Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Mało kaloryczna, orzeżwiająca sałatka, godna polecenia w miesiącach zimowych i wiosennych. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
2 dojrzałe gruszki
2 grejpfruty
1 zielona papryka
1/2 pęczka pietruszki (drobno posiekanej)
2 łyżki białego octu winnego
4 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz
kilka orzechów laskowych i świeżych liści sałaty
łyżka posiekanej pietruszki
Gruszki obieramy, dzielimy każdą na 8 części, usuwając gniazda nasienne. Grejpfruty obieramy grubo ( i z białej skórki), następnie wycinamy ostrym nożem trójkąciki miąższu spomiędzy białych osłonek. Paprykę czyścimy z nasion, dzielimy na ćwiartki i kroimy w bardzo cienkie paseczki.
Ocet, oliwę lub olej , trochę soli i pieprz wkładamy do salaterki, dodajemy gruszki, grejpfruty, zieloną pietruszkę, paprykę i dokładnie mieszamy. Sałatkę posypujemy orzechami laskowymi pokrojonymi w plasterki. Na brzegu salaterki układamy liście sałaty i całość posypujemy łyżką posiekanej natki. Sałatka może być podawana jako przystawka albo na kolację z grzankami.
Składniki
2 dojrzałe gruszki
2 grejpfruty
1 zielona papryka
1/2 pęczka pietruszki (drobno posiekanej)
2 łyżki białego octu winnego
4 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz
kilka orzechów laskowych i świeżych liści sałaty
łyżka posiekanej pietruszki
Gruszki obieramy, dzielimy każdą na 8 części, usuwając gniazda nasienne. Grejpfruty obieramy grubo ( i z białej skórki), następnie wycinamy ostrym nożem trójkąciki miąższu spomiędzy białych osłonek. Paprykę czyścimy z nasion, dzielimy na ćwiartki i kroimy w bardzo cienkie paseczki.
Ocet, oliwę lub olej , trochę soli i pieprz wkładamy do salaterki, dodajemy gruszki, grejpfruty, zieloną pietruszkę, paprykę i dokładnie mieszamy. Sałatkę posypujemy orzechami laskowymi pokrojonymi w plasterki. Na brzegu salaterki układamy liście sałaty i całość posypujemy łyżką posiekanej natki. Sałatka może być podawana jako przystawka albo na kolację z grzankami.