Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Sałatka nicejska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 934593" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Sałatka nicejska</strong></p><p></p><p>Jedna z wielu wersji, pochodząca z książki Wędrówki po kuchniach świata Tadeusza Olszańskiego.</p><p></p><p>1 puszka tuńczyka </p><p>1 mała puszka anchois</p><p>2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w plastry</p><p>2 jajka, ugotowane na twargo i pokrojone w ćwiartki</p><p>25 dag fasolki szparagowej, ugotowanej i pokrojonej na kawałki</p><p>2 pomidory, pokrojone w ćwiartki</p><p>1 ogórek, pokrojony w plastry</p><p>pół główki sałaty lodowej, osuszonej i porwanej na kawałki</p><p>15 oliwek</p><p>sos vinaigrette</p><p></p><p>Rozdrobnić tuńczyka i anchois. Połowę sosu wlać do salaterki, dodać wszystkie składniki (oprócz sałaty), delikatnie wymieszać, polać resztą sosu i wstawić na pół godziny do lodówki. Przed podaniem dodać sałatę. Raz jeszcze wymieszać.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Zamiast fasolki można dać ugotowany i obrany z łupinek młody bób i pokrojoną w paski zieloną paprykę.</p><p>Najprostszy, najbardziej klasyczny sos vinaigrette to sok z cytryny lub ocet winny z oliwą w proporcji 1 do 3, z dodatkiem soli i pieprzu. Osobiście preferuję wersję z czosnkiem i musztardą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 934593, member: 1024"] [B]Sałatka nicejska[/B] Jedna z wielu wersji, pochodząca z książki Wędrówki po kuchniach świata Tadeusza Olszańskiego. 1 puszka tuńczyka 1 mała puszka anchois 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w plastry 2 jajka, ugotowane na twargo i pokrojone w ćwiartki 25 dag fasolki szparagowej, ugotowanej i pokrojonej na kawałki 2 pomidory, pokrojone w ćwiartki 1 ogórek, pokrojony w plastry pół główki sałaty lodowej, osuszonej i porwanej na kawałki 15 oliwek sos vinaigrette Rozdrobnić tuńczyka i anchois. Połowę sosu wlać do salaterki, dodać wszystkie składniki (oprócz sałaty), delikatnie wymieszać, polać resztą sosu i wstawić na pół godziny do lodówki. Przed podaniem dodać sałatę. Raz jeszcze wymieszać. Moje uwagi: Zamiast fasolki można dać ugotowany i obrany z łupinek młody bób i pokrojoną w paski zieloną paprykę. Najprostszy, najbardziej klasyczny sos vinaigrette to sok z cytryny lub ocet winny z oliwą w proporcji 1 do 3, z dodatkiem soli i pieprzu. Osobiście preferuję wersję z czosnkiem i musztardą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Sałatka nicejska
Top
Bottom