Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka kartoflana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 842413" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z Encyklopedii Sztuki Kulinarnej - Sałaty i sałatki, autorstwa Danuty Łebkowskiej. Podoba mi się ta książeczka, nawet to, że nikt na siłę nie zamienia kartofli na ziemniaki i nie uważam tego za zaśmiecanie języka polskiego. Ale przejdżmy do tematu, który obecnością jajeczek nawiązuje do zbliżających się Świąt. </p><p><strong>Składniki dla 4 osób</strong></p><p>40 dkg kartofli (młodych lub wyciętych łyżeczką)</p><p>20 jajeczek przepiórczych</p><p>20 malutkich pieczarek marynowanych (jednakowej wielkości)</p><p>1 łyżka kaparów</p><p>1/2 pęczka szczypiorku (drobno posiekanego)</p><p>1 puszka anchois</p><p></p><p><strong>Sos majonezowo-sojowy</strong></p><p>3 łyżki majonezu</p><p>1 łyżka soku z cytryny</p><p>1 łyżka sosu sojowego</p><p>cukier</p><p></p><p>Małe, młode kartofle jednakowej wielkości szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Zalewamy zimną, osoloną i gotujemy, uważając, żeby ich nie rozgotować. Odcedzamy i studzimy. </p><p>Jeśli mamy stare kartofle po obraniu wycinamy z nich specjalną łyżeczką kulki i gotujemy jak poprzednie. </p><p>Jajeczka delikatnie myjemy, gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Fileciki anchois osączamy na sicie. </p><p>Przygotowujemy sos. Dokładnie rozcieramy cukier z sokiem cytrynowym, dodajemy sos sojowy, a pod koniec majonez i dokładnie mieszamy. </p><p>Do dużej miski wkładamy kartofle, całe jajeczka przepiórcze, posiekany szczypiorek, pieczarki i fileciki anchois. Zalewamy sosem i mieszamy. Przed podaniem przekładamy do salaterki i posypujemy kaparami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 842413, member: 10341"] Przepis pochodzi z Encyklopedii Sztuki Kulinarnej - Sałaty i sałatki, autorstwa Danuty Łebkowskiej. Podoba mi się ta książeczka, nawet to, że nikt na siłę nie zamienia kartofli na ziemniaki i nie uważam tego za zaśmiecanie języka polskiego. Ale przejdżmy do tematu, który obecnością jajeczek nawiązuje do zbliżających się Świąt. [B]Składniki dla 4 osób[/B] 40 dkg kartofli (młodych lub wyciętych łyżeczką) 20 jajeczek przepiórczych 20 malutkich pieczarek marynowanych (jednakowej wielkości) 1 łyżka kaparów 1/2 pęczka szczypiorku (drobno posiekanego) 1 puszka anchois [B]Sos majonezowo-sojowy[/B] 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego cukier Małe, młode kartofle jednakowej wielkości szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Zalewamy zimną, osoloną i gotujemy, uważając, żeby ich nie rozgotować. Odcedzamy i studzimy. Jeśli mamy stare kartofle po obraniu wycinamy z nich specjalną łyżeczką kulki i gotujemy jak poprzednie. Jajeczka delikatnie myjemy, gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Fileciki anchois osączamy na sicie. Przygotowujemy sos. Dokładnie rozcieramy cukier z sokiem cytrynowym, dodajemy sos sojowy, a pod koniec majonez i dokładnie mieszamy. Do dużej miski wkładamy kartofle, całe jajeczka przepiórcze, posiekany szczypiorek, pieczarki i fileciki anchois. Zalewamy sosem i mieszamy. Przed podaniem przekładamy do salaterki i posypujemy kaparami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka kartoflana
Top
Bottom