Sałatka pomidorowo-paprykowa

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Inspiracja miesięcznik "Ty i Ja" lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.

Składniki
5 dużych czerwonych papryk
4 jędrne pomidory
1 średnia cebula
3-4 łyżki oliwy
sól, pieprz

Papryki kroimy na połówki lub ćwiartki, czyścimy z nasion i białych błonek, układamy w nagrzanym piekarniku (skórką do góry) na wyłożonej folią aluminiową lub papierze do pieczenia blasze, włączamy opcję "grill" i pieczemy paprykę, aż skórka sczernieje i popęka. Wówczas przekładamy ją do woreczka foliowego, ściśle zamykamy i zostawiamy do przestygnięcia na kilkanaście minut. Po tym czasie paprykę obieramy ze skórek i kroimy na poprzeczne paski. Tak przygotowaną paprykę skrapiamy 3 łyżkami oliwy.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Cebulę drobno siekamy i łączymy z papryką i pomidorami. Dodajemy jeszcze łyżkę oliwy, lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Po ostrożnym wymieszaniu sałatka powinna co najmniej przez godzinę dojrzewać w chłodnym miejscu. Ta bardzo prosta sałatka doskonale harmonizuje ze wszystkimi smażonymi i pieczonymi mięsami.

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy