- Wrz 23, 2008
- 17,694
- 97
- 48
Sałatka z soczewicy
Kolejna wersja
Szklanka zielonej soczewicy
Spora cebula drobno pokrojona w kostkę
Średnia czerwona papryka drobno pokrojona
Dwa pomidory odpestkowane i drobno pokrojone
Średni pęczek szczypiorku drobno pokrojonego
Oliwa extra vergine (1+3 łyżki)
Ocet winny/jabłkowy (1 łyżeczka)
Ocet balsamiczny (3 łyżeczki)
Łyżeczka suszonego rozmarynu/łyżka świeżego
Sól, pieprz
W rondelku podsmażyć na łyżce oliwy cebulę, dodać soczewicę i lekko obsmażyć. Dolać wodę i ugotować aldente. Wody dać tyle, żeby soczewica wszystką wchłonęła, najlepiej dać mniej na początku, potem dolewać wg życzenia. Ostudzić.
Kiedy soczewica wystygnie, wymieszać ją z pozostałymi składnikami. Ilość octu i przypraw potraktować dowolnie
Wstawić do lodówki do przegryzienia. Mojej sałatce wystarczyło pół godziny.
Źródło
Kolejna wersja
Szklanka zielonej soczewicy
Spora cebula drobno pokrojona w kostkę
Średnia czerwona papryka drobno pokrojona
Dwa pomidory odpestkowane i drobno pokrojone
Średni pęczek szczypiorku drobno pokrojonego
Oliwa extra vergine (1+3 łyżki)
Ocet winny/jabłkowy (1 łyżeczka)
Ocet balsamiczny (3 łyżeczki)
Łyżeczka suszonego rozmarynu/łyżka świeżego
Sól, pieprz
W rondelku podsmażyć na łyżce oliwy cebulę, dodać soczewicę i lekko obsmażyć. Dolać wodę i ugotować aldente. Wody dać tyle, żeby soczewica wszystką wchłonęła, najlepiej dać mniej na początku, potem dolewać wg życzenia. Ostudzić.
Kiedy soczewica wystygnie, wymieszać ją z pozostałymi składnikami. Ilość octu i przypraw potraktować dowolnie
Wstawić do lodówki do przegryzienia. Mojej sałatce wystarczyło pół godziny.
Źródło