Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka a'la Gundel
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 286919" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Sałatka a'la Gundel</strong></span></p><p></p><p>Karol Gundel dla kuchni wengierskiej to prawie wyrocznia a ta sałatka zdobyła złoty medal Paryżu na Expo 1900</p><p></p><p>300 g pieczarek</p><p>100 g czerwonej papryki</p><p>100 g zielonej papryki</p><p>150 g fasolki szparagowej (może być normalna zielona)</p><p>200 g szparagów</p><p>3 pomidory</p><p>sałata</p><p>ogórek</p><p>mielona papryka (kto chce ostre to ostrą paprykę a kto nie to nie)</p><p>sól</p><p>biały pieprz </p><p>natka pietruszki (dużo)</p><p>1/2 szklanki oliwy z oliwek</p><p>sok z jednej cytryny</p><p></p><p>1. Pieczarki pokroiłem w ćwiartki i włożyąłem do sosu przygotowanego z oliwki z dodatkiem łyżeczki białego pieprzu i posiekanej pietruszki.</p><p>2.Następnie należy w osolonej wodzie ugotować faselkę uprzednio pokrojoną na 2 cm kawałki.Tak samo należy postąpoć z szparagami.</p><p>Ja osobiście zadowoliłem się przetworami ze słoika.(Należy je bardzo ale to bardzo dobrze odsączyć.)</p><p>3.Pomidory przez chwilkę gotowałem, a następnie obrałem ze skórki, pozbyłem się pestek i pokroiłem na ćwiartki.</p><p>4.Jeśli mamy orginalną węgierską długą paprykę to kroimy ją w krążki a jeśli taką jak ja (beczułkę) to w plasterki.</p><p>5.Ogórek obieramy i w miarę jak najdrobniej kroimy na plasterki. Trochę solimy.</p><p>6.Sałatę myjemy i jeśli to możliwe to odwirowujemy z wody i kroimy w drobne paski.</p><p>7.Wszystko to co przygotowaliśmy mieszamy w jednej misce dodając sok z cytryny, paprykę ,jeśli jeszcze potrzeba to dodajemy sól i pieprz oraz na koniec jeszcze natkę pietruszki.</p><p>8.Należy to jeszcze na co najmniej godzinę odłożyć do lodówki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 286919, member: 140"] [SIZE=14][B]Sałatka a'la Gundel[/B][/SIZE] Karol Gundel dla kuchni wengierskiej to prawie wyrocznia a ta sałatka zdobyła złoty medal Paryżu na Expo 1900 300 g pieczarek 100 g czerwonej papryki 100 g zielonej papryki 150 g fasolki szparagowej (może być normalna zielona) 200 g szparagów 3 pomidory sałata ogórek mielona papryka (kto chce ostre to ostrą paprykę a kto nie to nie) sól biały pieprz natka pietruszki (dużo) 1/2 szklanki oliwy z oliwek sok z jednej cytryny 1. Pieczarki pokroiłem w ćwiartki i włożyąłem do sosu przygotowanego z oliwki z dodatkiem łyżeczki białego pieprzu i posiekanej pietruszki. 2.Następnie należy w osolonej wodzie ugotować faselkę uprzednio pokrojoną na 2 cm kawałki.Tak samo należy postąpoć z szparagami. Ja osobiście zadowoliłem się przetworami ze słoika.(Należy je bardzo ale to bardzo dobrze odsączyć.) 3.Pomidory przez chwilkę gotowałem, a następnie obrałem ze skórki, pozbyłem się pestek i pokroiłem na ćwiartki. 4.Jeśli mamy orginalną węgierską długą paprykę to kroimy ją w krążki a jeśli taką jak ja (beczułkę) to w plasterki. 5.Ogórek obieramy i w miarę jak najdrobniej kroimy na plasterki. Trochę solimy. 6.Sałatę myjemy i jeśli to możliwe to odwirowujemy z wody i kroimy w drobne paski. 7.Wszystko to co przygotowaliśmy mieszamy w jednej misce dodając sok z cytryny, paprykę ,jeśli jeszcze potrzeba to dodajemy sól i pieprz oraz na koniec jeszcze natkę pietruszki. 8.Należy to jeszcze na co najmniej godzinę odłożyć do lodówki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka a'la Gundel
Top
Bottom