Sałatka a'la Gundel

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Sałatka a'la Gundel

Karol Gundel dla kuchni wengierskiej to prawie wyrocznia a ta sałatka zdobyła złoty medal Paryżu na Expo 1900

300 g pieczarek
100 g czerwonej papryki
100 g zielonej papryki
150 g fasolki szparagowej (może być normalna zielona)
200 g szparagów
3 pomidory
sałata
ogórek
mielona papryka (kto chce ostre to ostrą paprykę a kto nie to nie)
sól
biały pieprz
natka pietruszki (dużo)
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sok z jednej cytryny

1. Pieczarki pokroiłem w ćwiartki i włożyąłem do sosu przygotowanego z oliwki z dodatkiem łyżeczki białego pieprzu i posiekanej pietruszki.
2.Następnie należy w osolonej wodzie ugotować faselkę uprzednio pokrojoną na 2 cm kawałki.Tak samo należy postąpoć z szparagami.
Ja osobiście zadowoliłem się przetworami ze słoika.(Należy je bardzo ale to bardzo dobrze odsączyć.)
3.Pomidory przez chwilkę gotowałem, a następnie obrałem ze skórki, pozbyłem się pestek i pokroiłem na ćwiartki.
4.Jeśli mamy orginalną węgierską długą paprykę to kroimy ją w krążki a jeśli taką jak ja (beczułkę) to w plasterki.
5.Ogórek obieramy i w miarę jak najdrobniej kroimy na plasterki. Trochę solimy.
6.Sałatę myjemy i jeśli to możliwe to odwirowujemy z wody i kroimy w drobne paski.
7.Wszystko to co przygotowaliśmy mieszamy w jednej misce dodając sok z cytryny, paprykę ,jeśli jeszcze potrzeba to dodajemy sól i pieprz oraz na koniec jeszcze natkę pietruszki.
8.Należy to jeszcze na co najmniej godzinę odłożyć do lodówki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Nalle

Active member
Wrz 20, 2004
3,397
34
48
A ile tych pomidorów? I jakie? Zwykłe, czy koktajlowe? I rozumiem, że pomidory jedynie sparzyć a nie gotować, czy tak?

Smakowicie wygląda ta sałatka bardzo
icon_biggrin.gif
aż mam ślinotok... i stąd moje "1000 pytań do..." :mrgreen:
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
napisałam tu coś co miało byc w innym wątku ... sorry :oops:
 

Adria

Member
Gru 2, 2005
1,641
0
0
muszę koniecznie zrobić...przyznam się, że jeszcze nigdy nie jadłam w takiej oprawie pieczarek (czyli surowych)
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Do tej sałatki Węgrzy stosują normalne pomidory.Po obraniu ich ze skórki, wyrzucamy także pestki (im mniej płynu, tym lepiej)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy