- 2-3 pomidory
- zielony ogórek
- 2 papryki (kolory wedle uznania)
- sałata (lodowa, masłowa, jak komu pasuje)
- 25 dag żółtego sera
- czerwona fasola z puchy
- 15 dag wędliny (albo i nie)
Pomidory, ogórka, paprykę kroimy w kostkę, a takoż samo i ser żółty. Mieszamy w sporej misce. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę wędlinę (szynka, podsuszana kiełbasa) i odcedzoną z zalewy fasolkę. Całość zalewamy sosem:
- 0.5 szkl. wody
- 0.25 szkl. oliwy
- ocet winny do smaku
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- chilli do smaku (ostrego)
Bełtamy płynne, sypkie i wyciśnięty czosnek, zostawiamy w lodówce do przegryzienia. Po przegryziemiu zalewamy sałatkę sosem, dodajemy porwaną na strzępy sałatę. Odstawiamy na trochę do lodówki, konsumujemy
Sałata idzie na końcu bo rewelacyjnie flaczeje
To moja standardowa sałatka imprezowa, znika błyskawicznie
- zielony ogórek
- 2 papryki (kolory wedle uznania)
- sałata (lodowa, masłowa, jak komu pasuje)
- 25 dag żółtego sera
- czerwona fasola z puchy
- 15 dag wędliny (albo i nie)
Pomidory, ogórka, paprykę kroimy w kostkę, a takoż samo i ser żółty. Mieszamy w sporej misce. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę wędlinę (szynka, podsuszana kiełbasa) i odcedzoną z zalewy fasolkę. Całość zalewamy sosem:
- 0.5 szkl. wody
- 0.25 szkl. oliwy
- ocet winny do smaku
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- chilli do smaku (ostrego)
Bełtamy płynne, sypkie i wyciśnięty czosnek, zostawiamy w lodówce do przegryzienia. Po przegryziemiu zalewamy sałatkę sosem, dodajemy porwaną na strzępy sałatę. Odstawiamy na trochę do lodówki, konsumujemy
Sałata idzie na końcu bo rewelacyjnie flaczeje
To moja standardowa sałatka imprezowa, znika błyskawicznie