- Lut 26, 2007
- 348
- 0
- 0
Mam przepis na rewelacyjną sałatkę czosnkową, która robi furrorę na stołach moich znajomych i nie tylko znajomych
Składniki:
1/2 kg marchwi (około - ja biorę kilka na oko)
1-1,5 piersi kurczaka (z rożna lub pieczonego)
pół pęczka pietruszki
3-4 ząbki czosnku
dosłownie: kilka kropel oliwy
Majonez
Jogurt
pieprz
sól
Marchew obieramy i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę siekamy.Przesmażamy marchew i pietruszkę na patelni, na kilku kroplach oliwy, na dużym ogniu, potem trochę ogień zmniejszamy, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i chwilkę tuszymy (Należy spróbować marchewkę, nie powinna być za miękka, tylko lekko twardowata). Wrzucamy wszystko do miski.
Kurczaka obieramy i kroimy w większą kostkę, przesmażamy na kropli oliwy - na tej samej patelni co poprzednie składniki (Jeżeli nie masz kurczaka to weż 1-1,5 piersi surowej, przygotuj jak na kotlety i nie rozbijaj bo nie mogą być cienkie, smaż bez soli, mięso powinno być obsypane ziołami np ja preferuję majeranek lub bazylię. Zdejmujemy mięso z patelni, kroimy w kostkę i jeszce raz przesmażamy na dosłownie kropli oliwy - uzyskujemy podobny efekt jak przy roznie czy pieczeniu kurczaka). Przesmażonego kurczaka wrzucamy do miski z marchewką.
Do przygotowania sosu używamy odrębnego naczynka w którym bez trudu wymieszamy majonez z jogurtem. Moje proporcje to po 1/4 małego słoiczka majonezu z 1/4 duzego pojemnika jogurtu naturalnego. Dodaję wyciśnięty czosnek, zaczynam od 3 ząbków, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeżeli czosnku jest za mało to nawet i więcej dodaję niż 4.
Mieszam z jeszcze ciepłymi składnikami i pozostawiam do wchłonięcia i wystudzenia. Sałatkę najlepiej robić wieczore i następnego dnia jest rewelacyjna.
Inna wersja sałatki z dodatkiem ryżu lub ryżu i kukurydzy
Sałatka jest tak dobra i tak bardzo szybko znika ze stołów, że postanowiłam udoskonalić ją i dodać tzw. wypełniacze.
Pierwszym moim wypełniaczem był ryż. Przeważnie porcja z torebki ugotowana na sypko wystarcza. Najlepiej dodawać stopniowo zeby nie przesadzić.
Drugim wypełniaczem, któy dodaje oprócz ryżu jest kukurydza. Ona niestety w przeciwieństwie do ryżu zmienia smak sałatki i jest wtedy ona bardziej słodkawa. Co nie znaczy że gorsza
Gorąco polecam sałatkę, szczególnie teraz na przesilenia zimowo-wiosenne, zawiera dużo czosnku i pomaga nam przetrwac ten trudny okres. Przy okazji smakuje wprost rewelacyjnie, nawet osobom, które z czosnkiem są powiedzmy na bakier.
Przy okazji imprez należy proporcje odpowiednio zwiększyć. Myślę, że obranie całego kurczaka, przygotowanie ok. kilograma marchwi i wkrojenie prawie całego pęczka pietruszki w zupełności wystarczy. W tej sałatce nie są istotne proporcje ale smak czasem mam wiecej marchewki czasem kurczaka, nigdy mi to w niczym nie przeszkadzało. A forumowiczów, którzy wypróbują ten przepis proszę o komentarze szczególnie jak uda im się tą sałatkę zmodyfikować w którąś stronę. Wersja light może być z samym jogurtem, zdarzało mi się dodawać śmietanę dla rozrzedzenia. Sam majonez jest za gęsty i nie polecam, zresztą dużo go idzie, sałatka mocno chłonie i niedobra jest gdy jest za sucha.
Życzę smacznego
Czasem dodaje w trakcie przesmażania marchwi, kostki knorra smakowe z czosnkiem lub z pietruszką (lub to i to przy większych ilościach).
Pozdrawiam
Składniki:
1/2 kg marchwi (około - ja biorę kilka na oko)
1-1,5 piersi kurczaka (z rożna lub pieczonego)
pół pęczka pietruszki
3-4 ząbki czosnku
dosłownie: kilka kropel oliwy
Majonez
Jogurt
pieprz
sól
Marchew obieramy i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę siekamy.Przesmażamy marchew i pietruszkę na patelni, na kilku kroplach oliwy, na dużym ogniu, potem trochę ogień zmniejszamy, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i chwilkę tuszymy (Należy spróbować marchewkę, nie powinna być za miękka, tylko lekko twardowata). Wrzucamy wszystko do miski.
Kurczaka obieramy i kroimy w większą kostkę, przesmażamy na kropli oliwy - na tej samej patelni co poprzednie składniki (Jeżeli nie masz kurczaka to weż 1-1,5 piersi surowej, przygotuj jak na kotlety i nie rozbijaj bo nie mogą być cienkie, smaż bez soli, mięso powinno być obsypane ziołami np ja preferuję majeranek lub bazylię. Zdejmujemy mięso z patelni, kroimy w kostkę i jeszce raz przesmażamy na dosłownie kropli oliwy - uzyskujemy podobny efekt jak przy roznie czy pieczeniu kurczaka). Przesmażonego kurczaka wrzucamy do miski z marchewką.
Do przygotowania sosu używamy odrębnego naczynka w którym bez trudu wymieszamy majonez z jogurtem. Moje proporcje to po 1/4 małego słoiczka majonezu z 1/4 duzego pojemnika jogurtu naturalnego. Dodaję wyciśnięty czosnek, zaczynam od 3 ząbków, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeżeli czosnku jest za mało to nawet i więcej dodaję niż 4.
Mieszam z jeszcze ciepłymi składnikami i pozostawiam do wchłonięcia i wystudzenia. Sałatkę najlepiej robić wieczore i następnego dnia jest rewelacyjna.
Inna wersja sałatki z dodatkiem ryżu lub ryżu i kukurydzy
Sałatka jest tak dobra i tak bardzo szybko znika ze stołów, że postanowiłam udoskonalić ją i dodać tzw. wypełniacze.
Pierwszym moim wypełniaczem był ryż. Przeważnie porcja z torebki ugotowana na sypko wystarcza. Najlepiej dodawać stopniowo zeby nie przesadzić.
Drugim wypełniaczem, któy dodaje oprócz ryżu jest kukurydza. Ona niestety w przeciwieństwie do ryżu zmienia smak sałatki i jest wtedy ona bardziej słodkawa. Co nie znaczy że gorsza
Gorąco polecam sałatkę, szczególnie teraz na przesilenia zimowo-wiosenne, zawiera dużo czosnku i pomaga nam przetrwac ten trudny okres. Przy okazji smakuje wprost rewelacyjnie, nawet osobom, które z czosnkiem są powiedzmy na bakier.
Przy okazji imprez należy proporcje odpowiednio zwiększyć. Myślę, że obranie całego kurczaka, przygotowanie ok. kilograma marchwi i wkrojenie prawie całego pęczka pietruszki w zupełności wystarczy. W tej sałatce nie są istotne proporcje ale smak czasem mam wiecej marchewki czasem kurczaka, nigdy mi to w niczym nie przeszkadzało. A forumowiczów, którzy wypróbują ten przepis proszę o komentarze szczególnie jak uda im się tą sałatkę zmodyfikować w którąś stronę. Wersja light może być z samym jogurtem, zdarzało mi się dodawać śmietanę dla rozrzedzenia. Sam majonez jest za gęsty i nie polecam, zresztą dużo go idzie, sałatka mocno chłonie i niedobra jest gdy jest za sucha.
Życzę smacznego
Czasem dodaje w trakcie przesmażania marchwi, kostki knorra smakowe z czosnkiem lub z pietruszką (lub to i to przy większych ilościach).
Pozdrawiam
