- Maj 5, 2007
- 2,734
- 0
- 0
Sałatka Harolda Dieterle
SKŁADNIKI ( 4 porcje)
2 duże jajka
sól i świeżo zmielony pieprz
1 posiekana szalotka
1 łyżka stołowa posiekanego świeżego imbiru
3 łyżki soku z limonki
2 łyżki azjatyckiego sosu rybnego
ok. 200 ml oleju canola ( rzepakowego)
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
1 duże mango, pokrojone w drobną kostkę
1 awokado, również w drobną kostkę
ok. 0.5 kg mięsa krabowego
zielenina do przybrania ( w oryginale rukiew wodna lub pieprzyca siewna – ale nie wydają mi się zbyt popularne w Polsce :
)
Przygotowanie
Ubić jajka z solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Dressing
W blenderze połączyć szalotkę, imbir, sok z limonki, sos rybny do uzykania puree. Następnie, przy włączonym blenderze wlewać cienkim strumieniem ok. 1/4 szklanki oleju i mieszać aż składniki będą miały jednolitą konsystencję.
Przełożyć dressing do miski, dodać mango, awokado, mięso kraba i szczypiorek – wymieszać i wstawić do lodówki.
Koronkowe jajka
W dużym, nieprzywieralnym naczyniu mocno podgrzać pozostały olej. Na rozgrzany olej wylac ½ ubitych jajek ( pomagając sobie palcami), tak aby utworzyły ‘koronkowy’ wzór. Polać po wierzchu smażące się jajka olejem – aby ładnie napęczniały. Smażyć do uzyskania złotego koloru przez około 1 minutę. Powtórzyć czynność z pozostałą ilością ubitych jajek.
Ładnie ułożyć na talerzu sałatkę, ozdabiając koronką jajeczną i zieleniną.
P.S. Jeśli to ten przepis musisz go sobie zmodyfikować do wersji z kurczakiem ( gotowanym? duszonym?)
SKŁADNIKI ( 4 porcje)
2 duże jajka
sól i świeżo zmielony pieprz
1 posiekana szalotka
1 łyżka stołowa posiekanego świeżego imbiru
3 łyżki soku z limonki
2 łyżki azjatyckiego sosu rybnego
ok. 200 ml oleju canola ( rzepakowego)
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
1 duże mango, pokrojone w drobną kostkę
1 awokado, również w drobną kostkę
ok. 0.5 kg mięsa krabowego
zielenina do przybrania ( w oryginale rukiew wodna lub pieprzyca siewna – ale nie wydają mi się zbyt popularne w Polsce :

Przygotowanie
Ubić jajka z solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Dressing
W blenderze połączyć szalotkę, imbir, sok z limonki, sos rybny do uzykania puree. Następnie, przy włączonym blenderze wlewać cienkim strumieniem ok. 1/4 szklanki oleju i mieszać aż składniki będą miały jednolitą konsystencję.
Przełożyć dressing do miski, dodać mango, awokado, mięso kraba i szczypiorek – wymieszać i wstawić do lodówki.
Koronkowe jajka
W dużym, nieprzywieralnym naczyniu mocno podgrzać pozostały olej. Na rozgrzany olej wylac ½ ubitych jajek ( pomagając sobie palcami), tak aby utworzyły ‘koronkowy’ wzór. Polać po wierzchu smażące się jajka olejem – aby ładnie napęczniały. Smażyć do uzyskania złotego koloru przez około 1 minutę. Powtórzyć czynność z pozostałą ilością ubitych jajek.
Ładnie ułożyć na talerzu sałatkę, ozdabiając koronką jajeczną i zieleniną.
P.S. Jeśli to ten przepis musisz go sobie zmodyfikować do wersji z kurczakiem ( gotowanym? duszonym?)
Ostatnią edycję dokonał moderator: