Sałatka Ireny

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Pierwszy raz jadłam tę sałatkę u mojej kuzynki Olgi. Specjalnie nie zwróciła mojej uwagi, bo zauważyłam w niej kukurydzę, za którą średnio przepadam. Pan domu, dbajac o gości, nałożył mi słuszną porcję tego smakołyku, więc zabrałam się do próbowania.

Sa_atka_Ireny_3.jpg

I to była miłość od "pierwszego kęsa". Rozmowa zeszła na walory tej sałatki. Zgpdziliśmy się co do jednego - nie jest to sałatka towarzysząca, tylko samodzielne danie do rożnorakiego pieczywa. Otrzymałam przepis wraz z nazwą tej sałatki - moja kuzynka postanowiła, że nazwie ją imieniem ofiarodawczyni przepisu. I tak zostało. Nie umiem powiedzieć dokładnie dla jakiej liczby osób obliczona jest ta sałatka. Na razie ją zrobimy, a póżniej będziemy się martwić.

Składniki
- P
ierś kurza podwójna (około 50 dkg)
- 5 - 10 dkg grzybów MUN (kupowałam 5 dkg krojonych i takie polecam)
- Makaron sojowy (mały)
- Puszka ananasów krojonych
- Puszka kukurydzy
- Puszka groszku zielonego
- 1 duży por (tylko biała część)
- Trochę curry
- Cukier puder (ja brałam 1 - 2 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek do smaku
- Sól, pieprz
- Trochę oleju z masłem do uduszenia mięsa

sos
- sok z 1/2 cytryny + sos sałatkowy Knorra ( ja wzięłam francuski)

Wykonanie: kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem i trochę curry i udusić na maśle z olejem przez kilka minut, żeby tylko nie był surowy. Grzyby i makaron przyrządzić według przepisu. Por przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać i wysuszyć, pokroić w półplasterki, a następnie posypać cukrem pudrem i odstawić do zmięknięcia warzywa. Kukurydzę i groszek odlać z zalewy.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w odpowiedniej wielkości misce, posolić, popieprzyć,skropić do smaku oliwą.
Sos z połowy cytryny połączyć z przygotowanym wg przepisu sosem sałatkowym Knorra , wymieszać całość i wstawić na godzinę na dolną półkę lodówki.
Podawać z chrupiącą bagietką albo ciemnym chlebem z ziarnami, lub takim, jaki najbardziej lubimy - oczywiście posmarowany masłem. Smacznego, bo to jest naprawdę dobre
icon_lol.gif

PS. Jeśli to nie jest na przyjęcie, to proponuję zrobić z połowy porcji.

Załączniki

• Sa_atka_Ireny_3.jpg
    Sa_atka_Ireny_3.jpg
    229.4 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
wygląda przepysznie, w wolnej chwili na pewno zrobię!
Wszystkie składniki to dokładnie moje smaki ;) Nigdy nie pomyślałam o dodaniu do sałatki grzybów mun, myślę, że to może być bardzo ciekawy dodatek
i ja tu widzę jeszcze posypkę z prażonych ziaren słonecznika bądź sezamu ;)

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ashira, nie ma tutaj ani słonecznika, ani sezamu. Słowo, bo sama robiłam. Mogą być okruchy przypraw korzennych, albo mięso, które posiekałam w bardzo drobne kawałki, żeby nie zgrzytało w zębach (bo ja nie lubię piersi kurzych).
Zapraszam do zrobienia tej sałatki, bo jest wyjątkowo smaczna
icon_lol.gif

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,534
92
48
Czytajac ten przepis uwazam, ze salatka napewno jest bardzo smaczna. Ja tez nie przepadam za kukurydza w salatkach, ale tu moze sie sprawdzic.
Gdybym zrobila, to z 2 zmianami: nigdy nie daje cukru do smaku jako dodatek do salatek ani do zup, wiec bez niego i tu ananas wystarczy, a piersi kurczaka zamienilabym na udka lub udka z podudziem, bo jednak te czesci kurczaka wg. mnie sa smaczniejsze, niz piersi. Oczywiscie to jest kwesta gustu, ale wielokrotnie slyszalam wypowiedzi mistrzow kulinarnych na pokazach, ktorzy maja to samo zdanie.
A jeszcze grzybki mun - sa w puszkach, ale mysle, ze zastapienie ich pieczarkami nie byloby ze szkoda, bo wlasciwie te grzybki sa b. ladne, ale smaku maja niewiele.

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
seniorka @ 4 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1406447Ashira, nie ma tutaj ani słonecznika, ani sezamu. Słowo, bo sama robiłam. Mogą być okruchy przypraw korzennych, albo mięso, które posiekałam w bardzo drobne kawałki, żeby nie zgrzytało w zębach (bo ja nie lubię piersi kurzych).
Zapraszam do zrobienia tej sałatki, bo jest wyjątkowo smaczna
icon_lol.gif
przepraszam źle się wyraziłam, chodziło mi o to, że uważam że pasowałyby te ziarenka jako dodatek ;)
ale najpierw zrobię w oryginale żeby spróbować a wtedy będę kombinować po swojemu ;)
jak tylko będe mogła się wybrać na samodzielną podróż do sklepu to wypróbuję, bo jak pisałam wygląda świetnie ;)

A grzyby mun są też suszone, do namoczenia. Takie kupuję i na brak smaku nigdy nie narzekałam.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Bardzo dobrze się wyraziłaś Ashira. Cieszę się, że chcesz zrobić tę sałatkę, bo jest tego warta. A zaproponowane przez Ciebie dodatki spróbuję wykorzystać, robiąc ją następnym razem. Prawdopodobnie wybiorę słonecznik, lekko podpieczony na suchej patelni. To może być ciekawe połączenie. Smacznego i pozdrawiam
icon_lol.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Zrobiłam, przegryza się w lodówce. Jutro, a właściwie dzisiaj ;) poczęstuję gości.
Nie dostałam grzybków mun
icon_sad.gif
wykorzystałam podgrzybki. Po ugotowaniu pocięłam wąskie paseczki. Korciło mnie, żeby dodać orzechów włoskich bo mam dużo
icon_biggrin.gif
ale też lubię ziarna w sałatkach. I widzę, że Ashira też lubi z ziarnami
icon_smile.gif
.
Wieczorem ocenię jak smakowało.

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
Seniorko dziękuję Ci serdecznie za ten przepis!
Sałatka jest pyszna ;) co prawda jeszcze się do końca nie przegryzła ale tak mi się dzień ułożył, że dopiero miałam czas zrobić ją na obiad toteż z głodu już pochłonęłam 3 łyżki.
Nie dostałam niestety sosu francuskiego, ale dodałam paprykowo - ziołowy, z którym też jest smaczna.
Zrobiłam z pełnych proporcji i wyszła mi wielka micha, ale jest tak pyszna, że na pewno nic się nie zmarnuje ;)
Następnym razem dodam prażony słonecznik myślę, że będzie idealnie pasował jak przypuszczałam, póki co bolą mnie żeby więc wszelkie twarde niespodzianki nie są wskazane ;)

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Seniorko, Ireno
icon_wink.gif
anbetung.gif

Pyszna. Wyszła spora micha ale nie zmarnuje się
icon_smile.gif

Nie dałam ziaren bo nie bardzo wiedziałam czy goście mają zdrowe zęby
icon_smile.gif
Następnym razem dodam.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Witaj Sherloku Holmsie. Ogromnie się cieszę, że sałatka smakuje. Ja nie dodawałabym żadnych ziaren, chyba że lubisz twarde niespodzianki w miękkiej sałatce. Ja tylko rozważałam możliwość takiego dodatku, ale już został wypróbowany przez inną starszą panią, która stwiedziła, że to jest zbyt duży kontrast między miękkim a twardym, co nie dodaje sałatce smaku. Ja wolę tę miękką, jak w oryginale.
icon_rolleyes.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy