Sałatka Harolda Dieterle z koronkowymi jajkami

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Sałatka Harolda Dieterle

SKŁADNIKI ( 4 porcje)

2 duże jajka
sól i świeżo zmielony pieprz
1 posiekana szalotka
1 łyżka stołowa posiekanego świeżego imbiru
3 łyżki soku z limonki
2 łyżki azjatyckiego sosu rybnego
ok. 200 ml oleju canola ( rzepakowego)
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
1 duże mango, pokrojone w drobną kostkę
1 awokado, również w drobną kostkę
ok. 0.5 kg mięsa krabowego

zielenina do przybrania ( w oryginale rukiew wodna lub pieprzyca siewna – ale nie wydają mi się zbyt popularne w Polsce :
icon_razz.gif
)

Przygotowanie

Ubić jajka z solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Dressing
W blenderze połączyć szalotkę, imbir, sok z limonki, sos rybny do uzykania puree. Następnie, przy włączonym blenderze wlewać cienkim strumieniem ok. 1/4 szklanki oleju i mieszać aż składniki będą miały jednolitą konsystencję.

Przełożyć dressing do miski, dodać mango, awokado, mięso kraba i szczypiorek – wymieszać i wstawić do lodówki.

Koronkowe jajka

W dużym, nieprzywieralnym naczyniu mocno podgrzać pozostały olej. Na rozgrzany olej wylac ½ ubitych jajek ( pomagając sobie palcami), tak aby utworzyły ‘koronkowy’ wzór. Polać po wierzchu smażące się jajka olejem – aby ładnie napęczniały. Smażyć do uzyskania złotego koloru przez około 1 minutę. Powtórzyć czynność z pozostałą ilością ubitych jajek.

Ładnie ułożyć na talerzu sałatkę, ozdabiając koronką jajeczną i zieleniną.

P.S. Jeśli to ten przepis musisz go sobie zmodyfikować do wersji z kurczakiem ( gotowanym? duszonym?)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
bardzo dziękuję! o rany jak mi miło, speszyl for mi wow!
to chyba nie TA , ale i tak mi się podoba. Tzn na stówe nie ta
icon_smile.gif

nie mniej jeśli przeżyję operację z jajkami , to bedą jaja ,ale sie wtedy pochwalę co i jak mi wyszło. Już się boję, bo mnie nawet dufinki rzucane na olej eksplodują jak granaty czego nie rozumiem
moze taka karma
smoker.gif

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Moni, to sobie może te jajka odpuść...lepiej III wojny światowej nie wywoływać
icon_mrgreen.gif

Sama już w końcu nabrałam ochoty na tą sałatkę, myślę, że z krewetkami byłaby całkiem niezła. Co do 'koronki jajecznej' to też mam duże wątpliwości...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy