Sałatka pieczarkowa Złośliwca

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Składniki i ich ilość:
1 kg pieczarek (muszą być jaśniutkie i świeżutkie)
1/2 kg żółtego sera (morski lub gouda)
3-4 jajka
pęczek szczypiorku lub natki pietruszki
mały słoiczek majonezu
biały pieprz i sól do smaku
płaską łyżkę masła

Sposób przygotowania:
Pieczarki umyć, obsuszyć, zetrzeć na grubej tarce albo melakserem (jest o wiele szybciej i pieczarki nie ciemnieją tak szybko). Na dużej patelni rozgrzać płaską łyżkę masła i wrzucić pieczarki. Delikatnie je poddusić na średnim ogniu delikatnie je mieszając ( nie można ich mocno dusić, muszą tak delikatnie tylko puścić soczek); Szybko je wykładamy na jakieś naczynie i studzimy, aż będą zupełnie zimne. W tym czasie gotujemy na twardo jajka, kroimy drobno szczypiorek lub pietruszkę. Ścieramy ser również na grubej tarce.
Jak pieczarki są już zimne to może się okazać, że na spodzie jest dość dużo soku. Należy go delikatnie odlać, bo sałatka będzie zbyt płynna. Następnie do takich pieczarek dodajemy do ser, pokrojone w kostkę jajka, szczypiorek, biały pieprz i majonez. (często nie potrzeba już dodawać w ogóle soli)

Przepis jest z kg pieczarek, wydaje się to dużo, ale jednak pieczarki mocno się kurczą podczas podsmażania. Najlepiej smakuje jak postoi kilka godzin w lodówce. Idealna na kolację, przyjęcia. Jeszcze się nie zdarzyło żeby mi została choć odrobina do zmarnowania. Naprawdę jest pyszna
icon_smile.gif

Jest to przepis autorstwa przesympatycznego pana Złośliwca z Wizażu, uwielbiam tą sałatkę ja i mój mąż :lol:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy