Pierwszy raz jadłam tę sałatkę u mojej kuzynki Olgi. Specjalnie nie zwróciła mojej uwagi, bo zauważyłam w niej kukurydzę, za którą średnio przepadam. Pan domu, dbajac o gości, nałożył mi słuszną porcję tego smakołyku, więc zabrałam się do próbowania.
I to była miłość od "pierwszego kęsa". Rozmowa zeszła na walory tej sałatki. Zgpdziliśmy się co do jednego - nie jest to sałatka towarzysząca, tylko samodzielne danie do rożnorakiego pieczywa. Otrzymałam przepis wraz z nazwą tej sałatki - moja kuzynka postanowiła, że nazwie ją imieniem ofiarodawczyni przepisu. I tak zostało. Nie umiem powiedzieć dokładnie dla jakiej liczby osób obliczona jest ta sałatka. Na razie ją zrobimy, a póżniej będziemy się martwić.
Składniki
- Pierś kurza podwójna (około 50 dkg)
- 5 - 10 dkg grzybów MUN (kupowałam 5 dkg krojonych i takie polecam)
- Makaron sojowy (mały)
- Puszka ananasów krojonych
- Puszka kukurydzy
- Puszka groszku zielonego
- 1 duży por (tylko biała część)
- Trochę curry
- Cukier puder (ja brałam 1 - 2 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek do smaku
- Sól, pieprz
- Trochę oleju z masłem do uduszenia mięsa
sos
- sok z 1/2 cytryny + sos sałatkowy Knorra ( ja wzięłam francuski)
Wykonanie: kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem i trochę curry i udusić na maśle z olejem przez kilka minut, żeby tylko nie był surowy. Grzyby i makaron przyrządzić według przepisu. Por przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać i wysuszyć, pokroić w półplasterki, a następnie posypać cukrem pudrem i odstawić do zmięknięcia warzywa. Kukurydzę i groszek odlać z zalewy.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w odpowiedniej wielkości misce, posolić, popieprzyć,skropić do smaku oliwą.
Sos z połowy cytryny połączyć z przygotowanym wg przepisu sosem sałatkowym Knorra , wymieszać całość i wstawić na godzinę na dolną półkę lodówki.
Podawać z chrupiącą bagietką albo ciemnym chlebem z ziarnami, lub takim, jaki najbardziej lubimy - oczywiście posmarowany masłem. Smacznego, bo to jest naprawdę dobre
PS. Jeśli to nie jest na przyjęcie, to proponuję zrobić z połowy porcji.

I to była miłość od "pierwszego kęsa". Rozmowa zeszła na walory tej sałatki. Zgpdziliśmy się co do jednego - nie jest to sałatka towarzysząca, tylko samodzielne danie do rożnorakiego pieczywa. Otrzymałam przepis wraz z nazwą tej sałatki - moja kuzynka postanowiła, że nazwie ją imieniem ofiarodawczyni przepisu. I tak zostało. Nie umiem powiedzieć dokładnie dla jakiej liczby osób obliczona jest ta sałatka. Na razie ją zrobimy, a póżniej będziemy się martwić.
Składniki
- Pierś kurza podwójna (około 50 dkg)
- 5 - 10 dkg grzybów MUN (kupowałam 5 dkg krojonych i takie polecam)
- Makaron sojowy (mały)
- Puszka ananasów krojonych
- Puszka kukurydzy
- Puszka groszku zielonego
- 1 duży por (tylko biała część)
- Trochę curry
- Cukier puder (ja brałam 1 - 2 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek do smaku
- Sól, pieprz
- Trochę oleju z masłem do uduszenia mięsa
sos
- sok z 1/2 cytryny + sos sałatkowy Knorra ( ja wzięłam francuski)
Wykonanie: kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem i trochę curry i udusić na maśle z olejem przez kilka minut, żeby tylko nie był surowy. Grzyby i makaron przyrządzić według przepisu. Por przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać i wysuszyć, pokroić w półplasterki, a następnie posypać cukrem pudrem i odstawić do zmięknięcia warzywa. Kukurydzę i groszek odlać z zalewy.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w odpowiedniej wielkości misce, posolić, popieprzyć,skropić do smaku oliwą.
Sos z połowy cytryny połączyć z przygotowanym wg przepisu sosem sałatkowym Knorra , wymieszać całość i wstawić na godzinę na dolną półkę lodówki.
Podawać z chrupiącą bagietką albo ciemnym chlebem z ziarnami, lub takim, jaki najbardziej lubimy - oczywiście posmarowany masłem. Smacznego, bo to jest naprawdę dobre

PS. Jeśli to nie jest na przyjęcie, to proponuję zrobić z połowy porcji.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: