodajemy sól i pieprz oraz na koniec jeszcze natkę pietruszki.
8.Należy to jeszcze na co najmniej godzinę odłożyć do lodówki.
Karol Gundel dla kuchni wengierskiej to prawie wyrocznia a ta sałatka zdobyła złoty medal Paryżu na Expo 1900
300 g pieczarek
100 g czerwonej papryki
100 g zielonej papryki
150 g fasolki szparagowej (może być normalna zielona)
200 g szparagów
3 pomidory
sałata
ogórek
mielona papryka (kto chce ostre to ostrą paprykę a kto nie to nie)
sól
biały pieprz
natka pietruszki (dużo)
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sok z jednej cytryny
1. Pieczarki pokroiłem w ćwiartki i włożyąłem do sosu przygotowanego z oliwki z dodatkiem łyżeczki białego pieprzu i posiekanej pietruszki.
2.Następnie należy w osolonej wodzie ugotować faselkę uprzednio pokrojoną na 2 cm kawałki.Tak samo należy postąpoć z szparagami.
Ja osobiście zadowoliłem się przetworami ze słoika.(Należy je bardzo ale to bardzo dobrze odsączyć.)
3.Pomidory przez chwilkę gotowałem, a następnie obrałem ze skórki, pozbyłem się pestek i pokroiłem na ćwiartki.
4.Jeśli mamy orginalną węgierską długą paprykę to kroimy ją w krążki a jeśli taką jak ja (beczułkę) to w plasterki.
5.Ogórek obieramy i w miarę jak najdrobniej kroimy na plasterki. Trochę solimy.
6.Sałatę myjemy i jeśli to możliwe to odwirowujemy z wody i kroimy w drobne paski.
7.Wszystko to co przygotowaliśmy mieszamy w jednej misce dodając sok z cytryny, paprykę ,jeśli jeszcze potrzeba to dodajemy sól i pieprz oraz na koniec jeszcze natkę pietruszki.
8.Należy to jeszcze na co najmniej godzinę odłożyć do lodówki.
Ostatnią edycję dokonał moderator: