Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka francuska z czerwonej kapusty i jabłek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 817487" data-attributes="member: 10341"><p>Dość dawno temu w Pałacu na Wodzie w warszawskich Łazienkach wystawiano spektakl &quot;Tamara&quot;, oparty na epizodach z życia znanej malarki Tamary Łempickiej. Nie będę opowiadała o samej sztuce, tylko o końcowym epizodzie, jakim była na zakończenie wspólna kolacja widzów z aktorami. Sztukę widziałam, na kolację się nie załapałam, dopiero po pewnym czasie w miesięczniku &quot;Kuchnia&quot; znalazłam z tego menu przepis na tę sałatkę i już bez towarzystwa aktorów zrobiłam ją sobie w zaciszu domowym. Polecam, warta wypróbowania.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>3/4 kg czerwonej kapusty</p><p>3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego (brałam oliwę)</p><p>1/2 kg jabłek</p><p>1/4 kg cebuli</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>2 łyżki cukru</p><p>2 kieliszki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina </p><p>3 - 4 łyżki soku z cytryny lub octu winnego </p><p>skórka z 1 pomarańczy (cieniutko obrana, sama pomarańczowa)</p><p>do smaku - cynamon, gałka muszkatołowa, kminek, suszony tymianek, sól, pieprz</p><p></p><p>Kapustę drobno szatkujemy, nawet głąb ścieramy na tarce o grubych otworach i dusimy z olejem 5 minut pod przykryciem. Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Kapustę układamy w rondlu warstwami na przemian z jabłkami i pokrojoną w krążki cebulą, posypując przyprawami, cienko pokrojoną w makaronik skórką pomarańczową i siekanym czosnkiem. Na spodzie i na wierzchu powinna być kapusta. Wierzch posypujemy cukrem, polewamy winem i sokiem z cytryny, skrapiamy 3 - 4 łyżkami wrzącej wody. Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika i podgrzewamy przez około 15 minut.</p><p>Podajemy na zimno do mięs lub pieczywa. Jadłam i z samym pieczywem i z mięsem pieczonym oraz smażonym. Sprawdza się znakomicie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 817487, member: 10341"] Dość dawno temu w Pałacu na Wodzie w warszawskich Łazienkach wystawiano spektakl "Tamara", oparty na epizodach z życia znanej malarki Tamary Łempickiej. Nie będę opowiadała o samej sztuce, tylko o końcowym epizodzie, jakim była na zakończenie wspólna kolacja widzów z aktorami. Sztukę widziałam, na kolację się nie załapałam, dopiero po pewnym czasie w miesięczniku "Kuchnia" znalazłam z tego menu przepis na tę sałatkę i już bez towarzystwa aktorów zrobiłam ją sobie w zaciszu domowym. Polecam, warta wypróbowania. [B]Składniki[/B] 3/4 kg czerwonej kapusty 3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego (brałam oliwę) 1/2 kg jabłek 1/4 kg cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki cukru 2 kieliszki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina 3 - 4 łyżki soku z cytryny lub octu winnego skórka z 1 pomarańczy (cieniutko obrana, sama pomarańczowa) do smaku - cynamon, gałka muszkatołowa, kminek, suszony tymianek, sól, pieprz Kapustę drobno szatkujemy, nawet głąb ścieramy na tarce o grubych otworach i dusimy z olejem 5 minut pod przykryciem. Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Kapustę układamy w rondlu warstwami na przemian z jabłkami i pokrojoną w krążki cebulą, posypując przyprawami, cienko pokrojoną w makaronik skórką pomarańczową i siekanym czosnkiem. Na spodzie i na wierzchu powinna być kapusta. Wierzch posypujemy cukrem, polewamy winem i sokiem z cytryny, skrapiamy 3 - 4 łyżkami wrzącej wody. Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika i podgrzewamy przez około 15 minut. Podajemy na zimno do mięs lub pieczywa. Jadłam i z samym pieczywem i z mięsem pieczonym oraz smażonym. Sprawdza się znakomicie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka francuska z czerwonej kapusty i jabłek
Top
Bottom