Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka Cajunów
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1517179" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Sałatka Cajunów</strong></p><p></p><p>Źródło - Rachel Lane, Ting Morris &quot;Na ostro&quot; Wyd. Olesiejuk</p><p></p><p>Podstawą sałatki są filety z kurczaka, zamarynowane w aromatycznej paście.</p><p>W przepisie proporcje pasty były podane do dwóch kurczaczych piersi; mnie otrzymana ilość wystarczyła do sześciu dość grubych sznycli wyciętych ze sporych filetów.</p><p></p><p><strong>Składniki marynaty:</strong></p><p>60 ml oleju</p><p>2 łyżki mielonej papryki</p><p>2 łyżeczki soli</p><p>2 łyżeczki pieprzu cytrynowego</p><p>1 1/2 łyżeczki suszonej cebuli (nie miałam, więc dałam jedną dużą drobno posiekaną szalotkę)</p><p>1 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (dałam niespełna łyżeczkę, żeby nie było za ostro)</p><p>1 1/2 łyżeczki suszonego majeranku</p><p>1 łyżeczka mielonego kuminu</p><p>1 łyżeczka mielonych nasion kolendry</p><p>1 łyżeczka suszonego oregano</p><p>1 łyżeczka czosnku w proszku (nie miałam, dałam trzy przeciśnięte przez praskę ząbki)</p><p></p><p>Połączyć przyprawy i zioła z olejem. Mięso posmarować suto uzyskaną pastą i wstawić do lodówki na godzinę pod przykryciem z folii spożywczej. Potem opiec na średnio rozgrzanym grillu po 3 minuty z każdej strony. Studzić 5 minut, pokroić w paski. </p><p></p><p><strong>Składniki sałatki:</strong></p><p>2 piersi z kurczaka bez skóry i kości, przygotowane jak wyżej</p><p>sos winegret z 3 łyżek oliwy, 2 łyżek soku z cytryny i 1/2 łyżeczki musztardy dijon, oraz soli i pieprzu do smaku</p><p>150 g mieszanych warzyw sałatkowych ( u mnie sałata i rukola w ilości na oko)</p><p>50 g świeżych kiełków groszku (dałam kiełki z rzodkiewki domowej produkcji)</p><p>20 małych pomidorków cherry, podzielonych na połowy (nie miałam, zastąpiłam czerwoną papryką i rzodkiewkami)</p><p>1 awokado, pokrojone w plastry, u mnie dodatkowo skropione sokiem z cytryny</p><p>1 mała czerwona cebula (dałam dwie szalotki)</p><p>80 g migdałów, opieczonych i grubo pokrojonych (u mnie w całości, ale obrane ze skórki)</p><p></p><p>Wymieszać warzywa, dodać pokrojone mięso, polać sosem. </p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Mięso wyszło bardzo smaczne, wilgotne i soczyste. </p><p>Część zużyłam do sałatki, a część podałam solo na obiad. </p><p>Ponieważ dałam świeżą cebulę i czosnek, troszkę się podczas grillowania w kilku miejscach podpiekło, ale mimo to w smaku było dobre, więc jak ktoś jak ja nie ma tych warzyw suszonych czy granulowanych, może śmiało dać świeże.</p><p></p><p>[ATTACH=full]88422[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1517179, member: 1024"] [B]Sałatka Cajunów[/B] Źródło - Rachel Lane, Ting Morris "Na ostro" Wyd. Olesiejuk Podstawą sałatki są filety z kurczaka, zamarynowane w aromatycznej paście. W przepisie proporcje pasty były podane do dwóch kurczaczych piersi; mnie otrzymana ilość wystarczyła do sześciu dość grubych sznycli wyciętych ze sporych filetów. [B]Składniki marynaty:[/B] 60 ml oleju 2 łyżki mielonej papryki 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 1/2 łyżeczki suszonej cebuli (nie miałam, więc dałam jedną dużą drobno posiekaną szalotkę) 1 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (dałam niespełna łyżeczkę, żeby nie było za ostro) 1 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka czosnku w proszku (nie miałam, dałam trzy przeciśnięte przez praskę ząbki) Połączyć przyprawy i zioła z olejem. Mięso posmarować suto uzyskaną pastą i wstawić do lodówki na godzinę pod przykryciem z folii spożywczej. Potem opiec na średnio rozgrzanym grillu po 3 minuty z każdej strony. Studzić 5 minut, pokroić w paski. [B]Składniki sałatki:[/B] 2 piersi z kurczaka bez skóry i kości, przygotowane jak wyżej sos winegret z 3 łyżek oliwy, 2 łyżek soku z cytryny i 1/2 łyżeczki musztardy dijon, oraz soli i pieprzu do smaku 150 g mieszanych warzyw sałatkowych ( u mnie sałata i rukola w ilości na oko) 50 g świeżych kiełków groszku (dałam kiełki z rzodkiewki domowej produkcji) 20 małych pomidorków cherry, podzielonych na połowy (nie miałam, zastąpiłam czerwoną papryką i rzodkiewkami) 1 awokado, pokrojone w plastry, u mnie dodatkowo skropione sokiem z cytryny 1 mała czerwona cebula (dałam dwie szalotki) 80 g migdałów, opieczonych i grubo pokrojonych (u mnie w całości, ale obrane ze skórki) Wymieszać warzywa, dodać pokrojone mięso, polać sosem. Moje uwagi: Mięso wyszło bardzo smaczne, wilgotne i soczyste. Część zużyłam do sałatki, a część podałam solo na obiad. Ponieważ dałam świeżą cebulę i czosnek, troszkę się podczas grillowania w kilku miejscach podpiekło, ale mimo to w smaku było dobre, więc jak ktoś jak ja nie ma tych warzyw suszonych czy granulowanych, może śmiało dać świeże. [ATTACH=full]88422[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka Cajunów
Top
Bottom